892
Η ηθοποιός Τζουντίτ Γκοντρές που τάραξε τα νερά με μια βαθιά συγκινητική και σοκαριστική ομιλία | CreativeProtagon / Reuter

Το νέο «Kατηγορώ»: Η συγκλονιστική ομιλία που μπορεί να κάμψει τη γαλλική αντίσταση στο #MeToo

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2024, 19:44
Η ηθοποιός Τζουντίτ Γκοντρές που τάραξε τα νερά με μια βαθιά συγκινητική και σοκαριστική ομιλία
|CreativeProtagon / Reuter

Το νέο «Kατηγορώ»: Η συγκλονιστική ομιλία που μπορεί να κάμψει τη γαλλική αντίσταση στο #MeToo

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2024, 19:44

Η φετινή τελετή απονομής των «γαλλικών Οσκαρ», των κινηματογραφικών βραβείων Σεζάρ θα μείνει στην Ιστορία για κάτι που δεν έχει άμεση σχέση με τον ίδιον τον κινηματογράφο, αλλά με τη βιομηχανία του, το κίνημα #MeToo και τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία «κάνει τα στραβά μάτια» επί χρόνια στα όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια.

Λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή, η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρασιντά Ντατί, είπε ότι η κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας έχει ανεχτεί την «σεξουαλική εγκληματικότητα» και πρέπει να αρχίσει «μια βαθιά ενδοσκόπιση». Λίγο μετά, στην τελετή, η ηθοποιός Τζουντίτ Γκοντρές ανέβηκε στο πόντιουμ και είπε, σε μια βαθιά συγκινητική και σοκαριστική ομιλία, ότι είχε βιαστεί ως παιδί από δύο σκηνοθέτες στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Οπως έγραψαν οι λονδρέζικοι Times, η Γκοντρές, η οποία έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 ταινίες, είπε ότι είναι καιρός η βιομηχανία να «αντιμετωπίσει την αλήθεια»,

«Γιατί να δεχθούμε ότι αυτή η τέχνη που αγαπάμε τόσο πολύ, αυτή η τέχνη που μας ενώνει, θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως κάλυμμα για παράνομη διακίνηση νεαρών γυναικών;» είπε. «Μπορούμε να αποφασίσουμε ότι οι άνδρες που κατηγορούνται για βιασμό δεν κυβερνούν πλέον τον κινηματογράφο».

Η 51χρονη Γκοντρές, πιο γνωστή στους θεατές για το ρόλο της δίπλα στον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, στην ταινία του 1998 «Σιδηρούν Προσωπείο», είπε ότι δεν ήταν μόνο θέμα των δικών της εμπειριών, στις οποίες αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μια αυτοβιογραφική μίνι σειρά που μεταδόθηκε πριν από δύο μήνες.

Η ηθοποιός θυμήθηκε την εμπειρία της με τον σκηνοθέτη Ζακ Ντουαλόν, περιγράφοντας πώς εκείνος, τότε σε ηλικία 43 ετών, επέμενε να γυρίσει 45 λήψεις μιας σεξουαλικής σκηνής μεταξύ τους «βάζοντας τα δύο βρώμικα χέρια του στο 15χρονο στήθος μου».

«Μη νομίζετε ότι σας μιλάω μόνο για το παρελθόν μου. Το παρελθόν μου είναι και το παρόν των 2.000 ανθρώπων που μου έστειλαν τις μαρτυρίες τους σε τέσσερις ημέρες. Είναι επίσης το μέλλον όλων εκείνων που δεν είχαν ακόμη τη δύναμη να πουν την ιστορία τους. Ο κόσμος μάς παρακολουθεί», είπε, σύμφωνα με τους Times, η Γκουντρές, η ομιλία της οποίας καταχειροκροτήθηκε. Η Ντατί ήταν ανάμεσα σε εκείνους που χειροκρότησαν την Γκοντρές, επαίνεσε το θάρρος της και επέκρινε η γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία που κάνει «συνολικά τα στραβά μάτια για δεκαετίες» στη σεξουαλική βία.

«Η δημιουργική ελευθερία είναι απόλυτη, αλλά εδώ δεν μιλάμε για τέχνη, μιλάμε για εγκληματικότητα», είπε η Ντάτι, σε συνέντευξη στο περιοδικό Le Film Français. «Η σεξουαλική σχέση με ανήλικο κάτω των 15 ετών είναι έγκλημα».

