1260
Πλάνο από το βίντεο από κάμερα της Χαμάς που, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δείχνει τον Σινουάρ να βαδίζει μαζί με μέλη της οικογένειάς του μέσα σε τούνελ της τρομοκρατικής οργάνωσης | YouTube/capture

Γάζα: Οι όμηροι «ασπίδα» του Σινουάρ στα τούνελ

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 12:10
Πλάνο από το βίντεο από κάμερα της Χαμάς που, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δείχνει τον Σινουάρ να βαδίζει μαζί με μέλη της οικογένειάς του μέσα σε τούνελ της τρομοκρατικής οργάνωσης
|YouTube/capture

Γάζα: Οι όμηροι «ασπίδα» του Σινουάρ στα τούνελ

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 12:10

Ο ισραηλινός στρατός είναι βέβαιος ότι ο αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, ο φερόμενος ως αρχιτέκτονας των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, κρύβεται σε ένα δαιδαλώδες δίκτυο τούνελ κάτω από τη νότια Γάζα.

Ο Σινουάρ περιβάλλεται από μια ανθρώπινη ασπίδα ισραηλινών ομήρων, με στόχο να αποτρέψει μια επιχείρηση για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του, ματαιώνοντας τις προσπάθειες του Ισραήλ να εξαρθρώσει την τρομοκρατική οργάνωση και να τερματίσει τον πόλεμο, που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με την Washington Post, η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί έως ότου ο Σινουάρ συλληφθεί, σκοτωθεί ή δεν είναι πλέον σε θέση να διευθύνει την οργάνωση, δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους νυν και πρώην ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την εξάλειψη του αρχηγού των τρομοκρατών και τον βαθμό στον οποίο ο πόλεμος εξαρτάται από την επιτυχία αυτής της αποστολής, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε μια συνάντηση του κόμματός του αυτόν τον μήνα: «Θα σκοτώσουμε τους αρχηγούς της Χαμάς. Δεν πρέπει να λήξουμε τον πόλεμο πριν γίνει αυτό».

Ωστόσο, ο εντοπισμός της τοποθεσίας του Σινουάρ μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολος όσο η οργάνωση μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την εξουδετέρωσή του χωρίς να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν πολλοί από τους ομήρους που πιστεύεται ότι βρίσκονται κοντά του, σύμφωνα με αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας του Ισραήλ, των ΗΠΑ και άλλων Δυτικών χωρών, οι οποίοι περιέγραψαν στην Post το δύσκολο κυνήγι του Νο 1 καταζητούμενου τρομοκράτη στη Γάζα.

Το δύσκολο «δεν είναι να τον εντοπίσουμε, αλλά να κάνουμε κάτι» χωρίς να διακινδυνεύσουμε τις ζωές των ομήρων, είπε ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Σινουάρ πιστεύεται ότι βρίσκεται στα τούνελ κάτω από το Χαν Γιουνίς, την πόλη στη νότια Γάζα όπου ο ίδιος γεννήθηκε το 1962, σε μια οικογένεια που είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την παλαιστινιακή πόλη Μαζντάλ –τη σημερινή Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ– μετά τον πόλεμο για την ανεξαρτησία του Ισραήλ, το 1948.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι συμφωνούν με την εκτίμηση των Ισραηλινών ότι ο Σινουάρ κρύβεται κάπου κάτω από την πόλη μαζί με ομήρους.

Για μήνες ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας χαρτογραφούν το τεράστιο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν βασικά σημεία του δικτύου και να τον εντοπίσουν. Η επίπονη δουλειά γίνεται από στρατιώτες που εργάζονται μέσα στις σήραγγες, οι οποίοι έχουν ανακτήσει πληροφορίες που άφησαν πίσω τους τρομοκράτες της Χαμάς, που βοήθησαν στην καλύτερη κατανόηση του διασυνδεδεμένου υπόγειου συστήματος.

