918
Η Ναβάλναγια είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη, ενώ το στιλ της διατηρείται σταθερό και εμφανισιακά απλό | REUTERS/ CreativeProtagon

Η Γιούλια Ναβάλναγια βγαίνει στο προσκήνιο

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 12:20
Η Ναβάλναγια είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη, ενώ το στιλ της διατηρείται σταθερό και εμφανισιακά απλό
|REUTERS/ CreativeProtagon

Η Γιούλια Ναβάλναγια βγαίνει στο προσκήνιο

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 12:20

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης που πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου σε ρωσική φυλακή της Αρκτικής, δεσμεύτηκε να συνεχίσει το έργο του συζύγου της. Και φαίνεται να το εννοεί. Eχοντας ζήσει στη σκιά του Ναβάλνι επί πολλά χρόνια, η 47χρονη Ναβάλναγια βγαίνει πλέον στο προσκήνιο και τραβάει πάνω της τα βλέμματα και τα φώτα.

Η Γιούλια μπορεί να είχε σημαντικά μικρότερη δημόσια παρουσία από εκείνη του Ναβάλνι, όμως δεν κρυβόταν. Τουναντίον, την είδαμε στο πλευρό του στο ντοκιμαντέρ του αλλά, κυρίως, σε στιγμιότυπα από την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους. Ηταν, όπως επισημαίνει η Ρόντα Γκάρελικ στους New York Times, το πολύ σημαντικό μισό ενός ζευγαριού με παγκόσμια προβολή.

Ενα φωτογενές δίδυμο που εξέφραζε ακλόνητο πάθος ο ένας για τον άλλον και για το όραμά τους για ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον για τη Ρωσία. «Ολοι θα ήθελαν μια αγάπη σαν τη δική τους» έγραψε η Τζούλια Ιόφε σε ένα προφίλ του ζεύγους στο Vanity Fair το 2021.

Ο Ναβάλνι, με τον συνδυασμό της ευφυΐας, της ωραίας εμφάνισης και της ειρωνείας του, προσέφερε απλόχερα ένα έναυσμα για αντίσταση στον εκφοβισμό. Αν και του συνέβησαν τρομερά πράγματα, κατάφερνε με κάποιον τρόπο να επιβιώνει, κάτι που του είχε χαρίσει μια αύρα άφθαρτου. Η παρουσία της Ναβάλναγια ενίσχυε αυτή την αύρα, παρέχοντας ένα ανθρωπιστικό και προστατευτικό πλαίσιο για τον σύζυγό της, ακόμη και όταν η φυλάκισή του τους χώρισε.

Η δημόσια αγάπη του Ναβάλνι και οι συχνές αναρτήσεις φωτογραφιών της συζύγου του στο Instagram ήταν πολύ ασυνήθιστες για έναν ρώσο πολιτικό. Λίγοι έχουν δει την πρώην κυρία Πούτιν. Στη Ρωσία οι σύζυγοι είναι «αόρατες».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι και η σύζυγός του Γιούλια (αριστερά) σε πλάνο από κάμερα παρακολούθησης στο σωφρονιστικό κατάστημα IK-2 στο Ποκρόφ, στην περιοχή Βλαντίμιρ της Ρωσίας, στις 15 Φεβρουαρίου 2022. Ο Ναβάλνι κρατείτο εκεί για περίπου έναν χρόνο (EPA/YURI KOCHETKOV)

Αντιθέτως, η Γιούλια ήταν η προφανής «βάση» του Ναβάλνι, ενσαρκώνοντας την ελπίδα του για το μέλλον· το δικό του προσωπικό μέλλον, αλλά και εκείνο της πατρίδας του, της Ρωσίας. «Αν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία βλέπουν τις οικογένειες ως αδυναμία, κάνουν λάθος», είχε πει κάποτε η Ναβάλναγια σε ομιλία της. «Η οικογένεια είναι η δύναμη οποιουδήποτε κανονικού ανθρώπου και ειδικά κάθε πραγματικού πολιτικού». Ο θάνατος του Ναβάλνι σηματοδότησε όχι μόνο την απώλεια του ίδιου, αλλά και τη διάλυση του ζευγαριού και κατ’ επέκταση τη συντριβή της ελπίδας που συμβόλιζε για πολλούς Ρώσους.

Για να μπει στη θέση του συζύγου της, η Γιούλια Ναβάλναγια πρέπει να επανεφεύρει τη δημόσια εικόνα της, ως μοναχική φιγούρα πλέον, όπως γράφουν οι New York Times. Εχει ήδη δώσει κάποιες ενδείξεις για το πώς σκοπεύει να το κάνει.

