907
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής | In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Συζητάμε το ίδιο θέμα 50 χρόνια, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 22:34
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
|In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Συζητάμε το ίδιο θέμα 50 χρόνια, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 22:34

«Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι»: αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη, πρώτη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας –ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα, που κατεβαίνει κάθε Πέμπτη στους δρόμους, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η ρύθμισή μας θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, θα δώσει τη δυνατότητα επαναπατρισμού ή μείωσης της εξόδου σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι Ελλήνων που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό ενώ θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα μας να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο κ. Πειρρακάκης στην πρωτολογία του, επικαλούμενος και το σχετικό παράδειγμα της Κύπρου.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Επιτροπής επισήμανε πως η χώρα θα πρέπει να συμμετάσχει στην επανάσταση της τεχνολογίας, των ιδεών και των μεγάλων αλλαγών που έρχονται διότι «το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Κι εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα. Ηρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε. Και επειδή σε αυτό τον νόμο, ειδικά ως προς τα πρώτα 176 άρθρα (από τα συνολικά 205), είναι πάρα πολλά που μπορούμε να συμφωνήσουμε, σας καλώ να τα συμφωνήσουμε και να τα σχεδιάσουμε μαζί, παρά τις όποιες διαφωνίες».

Ο υπουργός Παιδείας προσέθεσε ότι οι έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό έχουν φτάσει τις 40.000 –«ποσό αναντίστοιχο με τον πληθυσμό μας»– τη στιγμή που στην Κύπρο, όπου αποφασίστηκε «η εξωστρέφεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτό έγινε στη λογική της συναίνεσης των κομμάτων».

Τόνισε επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχει ήδη μια πραγματικότητα «που κάνουμε ότι δεν υπάρχει».

«Εχουμε 33 κολέγια, με 32.000 σπουδαστές, που δίνουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Γιατί; Ηταν απόφαση της Βουλής; Οχι. Συρθήκαμε από την ενωσιακή νομολογία», παρατήρησε ο κ. Πειρρακάκης, συμπληρώνοντας ότι, πλην του λεγόμενου ακαδημαϊκού δικαιώματος, όλα τα υπόλοιπα έχουν λυθεί ήδη και είναι «φεστιβάλ υποκρισίας να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε». «Αυτό έγινε ερήμην μας, επειδή μείναμε σε ιδεοληπτικό οριτζιναλισμό», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ρυθμιστεί αυτό το «Ελ Ντοράντο» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η συνεδρίαση, ωστόσο, άρχισε με υψηλούς τόνους και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να στηλιτεύουν την κυβέρνηση για την εισαγωγή ενός «αντισυνταγματικού» που πρέπει να αποσυρθεί, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, είπε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε –όπως συμπλήρωσε- να πάψει το κράτος να αποποιείται της ευθύνης του για ρύθμιση ενός τομέα που ελέγχεται από ιδρύματα.

Υπογράμμισε, δε, πως «όταν δεν έχεις κανόνες έχεις αυθαιρεσία».

«Είναι μεγάλο λάθος, που σπεύδει η κυβέρνηση να υποκύψει στις πιέσεις των λόμπι», προσέθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση προωθεί τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, «πρώτον για λόγους εντυπωσιασμού, χωρίς να γνωρίζουμε τι ποιότητας πανεπιστήμια θα έρθουν», και, δεύτερον, διότι «είναι μεγάλες οι πιέσεις των λόμπι».

«Το Σύνταγμα ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία του κράτους», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, κάνοντας λόγο για «πολιτειακή εκτροπή».

«Να αποσύρει το αντιδραστικό και αντικοινωνικό της νομοσχέδιο», και για λόγους αντισυνταγματικότητας, κάλεσε την κυβέρνηση η βουλευτής του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά.

«Η κυβέρνηση φέρνει ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που προκαλεί κραδασμούς στην κοινωνία», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κ. Μπούμπας.

«Το νομοσχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά πολιτειακή κρίση», είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, και πρώην υφυπουργός Παιδείας, Μερώπη Τζούφη.

«Θεωρούμε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και ζητάμε να αποσυρθεί», είπε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε ήδη απορρίψει το νομοσχέδιο: ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει ότι πρέπει πρώτα να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. «Συμφωνούμε στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16 (του Συντάγματος), αλλά αυτό που κάνει η ΝΔ είναι διευθέτηση συμφερόντων», είχε πει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μια φράση που προκάλεσε και την αντίδραση του υπουργού Παιδείας.

«Διευθέτηση συμφερόντων είναι η παραμονή στο στάτους κβο»

«Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο για να συζητήσει θέματα που επιλύει η νομοθετική πρωτοβουλία μας», απάντησε στους αντιδρώντες βουλευτές, μέσω της δευτερολογίας του, ο κ. Πιερρακάκης. «Συζητάμε το ίδιο θέμα, 50 χρόνια. Η χώρα πρέπει να τεθεί σε κίνηση. Αυτό πιστεύει και η κυβέρνηση και το κυρίαρχο εκλογικό σώμα», τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά με την κριτική περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι ακούει τι λένε οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι, σημειώνοντας ότι (το θέμα) θα κριθεί στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών. «Εκτός και αν δεν πιστεύουμε στην διάκριση των εξουσιών. Εκτός και αν δεν παρατηρούμε το πώς έχει εξελιχθεί η νομολογία των δικαστηρίων, εθνικών και ευρωπαϊκών», συνέχισε ο ίδιος, μνημονεύοντας σχετικές αποφάσεις, όπως αυτές για τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο από ελληνικά δικαστήρια, και τη νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, «η οποία τηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις», σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα, στα υπάρχοντα κολλέγια.

Στην κριτική για τις επενδύσεις από συγκεκριμένες συμπράξεις, είπε ότι δεν είναι μία, αλλά 35 που προϋπάρχουν, και πολλές ακόμα, που είναι αρρύθμιστες […]. «Εάν υπάρχει μία πράξη διευθέτησης συμφερόντων, όπως ειπώθηκε, είναι η παραμονή στο στάτους κβο», παρατήρησε ο κ. Πιερρακάκης. «Από αυτήν πρέπει να βγούμε, και θέλουμε να το κάνουμε χωρίς καμία παράκαμψη, αλλά με ένα τρόπο απολύτως συμβατό με το συνταγματικό κείμενο, κατά την κρίση μας, υπό το φως του ενωσιακού δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη την γνώμη κορυφαίων συνταγματολόγων», συμπλήρωσε.

Τέλος, για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, είπε ότι χρειάζεται όντως να αλλάξει συνολικά: «Θα πρέπει να μπορούμε να έχουμε, όχι μόνο εγκατάσταση όπως εμείς προβλέπουμε, αλλά και σύσταση σχολών, όπως υπήρχε και σε παλαιότερα Συντάγματα όπως εκείνα του 1911», υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...