358
Εικόνα από το βίντεο με τις καταγγελίες της Λουντμίλα Ναβάλναγια | Alexei Navalny YouTube Channel/Handout via REUTERS

Ναβάλναγια: Θέλουν να θάψουν τον γιο μου στα κρυφά και να με πάνε στον τάφο του

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2024, 09:44
Εικόνα από το βίντεο με τις καταγγελίες της Λουντμίλα Ναβάλναγια
|Alexei Navalny YouTube Channel/Handout via REUTERS

Ναβάλναγια: Θέλουν να θάψουν τον γιο μου στα κρυφά και να με πάνε στον τάφο του

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2024, 09:44

Η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Λουντμίλα Ναβάλναγια, κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι την «εκβιάζουν» για την κηδεία του γιου της, λέγοντας ότι θέλουν να τον θάψουν στα κρυφά και μετά να της παρουσιάσουν τον τάφο του.

Η Λουντμίλα Ναβάλναγια έκανε τις δηλώσεις αυτές σε βίντεο που αναρτήθηκε στο You Tube.

Η ίδια είπε ότι την Τετάρτη την οδήγησαν μυστικά στο νεκροτομείο, όπου της έδειξαν τη σορό του.

«Οι ανακριτές ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τα αίτια θανάτου. Εχουν ετοιμάσει όλα τα ιατρικά και νομικά έγγραφα, τα οποία είδα. Το πιστοποιητικό θανάτου του το υπέγραψα» δήλωσε η Ναβάλναγια.

Στο πιστοποιητικό θανάτου αναφέρεται ως αιτία θανάτου «φυσικά αίτια», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς.

Η Ναβάλναγια υπογράμμισε ότι βάσει του νόμου έπρεπε να της παραδώσουν αμέσως τη σορό του γιού της, αλλά οι ανακριτές και οι ιατροδικαστές δεν το έκαναν αυτό.

«Αντί να το κάνουν, με εκβιάζουν, μου θέτουν όρους, πού, πότε και πώς πρέπει να ταφεί ο Αλεξέι», λέει η μητέρα του.

Η ίδια λέει επίσης, ότι πέρασε σχεδόν ένα 24ωρο με τους ανακριτές στο κτίριο της Ανακριτικής Επιτροπής της πόλης Σαλεχάρντ. Τον δικηγόρο της τον άφησαν να περάσει μόνο για λίγες ώρες.

«Παρουσία μου έρχονται εντολές, από το Κρεμλίνο ή από την κεντρική διοίκηση της Ανακριτικής Επιτροπής. Θέλουν να κάνουν την κηδεία μυστικά, χωρίς παρουσία συγγενών. Θέλουν να με πάνε στην άκρη του νεκροταφείου σε έναν φρεσκοσκαμμένο τάφο και να μου πουν: “Εδώ λοιπόν κείτεται ο γιος σας”. Δεν συμφωνώ με κάτι τέτοιο».

Η Λουντμίλα Ναβάλναγια ανέφερε το όνομα του ανακριτή Αλεξάντρ Βαραπάγεφ, ο οποίος φέρεται να είναι υπάλληλος του τμήματος έρευνας ιδιαίτερα σημαντικών υποθέσεων της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας.

Ο συνεργάτης του Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ, δήλωσε ότι οι ανακριτές απείλησαν την Ναβάλναγια ότι «θα κάνουν κάτι με το σώμα του νεκρού» και ότι θα στρέψουν εναντίον της «τα μέσα ενημέρωσης».

Στις 20 Φεβρουαρίου η μητέρα του Ναβάλνι είχε ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να της παραδώσουν τη σορό του γιού της.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η μητέρα του Ναβάλνι «πρέπει να μπορέσει να πάρει πίσω τη σορό του παιδιού της και να του αποδώσει τις τιμές που του αρμόζουν. Οι Ρώσοι πρέπει να της δώσουν πίσω τον γιο της», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...