458
Φωτογραφία Αρχείου από χειρουργείο | IntimeNews

Το (κρυφό) μήνυμα Μητσοτάκη για τα απογευματινά χειρουργεία

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2024, 14:30
Φωτογραφία Αρχείου από χειρουργείο
|IntimeNews

Το (κρυφό) μήνυμα Μητσοτάκη για τα απογευματινά χειρουργεία

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2024, 14:30

Μετρητοίς πλην όμως, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ. Στόχος είναι υποβληθούν σε επέμβαση περίπου 50.000 ασθενείς που βρίσκονται επί μήνες στην αναμονή περιμένοντας μάταια για ραντεβού. Έτσι, στην αμέσως επόμενη φάση ο νέος θεσμός θα εγκαινιαστεί με όρους διαφάνειας, κλείνοντας τις εκκρεμότητες  και καταλαγιάζοντας τις αντιδράσεις περί δημιουργίας ενός συστήματος που ευνοεί  τους… έχοντες.

Αυτό ήταν εν πολλοίς το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση που δημοσίευσε στο Facebook, όταν αναφέρθηκε στο εγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης πόρων ύψους  60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων».

Εντούτοις και μόλις η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων αποσυμφορηθεί (σήμερα αριθμεί περί τα 102.000 περιστατικά), τότε το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο διαφορετικών μονοπατιών εντός των δημόσιων νοσοκομείων, που θα λειτουργούν σε διαφορετικές ζώνες. Στην πρωινή ζώνη, θα χειρουργούνται δωρεάν οι ασθενείς όπως είθισται έως και σήμερα. Στην απογευματινή πάλι ζώνη, οι ασθενείς θα πληρώνουν ιδιωτικά την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας με το κόστος να είναι κλιμακωτό – δηλαδή, από 300 έως και 2000 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της επέμβασης.

Ο Πρωθυπουργός  διαβεβαίωσε πως «τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά πλέον με περισσότερη διαφάνεια και κεντρικό αυστηρό έλεγχο χάρη στην ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων». Και επικαλέστηκε σχετική μελέτη, που καταλήγει πως η δυναμικότητα στο ΕΣΥ με την ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων θα αυξηθεί κατά 20%.

Σε ελεύθερη μετάφραση το φιλόδοξο αυτό σχέδιο θέλει ο νέος θεσμός, που ισοδυναμεί με μία ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για επεμβάσεις επ’ αμοιβή εντός του ΕΣΥ, να λειτουργήσει ευνοϊκά και για τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία. «Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ούτε διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, που θεσμοθέτησε αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ -γι’ αυτό και δεν κατανοώ τις τωρινές αντιδράσεις του. Σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση, ούτε η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ακριβώς αντίθετο. Σκοπός μας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, η ισχυροποίησή του και η διατήρηση των καλύτερων γιατρών μας εντός του ΕΣΥ με καλύτερες αμοιβές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μελετώντας κανείς τα επίσημα στοιχεία, διαπιστώνει πως το… βελούδινο (δωρεάν) πέρασμα στο νέο θεσμό είναι επιβεβλημένο. Λόγω κυρίως της πανδημίας αλλά και των ελλείψεων στο ΕΣΥ από τα 102.000 περιστατικά στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, το 26% βρίσκεται στην αναμονή επί 12 και πλέον μήνες. Το 31% επίσης περιμένει από 4 έως και 12 μήνες.

Αυτό  που συνεπώς μένει να αποδειχτεί στην πράξη είναι πώς θα λειτουργήσει το σύστημα, όταν στερέψουν τα κονδύλια του Ταμείου. Τότε θα αποτιμηθεί εάν οι «δικλείδες ασφαλείας» για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ λειτουργούν στο ακέραιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...