235
Η τήξη των πάγων στην Ανταρκτική είναι γεγονός εδώ και οκτώ δεκαετίες | Shutterstock

Ανταρκτική: Ο «παγετώνας της Αποκάλυψης» λιώνει ταχύτατα

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2024, 11:45
Η τήξη των πάγων στην Ανταρκτική είναι γεγονός εδώ και οκτώ δεκαετίες
|Shutterstock

Ανταρκτική: Ο «παγετώνας της Αποκάλυψης» λιώνει ταχύτατα

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2024, 11:45

Ο παγετώνας Thwaites, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, είναι επίσης ο πλέον επιτηρούμενος και επίφοβος: βρίσκεται στην Ανταρκτική, είναι μεγάλος όσο η Μεγάλη Βρετανία, με πάχος που κυμαίνεται από 800 έως 1.200 μέτρα, όμως υποχωρεί εδώ και κάμποσα χρόνια.

Ο λόγος είναι η ολοένα και πιο μαζική διείσδυση ζεστού νερού από κάτω του, το οποίο τον λιώνει. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ονομαστεί και «παγετώνας της Αποκάλυψης», έγραψε η Corriere della Sera, αφού η κατάρρευσή του μπορεί να προκαλέσει καταστροφική άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Τώρα υπάρχουν νεότερα στοιχεία για το φαινόμενο της τήξης του. Η απώλεια πάγου και ο αυξανόμενος ρυθμός της εντοπίστηκαν τη δεκαετία του ’70, όμως δεν ήταν γνωστό πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτή η δυνάμει καταστροφική διαδικασία τήξης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, ο παγετώνας άρχισε να υποχωρεί ταχέως ήδη από τη δεκαετία του 1940, μάλλον λόγω της επίδρασης του Ελ Νίνιο.

Εκτοτε ο παγετώνας δεν μπόρεσε να ανακάμψει, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον αυξανόμενο αντίκτυπο της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας μπορεί να παραμείνουν στη φύση, ακόμη και αν μειωθεί η αρνητική παρέμβαση του ανθρώπου.

Αυτό που συμβαίνει στον Thwaites θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Ηδη συμβάλλει κατά 4% στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας με το συντελούμενο ξεπάγωμά του. Η πλήρης κατάρρευσή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανύψωση των θαλασσίων υδάτων κατά 60 εκατοστά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...