Η Ναβάλναγια είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη, διατηρώντας ένα σταθερό και εμφανισιακά απλό στιλ. Σχεδόν σε όλες τις φωτογραφίες, τα λευκά ξανθά μαλλιά της είναι τραβηγμένα σφιχτά πίσω, σε ένα μικρό σινιόν. Φοράει ελάχιστα κοσμήματα –ένα μικροσκοπικό κολιέ με αλυσίδα– και ελάχιστο μακιγιάζ. Τα ρούχα της είναι σε απλές, αυστηρές γραμμές και σε ουδέτερα χρώματα, με μπλούζες και σακάκια που συχνά διαθέτουν φαρδείς γιακάδες και λαιμόκοψη.

Είναι μια φιγούρα χωρίς διακοσμητικά στοιχεία, σχεδόν αυστηρή και σύμφωνη με τη σοβαρότητα της ζωής της. Την ίδια στιγμή, μεταφέρει το μήνυμα «δεν έχω τίποτα να κρύψω», μια οπτική αναλογία με το αίτημα των Ναβάλνι για μια διαφανή και αδιάφθορη ρωσική κυβέρνηση. Τα μαζεμένα μαλλιά και το διακριτικό μακιγιάζ εκθέτουν κάθε γωνία του προσώπου της στο βλέμμα των άλλων.

Η λαιμόκοψη έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, δημιουργώντας χώρο γύρω από το κεφάλι και τους ώμους της. Υπάρχει επίσης κάτι αμυδρά «βασιλικό» σε αυτό: αυτή η λαιμόκοψη πλαισιώνει δραματικά τη Ναβάλναγια, σαν να έχει τοποθετηθεί ήδη σε ένα μελλοντικό πορτρέτο της ως Πρώτης Κυρίας.

Στον απόηχο του θανάτου του συζύγου της, η Ναβάλναγια δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube όπου ανακοίνωνε την πρόθεσή της να συνεχίσει το έργο του και κατηγορώντας τον Πούτιν για τη δολοφονία του. Η θλίψη και ο θυμός της ακούγονταν ξεκάθαρα, ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, ο τόνος της παρέμενε συγκρατημένος.

Οπως πάντα, το στιλ της ήταν ανεπιτήδευτο: μαλλιά τραβηγμένα προς τα πίσω, μια λεπτή αλυσίδα στον λαιμό (το μενταγιόν της είναι κρυμμένο κάτω από τον γιακά του φορέματος) και ένα σκούρο μπλε φόρεμα λίγους τόνους πριν το μαύρο – το χρώμα του πένθους. Το κόκκινο μανικιούρ της προσέφερε τη μόνη οπτική υπόδειξη συναισθήματος.

Το στιλ της εξυπηρετούσε έναν επιπλέον σκοπό σε εκείνη τη δεδομένη στιγμή: Μπορεί να ήταν κομματιασμένη εσωτερικά, αλλά εξωτερικά έδειχνε αψεγάδιαστη. Τα μαλλιά της ήταν λεία. Τα ρούχα της ήταν λεία. Η χρωματική παλέτα της ήταν ομοιόμορφη.

Στις 22 Φεβρουαρίου η Γιούλια Ναβάλναγια συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν στο Σαν Φρανσίσκο για να συζητήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και οι φωτογραφίες της περίστασης έδωσαν περισσότερα στοιχεία για την εικόνα που θέλει να καλλιεργήσει για τον εαυτό της στο μέλλον. Η ίδια αυστηρότητα, τα ίδια χρώματα, η ίδια απλότητα.

Αυτή τη φορά, όμως, δεν ήταν μόνη. Συνοδευόταν από την κόρη της Ντάσα, φοιτήτρια στο Στάνφορντ. Η Ντάσα μοιάζει εντυπωσιακά στη μητέρα της: είναι ψηλή, ξανθιά και αδύνατη. Τα μαλλιά της ήταν επίσης τραβηγμένα προς τα πίσω, σχεδόν ακριβώς όπως της μητέρας της. Φορούσε κάτι που φαινόταν σαν μπλε κοστούμι ή φόρεμα.

Από πίσω, οι δυο γυναίκες ουσιαστικά δεν ξεχώριζαν. Υπάρχει μια ιδιαίτερη δύναμη σε αυτή την ομοιότητα, καταλήγουν οι ΝΥΤ. Μπορεί ο γάμος της Γιούλια Ναβάλναγια να έληξε βίαια, αλλά έχει ακόμα τα παιδιά της, που αντιπροσωπεύουν την επόμενη γενιά της Ρωσίας. Βλέποντας την κόρη της στο πλευρό της, αναπόφευκτα σκέφτεται κάποιος ότι ο αγώνας της Ναβάλναγια δεν τελειώνει με την ίδια ή τον σύζυγό της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...