Καθώς οι στρατιώτες κινούνται μέσα στις σήραγγες αφοπλίζοντας παγιδευμένα με εκρηκτικά σημεία, ανακάλυψαν διοικητικά αρχεία, υπολογιστές και τηλεφωνικούς καταλόγους της Χαμάς που υποδεικνύουν τις θέσεις διαφόρων υπογείων γραφείων στο δίκτυο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Γιαχία Σινουάρ (πίσω δεξιά από το παιδί με τη σημαία) στην Πόλη της Γάζας το 2022, σε γιορτή της Χαμάς (EPA/HAITHAM IMAD)

Οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν επίσης ανακαλύψει στοιχεία που υποδεικνύουν ότι μπορεί να βρέθηκαν κοντά στον Σινουάρ αρκετές φορές, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ νωρίτερα τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, στρατιώτες βρήκαν τα ρούχα του Σινουάρ, χειρόγραφες σημειώσεις του, ακόμη και μια οδοντόβουρτσα που εικάζεται ότι χρησιμοποιούσε.

Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Σινουάρ διέφυγε στην Αίγυπτο μέσα από τα τούνελ, αλλά ισραηλινοί αξιωματούχοι τις αμφισβήτησαν έντονα, ενώ και οι αιγυπτιακές αρχές τις διέψευσαν κατηγορηματικά.

Σε συνδυασμό με ανακρίσεις αιχμαλώτων-μελών της Χαμάς, οι πληροφορίες που ανακάλυψαν οι ισραηλινές δυνάμεις στις σήραγγες, τις βοήθησαν να κατανοήσουν περαιτέρω τις υπόγειες διαδρομές.

Οι αναλυτές πληροφοριών των ΗΠΑ βοηθούν στη χαρτογράφηση των τούνελ, συνεισφέροντας με νέες τεχνολογίες που συγχωνεύουν θραύσματα πληροφοριών, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στην WP.

Αλλά η αναζήτηση, η εκκαθάριση και το κλείσιμο του τεράστιου δικτύου, το οποίο ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει μήκος έως και 700 χλμ., απαιτεί σημαντικό χρόνο και εκρηκτικά.

Η καταστροφή ακόμη και μιας μικρού μήκους σήραγγας απαιτεί μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών. Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν κόμβους που, αφού καταστραφούν, μπορούν να καταστήσουν αποτελεσματικά ανενεργές άλλες διόδους, εξήγησαν αξιωματούχοι. Τη Δευτέρα κατέστρεψαν σήραγγες μήκους 10 χλμ., που ένωναν τμήμα της βόρειας με τη νότια Γάζα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ βοήθησαν επίσης στην ανάλυση υποκλοπών επικοινωνιών και δεδομένων από ανακτημένους σκληρούς δίσκους υπολογιστών, καθώς και πληροφορίες από ανακρίσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αυτή η συνεργασία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του Σινουάρ. Ωστόσο δεν υπάρχει προσωπικό πληροφοριών των ΗΠΑ στο έδαφος της Γάζας και οι Αμερικανοί δεν βοηθούν το Ισραήλ στην καθημερινή προσπάθεια εντοπισμού και εξουδετέρωσης ενόπλων και αξιωματούχων της Χαμάς και των εγκαταστάσεών τους, δήλωσαν αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ενας πρώην αξιωματικός της Μοσάντ που διατηρεί στενούς δεσμούς με την τρέχουσα ηγεσία της είπε ότι οι Ισραηλινοί δεν χρειάζονταν βοήθεια από τους Αμερικανούς για να πολεμήσουν. «Η ερώτηση από μόνη της είναι προσβλητική» ανέφερε ο πρώην αξιωματικός.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο, μαζί με τον ισραηλινό ομόλογό του, τον αρχηγό της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων. Οι δυο υπηρεσίες μοιράζονταν εδώ και καιρό πληροφορίες σχετικά με τρομοκρατικές ομάδες, το Ιράν και άλλους τομείς ενδιαφέροντος για την ασφάλειά τους.

Στις 13 Φεβρουαρίου οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις δημοσίευσαν, σύμφωνα με ισχυρισμούς τους, πλάνα του Σινουάρ από κάμερα ασφαλείας μέσα σε μια σήραγγα κάτω από το Χαν Γιουνίς.

