958
| EPA/ CreativeProtagon

Γιούλια Ναβάλναγια: Η «εύθυμη χήρα» και άλλα fake news του Κρεμλίνου

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2024, 17:28
|EPA/ CreativeProtagon

Γιούλια Ναβάλναγια: Η «εύθυμη χήρα» και άλλα fake news του Κρεμλίνου

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2024, 17:28

Η Γιούλια Ναβάλναγια είναι πλέον ο υπ΄αριθμόν 1 εχθρός του Κρεμλίνου που πρέπει να ηττηθεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εκστρατεία συκοφάντησής της έχει ήδη αρχίσει. Κυκλοφορούν πλαστά έγγραφα, ψευδή σχόλια, παλιές φωτογραφίες εκτός πλαισίου ή «πειραγμένες» και αβάσιμα κουτσομπολιά, με λίγα λόγια οτιδήποτε θα μπορούσε να τη δυσφημίσει, ειδικά αφότου ανακοίνωσε πως θέλει να πάρει τη σκυτάλη από τον εκλιπόντα σύζυγό της, συνεχίζοντας τον αγώνα του κατά του Πούτιν και του καθεστώτος του.

Ενώ οι αρχές εξακολουθούν να αρνούνται να παραδώσουν τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι στη μητέρα του (η Λουντμίλα Ναβάλναγια υπέβαλε μήνυση κατά της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας για το γεγονός η οποία θα εξεταστεί την 4η Μαρτίου) τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν ήδη κολλήσει στην Γιούλια Ναβάλναγια ένα προσβλητικό παρατσούκλι: την αποκαλούν «εύθυμη χήρα», έχοντας, μάλλον, κατά νου τη διάσημη ομώνυμη οπερέτα του Φραντς Λέχαρ.

Οπως αναφέρει η La Repubblica σε ρεπορτάζ της, η εκστρατεία κατά της χήρας του Αλεξέι Ναβάλνι άρχισε με ένα βίντεο σε αργή κίνηση από τη μη προγραμματισμένη παρέμβασή της στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όταν η είδηση του θανάτου του συζύγου της είχε μόλις κοινοποιηθεί από την Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας και εκείνη πάσχιζε ακόμα να το πιστέψει.

Στο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων η Γιούλια Ναβάλναγια απάντησε με ένα ανεπαίσθητο χαμόγελο, ενδεικτικό, σύμφωνα με τους επικριτές της, της «δίψας της για προσοχή και δύναμη», παρά το «προσωπείο του πόνου». Κάποιοι έκαναν λόγο ακόμη και για «αντίδραση μιας γυναίκας που δεν μπορεί να συγκρατήσει τη χαρά και την ανακούφισή της», επικαλούμενοι, μάλιστα, την άποψη ενός… αμερικανού ψυχολόγου ονόματι Πολ Εκμαν, ο οποίος είναι κορυφαίος ειδικός στις εκφράσεις του προσώπου.

Επικοινωνώντας, ωστόσο, με το ιατρείο του, δημοσιογράφοι του ανεξάρτητου ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού TV Dozhd (γνωστός και ως TV Rain, πλέον εδρεύει στο Αμστερνταμ) πληροφορήθηκαν πως ο αμερικανός ψυχολόγος δεν είχε προβεί σε κανένα σχετικό σχόλιο, καθώς «δεν παρέχει συμβουλές όσον αφορά πολιτικά ζητήματα» και σίγουρα «δεν σχολιάζει τη μη λεκτική συμπεριφορά άλλων ανθρώπων».

Υπάρχει, όμως, και συνέχεια. Διάφορα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων ορισμένα στα αγγλικά και γερμανικά, άρχισαν να κυκλοφορούν μια φωτογραφία της Ναβάλναγια – με σορτς να χαμογελάει σε μια παραλία, δίπλα σε έναν άλλο άνδρα – συνοδευόμενη από σκανδαλιστικά σχόλια τύπου «την ημέρα του θανάτου του Ναβάλνι η Γιούλια διασκέδαζε στην παραλία!».

