412
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φορά τη στολή του πιλότου, την Πέμπτη, στο Καζάν | Sputnik/Dmitry Azarov/Pool via REUTERS

Το μήνυμα του Πούτιν για τα πυρηνικά μετά την πτήση του με νέο βομβαρδιστικό

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2024, 12:28
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φορά τη στολή του πιλότου, την Πέμπτη, στο Καζάν
|Sputnik/Dmitry Azarov/Pool via REUTERS

Το μήνυμα του Πούτιν για τα πυρηνικά μετά την πτήση του με νέο βομβαρδιστικό

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2024, 12:28

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε την Πέμπτη πτήση 30 λεπτών με το εκσυγχρονισμένο πυρηνικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tu-160M σε μία διαδρομή που κρατήθηκε μυστική.

Η απογείωση έγινε από διάδρομο στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου που κατασκευάζει το βομβαρδιστικό στο Καζάν και μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση. Ο ενθουσιασμένος δημοσιογράφος που μετέδιδε την απογείωση, έκανε λόγο για «μοναδικό γεγονός».

Ο Πούτιν χαρακτήρισε το αεροπλάνο «εξαιρετικό», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε πλέον να προστεθεί στο οπλοστάσιο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Το στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160M, το οποίο το ΝΑΤΟ αποκαλεί «Blackjacks», είναι μια εκσυγχρονισμένη έκδοση ενός βομβαρδιστικού της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξε την απογείωση του αεροπλάνου με τα περιστρεφόμενα φτερά από έναν διάδρομο που ανήκει στο εργοστάσιο στο Καζάν, το οποίο κατασκευάζει το εκσυγχρονισμένο υπερηχητικό αεροσκάφος.

Το βομβαρδιστικό απογειώνεται με τον Πούτιν στο πιλοτήριο – Sputnik/Dmitry Azarov/Pool via REUTERS

Η πορεία πτήσης του αεροπλάνου κρατήθηκε μυστική. Ο Πούτιν βρισκόταν στον αέρα για περίπου 30 λεπτά μετά από 45 λεπτά προετοιμασίας πριν από την πτήση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Ο εξοπλισμός είναι εξαιρετικός. Είναι, πράγματι, νέας γενιάς», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους στη συνέχεια. «Οπως είπα στον διοικητή, τώρα θα το πω ξανά στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας: φυσικά, μπορεί να γίνει δεκτό στις ένοπλες δυνάμεις».

Το Tu-160M έχει τετραμελές πλήρωμα και ικανότητα μεταφοράς 12 πυραύλων Cruise ή 12 πυρηνικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Η αυτονομία πτήσης ανέρχεται σε 12.000 χιλιόμετρα.

Την Παρασκευή, ο Πούτιν δήλωσε πως το 95% των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας έχουν εκσυγχρονιστεί και πως η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε μόλις τέσσερα νέα υπερηχητικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Ο Πούτιν έκανε τα σχόλια σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα ώστε να συμπέσει με την Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας, κατά την οποία τιμάται ο στρατός, μία ημέρα αφότου πέταξε με ένα εκσυγχρονισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tu-160M.

Ο ρώσος πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο των στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες» που μάχονται για την «αλήθεια και τη δικαιοσύνη».

Όμως αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στα «επιτεύγματα», όπως τα αποκάλεσε, του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος.

Το μήνυμά του ήταν πως η πυρηνική τριάδα της Ρωσίας -οι στρατηγικές χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές πυρηνικές δυνατότητές της- εκσυγχρονίζονται συνεχώς.

«Ενσωματώνοντας την πραγματική εμπειρία μάχης μας, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις με κάθε δυνατό τρόπο, περιλαμβανομένων των συνεχιζόμενων προσπαθειών επανεξοπλισμού και εκσυγχρονισμού», είπε ο Πούτιν.

«Σημερα, το μερίδιο των σύγχρονων όπλων και εξοπλισμού στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις έχει φθάσει ήδη το 95%, ενώ η ναυτική συνιστώσα της πυρηνικής τριάδας βρίσκεται σχεδόν στο 100%», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...