Ενας εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι το βίντεο, το οποίο έλαβε πρόσφατα ο ισραηλινός Στρατός από κάμερα της Χαμάς, δείχνει τον Σινουάρ να βαδίζει μαζί με τη γυναίκα, τα παιδιά και τον αδελφό του μέσα από ένα σκοτεινό πέρασμα, με κατεύθυνση μια κρυψώνα, τρεις ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Το βίντεο προσέφερε στους Ισραηλινούς μια σπάνια κοντινή ματιά στην προσωπική ζωή του τρομοκράτη. Και ήταν ακόμα μία ένδειξη ότι ο ισραηλινός στρατός πλησιάζει στην τοποθεσία του.

Δίνει ακόμα εντολές ο Σινουάρ;

Το αν ο Σινουάρ είναι σε θέση να διοικεί τη Χαμάς από το υπέδαφος, δεν είναι γνωστό. Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι ο Σινουάρ εξακολουθεί να παίρνει αποφάσεις για τον πόλεμο. Αλλά πρόσφατα ο Γκάλαντ αμφισβήτησε δημόσια τον έλεγχο που ασκεί πλέον ο Σινουάρ στις δυνάμεις της Χαμάς, δεδομένου ότι κρύβεται. «Δεν διεξάγει τη στρατιωτική εκστρατεία, ασχολείται με την προσωπική του επιβίωση» είπε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

Ορισμένοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Γκάλαντ, διατείνονται ότι οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους άργησαν να σημειώσουν πρόοδο εξαιτίας του χρόνου που χρειάζεται ώστε να σταλούν μηνύματα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς εκτός Ισραήλ και του Σινουάρ και των δυνάμεών του στη Γάζα.

Η δολοφονία του Σινουάρ θα ήταν μια τεράστια στρατηγική και συμβολική νίκη για το Ισραήλ. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν εάν η εξάλειψή του θα φέρει την κυβέρνηση πιο κοντά στον διακηρυγμένο στόχο του Νετανιάχου –να καταστρέψει ολοκληρωτικά την οργάνωση–, στόχος που, σύμφωνα με τους επικριτές του, είναι ακαθόριστος και μη ρεαλιστικός.

«Η δολοφονία του Σινουάρ είναι ξεκάθαρα ζήτημα δικαιοσύνης. Στην πραγματικότητα, του αξίζει να πεθάνει περισσότερες από μία φορές» είπε χαρακτηριστικά ο Αλον Πίνκας, βετεράνος ισραηλινός διπλωμάτης και πρώην κυβερνητικός σύμβουλος.

«Για τους Ισραηλινούς αντιπροσωπεύει το ενσαρκωμένο κακό, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία: η δολοφονία του δεν θα εξολοθρεύσει, εξουδετερώσει ή ανατρέψει τη Χαμάς. Ούτε θα αντιπροσώπευε μια νίκη. Θα ήταν μια δικαιολογημένη τιμωρία που θα έκανε τους Ισραηλινούς να αισθανθούν ότι υπάρχει δικαιοσύνη και ένα είδος “κλεισίματος”. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο» προσέθεσε.

Η εξουδετέρωση του Σινουάρ δεν θα τερματίσει τον πόλεμο, αλλά θα μπορούσε να επιταχύνει το τέλος της Χαμάς, δήλωσε ένα άτομο κοντά στην ανώτερη ισραηλινή ηγεσία.

«Θα ενθάρρυνε, εκτιμούμε, περισσότερους πολίτες της Γάζας να μιλήσουν και να αναλάβουν την ευθύνη χωρίς τη Χαμάς» συνέχισε το ίδιο άτομο μιλώντας στην Washington Post. «Και θα διέκοπτε τους ζωτικούς δεσμούς μεταξύ της Χαμάς και του διεθνούς δικτύου της. Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι κάποιος άλλος θα μπει στη θέση του, αλλά είτε θα οδηγούσε σε διάσπαση είτε σε μια τρομερά αποδυναμωμένη Χαμάς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...