Η ομιλία της Γκοντρές ήρθε μετά από μια σειρά αποκαλύψεων για μακροχρόνια σεξουαλική κακοποίηση στον κόσμο της γαλλικής λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και του αθλητισμού. Υποκινήθηκαν από το κίνημα #MeToo που ξέσπασε μετά από καταγγελίες το 2017 εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, του αμερικανού παραγωγού ταινιών.

Εκείνες που πήραν τη μεγαλύτερη δημοσιότητα αφορούν τον 75χρονο ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση από περισσότερες από δώδεκα γυναίκες. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε πυρά όταν υπερασπίστηκε τον ηθοποιό, λέγοντας ότι είχε γίνει στόχος «ανθρωποκυνηγητού».

Οι ισχυρισμοί της Γκοντρές μεταδόθηκαν για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ «Icon of French Cinema», το οποίο προβλήθηκε στο γαλλογερμανικό κανάλι Arte, στα τέλη Δεκεμβρίου. Η ηθοποιός μίλησε για την εποχή που ήταν 14 ετών και ξεκίνησε μια σχέση με έναν 40χρονο σκηνοθέτη. Η ηλικία συναίνεσης στη Γαλλία είναι τα 15 έτη.

Στις 6 Ιανουαρίου, η Γκοντρές έγραψε στο Instagram: «Το κοριτσάκι μέσα μου δεν μπορεί να κρατήσει άλλο αυτό το όνομα κρυφό. Το όνομά του είναι Μπενουά Ζακό». Εκτοτε, σε συνεντεύξεις στα γαλλικά ΜΜΕ, η Γκοντρές έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη σχέση τους, η οποία, όπως ισχυρίζεται, ξεκίνησε το 1986 όταν γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της ταινίας Les Mendiant του Ζακό και διήρκεσε έξι χρόνια.

Σύμφωνα με τους Times, η Γκοντρές έχει καταθέσει μήνυση κατά του 77χρονου σήμερα σκηνοθέτη, για «βιασμό ανηλίκου κάτω των 15 ετών». Ισχυριζεται ότι την είχε γρονθοκοπήσει και την κακοποίησε σεξουαλικά.

Σε άλλη συνέντευξή της, είπε ότι ποτέ δεν είχε προκαλέσει τον Ζακό, αλλά «κατέληξα μαζί του, στο κρεβάτι, και ήμουν μια σύζυγος-παιδί». Και πρόσθεσε: «Με κατήχησε, ήταν σαν να είχα ενταχθεί σε μια αίρεση». Ο Ζακό είπε στη Le Monde ότι «δεν ανησυχεί» για τις κατηγορίες της Γκοντρές και ισχυρίστηκε ότι την είχε ερωτευτεί.

Η Γκοντρές υπέβαλε επίσης επίσημη καταγγελία κατά του 79χρονου σήμερα Ντουαλόν, ο οποίος τη σκηνοθέτησε στην ταινία του 1979 La Fille de 15 ans (Το 15χρονο κορίτσι). Υποστήριξε ότι ο Ντουαλόν, ο οποίος έπαιζε στην ταινία τον πατέρα του έφηβου φίλου της, είχε ξαναγράψει το σενάριο, ώστε να περιληφθεί στην ταινία ένας μεταξύ τους έρωτας. Η σκηνή του σεξ μεταξύ τους είχε γυριστεί τότε 45 φορές, ισχυρίστηκε.

Ο Ντουαλόν, ο οποίος λίγο αργότερα ξεκίνησε μια μακροχρόνια σχέση με την Τζέιν Μπίρκιν, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία και στις 23 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε μέσω του δικηγόρου του ότι θα μηνύσει τον Γκοντρές.

Η απόφαση να επιτραπεί στον Γκοντρές να μιλήσει στα Σεζάρ δίχασε την κινηματογραφική κοινότητα της Γαλλίας, εν μέσω φόβου ότι θα επισκίαζε την τελετή.

Η διαμάχη γύρω από την εκδήλωση θύμισε την τελετή το 2020, όταν η Αντέλ Ανέλ, η οποία είχε επίσης ξεκινήσει την καριέρα της ως παιδί ηθοποιός, φώναξε «ντροπή» και αποχώρησε από την αίθουσα όταν ο Ρομάν Πολάνσκι έλαβε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «J’Accuse».

Η καριέρα του Πολάνσκι επισκιάστηκε για περισσότερα από 40 χρόνια από την παραδοχή του στους εισαγγελείς στην Καλιφόρνια ότι είχε σεξουαλική επαφή με ένα 13χρονο κορίτσι το 1977. Εφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον επόμενο χρόνο και έκτοτε είναι φυγόδικος στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...