351
H Ματί Ντιοπ με τη Χρυσή Αρκτο | REUTERS/Liesa Johannssen

Βερολίνο: Χρυσή Αρκτος σε ντοκιμαντέρ για κλεμμένες αρχαιότητες

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2024, 00:11
H Ματί Ντιοπ με τη Χρυσή Αρκτο
|REUTERS/Liesa Johannssen

Βερολίνο: Χρυσή Αρκτος σε ντοκιμαντέρ για κλεμμένες αρχαιότητες

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2024, 00:11

To Φεστιβάλ του Βερολίνου ήταν πάντα το πιο «πολιτικό» των κινηματογραφικών μαζώξεων. Και αυτό επιβεβαιώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, όταν απονεμήθηκαν τα βραβεία. Δεν ήταν μόνο οι ευχαριστήριες ομιλίες των νικητών, αλλά και οι ίδιες οι επιλογές, που είχαν ένα πολιτικό αποτύπωμα.

Την Χρυσή Αρκτο πήρε το «Dahomey» της Γαλλίδας (με καταγωγή από τη Σενεγάλη, που έχει και αυτό τη σημασία του) Ματί Ντιοπ: είναι ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που περιγράφει τη μεγάλη περιπέτεια της επιστροφής των 26 λεηλατημένων θησαυρών από το Βασίλειο της Δαχομέης στη δυτική Αφρική –οι αρχαιότητες επέστρεψαν από το Παρίσι στο σημερινό Μπενίν. Οι θησαυροί εκλάπησαν κατά τη διάρκεια της γαλλικής αποικιοκρατίας το 1892

Η ίδια η Ντιοπ μίλησε για την απαίτηση μιας νέας γενιάς «για την απονομή δικαιοσύνης». Οσοι θέλησαν να διαβάσουν στο φιλμ –και στη βράβευσή του στην Μπερλινάλε– ένα μήνυμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μπορούν ευχαρίστως να το κάνουν.

Η Αργυρή Αρκτος πήγε στην ταινία «Η Αυτοκρατορία» («L’ empire»), του γάλλου σκηνοθέτη Μπρουνό Ντιμόν. Πρόκειται για μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που διαδραματίζεται στον γαλλικό Βορρά και φέρνει σε επαφή τους κατοίκους με… εξωγήινους.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο του ο Ντιμόν πήρε το κινητό τηλέφωνό του για να μεταφέρει και μάλιστα δύο φορές ένα ηχογραφημένο μήνυμα στο κοινό. H φωνή έμοιαζε με ρομπότ από ταινία επιστημονικής φαντασίας και ανάμεσα σε άλλα έλεγε «το σινεμά δεν έχει φύλο, το σινεμά δεν έχει χρώμα δέρματος, το σινεμά είναι απλώς σινεμά». Με αυτόν τον τρόπο ο Ντιμόν έκλεισε το μάτι στο κοινό σαν να έλεγε ότι σημασία δεν έχει ποιος έχει κάνει την ταινία, άνδρας ή γυναίκα, μαύρος, άσπρος ή κίτρινος, αλλά η ίδια η ταινία.

Το Φεστιβάλ Βερολίνου δεν έχει βραβεία γυναικείου και ανδρικού ρόλου – βραβεύει έναν ή μία ηθοποιό σε πρωταγωνιστικό ρόλο και έναν ή μία ηθοποιό σε δευτεραγωνιστικό ρόλο. Εφέτος ο ρουμανικής καταγωγής αμερικανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Σταν κέρδισε το βραβείο για την ταινία «A different man» στην οποία υποδύεται έναν άνθρωπο που αλλάζοντας πρόσωπο θεωρεί ότι έτσι θα αλλάξει και η ζωή του. Στην κατηγορία του δευτεραγωνιστικού ρόλου, η βρετανίδα ηθοποιός Εμιλι Γουότσον τιμήθηκε για τον ρόλο της στο «Small things like these» του Τιμ Μιέλαντς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...