478
Το ευεργετηθέν Κολέγιο Αλμπερτ Αϊνστάιν βρίσκεται στο Μπρονξ, την πιο φτωχή συνοικία της Νέας Υόρκης | Michael M. Santiago/Getty Images

Νέα Υόρκη: Ιατρική σχολή καταργεί τα δίδακτρα μετά από δωρεά ενός δισ. δολαρίων!

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2024, 11:59
Το ευεργετηθέν Κολέγιο Αλμπερτ Αϊνστάιν βρίσκεται στο Μπρονξ, την πιο φτωχή συνοικία της Νέας Υόρκης
|Michael M. Santiago/Getty Images

Νέα Υόρκη: Ιατρική σχολή καταργεί τα δίδακτρα μετά από δωρεά ενός δισ. δολαρίων!

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2024, 11:59

Αυτό κι αν συνιστά δωρεά με κοινωνική συνείδηση: ιατρική σχολή εξαργυρώνει την προσφορά ενός δισ. δολαρίων (920 εκατ. ευρώ) της χήρας ενός μεγαλοεπενδυτή, απαλλάσσοντας έτσι τους σπουδαστές της από την πληρωμή διδάκτρων, όπως μας ενημερώνει το BBC.

Η δωρεά στο Ιατρικό Κολλέγιο Αλμπερτ Αϊνστάιν προήλθε από τη δρ Ρουθ Γκότεσμαν, πρώην καθηγήτρια στη σχολή του Μπρονξ και κληρονόμο επενδυτή της Γουόλ Στριτ. Είναι μία από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ σε σχολή των ΗΠΑ, και η μεγαλύτερη σε ιατρική σχολή.

Σε δήλωσή του, ο κοσμήτορας του πανεπιστημίου, δρ Γιαρόν Γιόμερ, ανέφερε ότι «αυτή η δωρεά, που ανατρέπει τα δεδομένα, φέρνει επανάσταση στη δυνατότητά μας να συνεχίσουμε να προσελκύουμε φοιτητές που είναι αφοσιωμένοι στην αποστολή μας – και όχι μόνο εκείνους που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά».

Το Μπρονξ είναι η φτωχότερη συνοικία της Νέας Υόρκης και βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης ως προς τις συνθήκες υγιεινής ανάμεσα στις 62 κομητείες της Νέας Υόρκης. Τα δίδακτρα για το Ιατρικό Κολλέγιο Αλμπερτ Αϊνστάιν αγγίζουν τα 55.000 ευρώ ετησίως, φορτώνοντας τους φοιτητές με σημαντικά χρέη πριν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Η 93χρονη δρ Γκότεσμαν ξεκίνησε να εργάζεται στο κολέγιο το 1968. Σπούδασε την αντιμετώπιση της μαθησιακής δυσκολίας, διεξήγαγε προγράμματα αλφαβητισμού και ανέπτυξε ευρέως υγειονομικά πρωτόκολλα προσυμπτωματικού ελέγχου και αξιολόγησης όσων υποφέρουν από την πάθηση.

Ο εκλιπών σύζυγός της, Ντέιβιντ «Σάντι» Γκότεσμαν, ίδρυσε έναν εξέχοντα επενδυτικό οίκο και ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές στην Berkshire Hathaway, τον πολυεθνικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων του δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ. Πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2022 σε ηλικία 96 ετών.

Η δρ Γκότεσμαν ανέφερε σε δήλωσή της ότι οι ιατροί που εκπαιδεύονται στο κολέγιο εξακολουθούν «να παρέχουν την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη στις κοινότητες του Μπρονξ και σε όλον τον κόσμο». Συμπλήρωσε ότι είναι ευγνώμων προς τον σύζυγό της, «που άφησε αυτά τα κεφάλαια στη φροντίδα» της και ότι νιώθει «ευλογημένη για το μεγάλο προνόμιο» να κάνει «αυτή τη δωρεά για έναν τόσο αξιόλογο σκοπό».

Περίπου το 50% των πρωτοετών φοιτητών του Ιατρικού Κολεγίου Αλμπερτ Αϊνστάιν είναι από τη Νέα Υόρκη και περίπου το 60% είναι γυναίκες. Στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η σχολή δείχνουν ότι περίπου το 48% των φοιτητών της είναι λευκοί, ενώ το 29% Ασιάτες, το 11% ισπανόφωνοι και το 5% Αφροαμερικανοί.

Σε συνέντευξή της στους New York Times, η δρ Γκότεσμαν ανέφερε πώς, όταν ο σύζυγός της έφυγε από τη ζωή, της άφησε «ένα ολόκληρο χαρτοφυλάκιο μετοχών της Berkshire Hathaway», με την οδηγία «να κάνει με τα χρήματα ό,τι κρίνει ως πιο σωστό». Σύντομα συνειδητοποίησε ότι ήθελε να προσφέρει στους φοιτητές του κολεγίου τη δυνατότητα να σπουδάζουν χωρίς να πληρώνουν δίδακτρα. «Υπήρχαν αρκετά χρήματα για να επιτευχθεί αυτό στο διηνεκές» εξήγησε.

Προσέθεσε ότι περιστασιακά αναρωτιέται τι θα σκεφτόταν ο σύζυγός της για τη δωρεά. «Ελπίζω να χαμογελάει και να μην είναι συνοφρυωμένος» ανέφερε χαρακτηριστικά στους New York Times. «Μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω αυτή τη δωρεά και νομίζω ότι θα ήταν χαρούμενος – τουλάχιστον αυτό ελπίζω» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...