425
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης | IntimeNews

Αθήνα προς Σκόπια: Προϋπόθεση για την κύρωση των μνημονίων η απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2024, 19:05
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης
|IntimeNews

Αθήνα προς Σκόπια: Προϋπόθεση για την κύρωση των μνημονίων η απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2024, 19:05

Σε μια κομβική συγκυρία για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με την Αθήνα να τάσσεται εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες υπέρ της διεύρυνσης, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία, ζητώντας την πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως προϋπόθεση για την κύρωση των επιμέρους μνημονίων από το Κοινοβούλιο.

«Παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερώτηση της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου στη Βουλή, επισημαίνοντας όμως ότι τα μνημόνια θα τεθούν προς κύρωση από το Κοινοβούλιο σε χρόνο ο οποίος θα κριθεί κατάλληλος από την ελληνική πολιτεία.

Η κύρωση των μνημονίων συναρτάται με την ορθή εφαρμογή των προβλέψεων της Συμφωνίας, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, υπενθυμίζοντας ότι παρότι η σχετική προθεσμία έχει εκπνεύσει η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές ονομασίας στα ταξιδιωτικά έγγραφα και τις πινακίδες των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές των Σκοπίων όφειλαν έως τις 12 Φεβρουαρίου να έχουν ολοκληρώσει την αλλαγή του ονόματος της χώρας στα διαβατήρια και τις πινακίδες των Ι. Χ. αυτοκινήτων σε «Βόρεια Μακεδονία», κάτι όμως που δεν έχει ολοκληρωθεί, με την κυβέρνηση της γείτονος να επικαλείται διοικητικές, γραφειοκρατικές και τεχνικές δυσκολίες.

Αρκετές εβδομάδες πριν, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα τόνιζαν ότι οι ελληνικές αρχές δεν θα επέτρεπαν την είσοδο στη χώρα πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας με παλιά διαβατήρια. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενημερώνοντας παραλλήλως την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πλημμελή συμμόρφωση των Σκοπίων σε σχέση με τις υποχρεώσεις της περί των ταξιδιωτικών εγγράφων και τις πινακίδες των αυτοκινήτων.

«Η Ελλάδα είναι σαφώς υπέρ της θετικής συμβατικής εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών όπως έχει κυρωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Όμως οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ σαφείς: Για να υπάρξει εξέλιξη και να ολοκληρωθούν όλα αυτά τα οποία προβλέπονταν στην συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να εκπληρωθούν και ορισμένες προϋποθέσεις και αιρεσιμότητες οι οποίες προβλέπονται μέσα στην συμφωνία», ξεκαθάρισε με έμφαση ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς η διεύρυνση θα λειτουργήσει ευεργετικά και για την ίδια την Ένωση, σε μια περιοχή «ιστορικά ευαίσθητη», όπως την χαρακτήρισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Η κυρία Δούρου από την πλευρά της ανέδειξε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί υπέρ της ειρήνης και της ευημερίας της ευρύτερης περιοχής, αποτρέποντας την κακόβουλη εμπλοκή τρίτων δυνάμεων στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι επιχειρεί να καταστήσει τη Συμφωνία «νεκρό γράμμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...