274
«Η κατάθεση του νομοσχεδίου είναι ένα στέρεο βήμα», τόνισε ο υπουργός, επικαλούμενος γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων (φωτ. αρχείου) | Γ.Τ Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πιερρακάκης: Μειωμένο κατά 50% το κόστος ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ εκτός Αττικής – Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2024, 20:12
«Η κατάθεση του νομοσχεδίου είναι ένα στέρεο βήμα», τόνισε ο υπουργός, επικαλούμενος γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων (φωτ. αρχείου)
|Γ.Τ Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πιερρακάκης: Μειωμένο κατά 50% το κόστος ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ εκτός Αττικής – Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2024, 20:12

Στην αποκάλυψη πως το κόστος ίδρυσης ενός μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου στην Αττική (πλην νήσων) και στη Θεσσαλονίκη θα διαφέρει από την υπόλοιπη Ελλάδα προχώρησε την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Το κόστος ίδρυσης για περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης θα είναι στο 50%, δηλαδή στο ένα εκατομμύριο ευρώ», σημείωσε, κάνοντας λόγο για κίνητρο προκειμένου να υποστηριχθούν οι «προσπάθειες ίδρυσης τέτοιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας».

Αναφερόμενος στα κριτήρια και τις προϋθποθέσεις εγγραφής σπουδαστών στα νέα πανεπιστήμια ο Κυριάκος Πιερρακάκης επανέλαβε ότι «ο συντελεστής της χαμηλότερης βάσης εισαγωγής είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί, για να δικαιούται κάποιος να αιτηθεί την εγγραφή του. Από εκεί και πέρα το κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά θα διαμορφώνει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, τα δικά του κριτήρια τα οποία θα είναι ανάλογα με αυτά του μητρικού ιδρύματος και τα οποία εγκρίνει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, συνεπώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα εισάγεται σε μια ιατρική σχολή με βαθμό 11, αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει και επειδή αυτά τα απενπιστήμια δεν διακυβεύουν τη φήμη τους για κανένα λόγο».

Εξάλλου, ο υποργός Παιδείας εξέφρασε την απορία του για τη στάση που επέλεξε απέναντι στο νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας πως «στοιχεία της δήθεν διαφοροποίησης του, όπως η έγκριση των προγραμμάτων σπουδών δημόσιων και μη κρατικών ΑΕΙ να γίνεται από την ίδια αρχή» υπάρχουν ήδη στο νομοσχέδιο –«πρόκειται για την ΕΘΑΑΕ».

Υπογράμμισε, δε, με νόημα ότι «η κατάθεση του νομοσχεδίου είναι ένα στέρεο βήμα, όπως προκύπτει από τις γνωμοδοτήσεις κορυφάιων συνταγματολόγων, μεταξύ των οποίων ο κύριος Βενιζέλος και ο κύριος Αλιβιζάτος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...