Τα fake news για τη Ναβάλναγια
Η Γιούλα Ναβάλναγια μαζί με τον ρώσο δισεκατομμυριούχο Γεβγκένι Τσιτσβάρκιν (κάτω)

Η Γιούλια Ναβάλναγια μαζί με τον βούλγαρο δημοσιογράφο Κρίστο Γκρόζεφ και παραποιημένες αποδείξεις του Booking.com από τις υποτιθέμενες κοινές τους διακοπές. (επάνω)

Ομως στην πραγματικότητα η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από περισσότερο από μία διετία, συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2021, στην παραλία της παραθαλάσσιας πόλης Γιούρμαλα της Λετονίας. Μάλιστα στο Διαδίκτυο (στο Instagram) την ανάρτησε ο άνδρας στο πλευρό της Ναβάλναγια, ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Γεβγκένι Τσιτσβάρκιν, με την εξής λεζάντα: «Με την Πρώτη Κυρία της πανέμορφης Ρωσίας του μέλλοντος Γιούλια Ναβάλναγια. Ελευθερία στον Ναβάλνι».

Ιδρυτής της πρώτης ρωσικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Evroset, ο 49χρονος Τσιτσβάρκιν διέφυγε στη Βρετανία στις αρχές του 2009 (αφού εξαναγκάστηκε να πουλήσει την εταιρεία του) ενώ έπειτα από σύντομο χρονική διάστημα η ρωσική Δικαιοσύνη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και έκδοσής του στη Ρωσία, ενημερώνοντας, μάλιστα, σχετικά και την Ιντερπόλ, με τον ρώσο μεγιστάνα της κινητής τηλεφωνίας και επικριτή του Πούτιν να καταζητείται έως το 2011, όταν απαλλάχθηκε, τελικά, από τις κατηγορίες. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές φέρεται να συνέβαλε οικονομικά στον αγώνα του Ναβάλνι κατά τη διαφθοράς στη Ρωσία και να κάλυψε μέρος των ιατρικών εξόδων μετά τη δηλητηρίασή του το 2020.

Ομως αυτό με τον Τσιτσβάρκιν δεν είναι το μοναδικό φλερτ που αποδίδεται στην Γιούλια Ναβάλναγια. Αρκετοί ιστότοποι που αποτελούν κομμάτι της ρωσικής προπαγανδιστικής μηχανής στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες την έχουν κατηγορήσει ως «πολιτική συνοδό πολυτελείας» και ότι έχει δεσμό με έναν «ξένο πράκτορα», τον Κρίστο Γκρόζεφ, δημοσιογράφο του ερευνητικού δημοσιογραφικού ιστοτόπου Bellingcat, ο οποίος βοήθησε τον Ναβάλνι να αποκαλύψει τους ανθρώπους που τον δηλητηρίασαν.

Ως πηγή του συγκεκριμένου κουτσομπολιού φέρεται μια υποτιθέμενη βοηθός της Ναβάλναγια, ονόματι Αννα Γκόντσαρ: «Γνωρίζονται πολλά χρόνια αλλά πλέον έχουν σχέση. Η Γιούλια είπε ότι ο Γκρόζεφ τα πηγαίνει πολύ καλά με τα παιδιά της, ειδικά με τον Ζαχάρ. Οργάνωνα τα ταξίδια τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Το καλοκαίρι πήγαν στη Νίκαια. Εμειναν στο ίδιο δωμάτιο. Τον Δεκέμβριο πέταξαν μαζί στο Μον Μπλαν για τα Χριστούγεννα». Στην προκειμένη περίπτωση τις κακόβουλες διαδόσεις ανέλαβε να διαψεύσει ο βρετανός δημοσιογράφος Ελιοτ Χίγκινς, ιδρυτής του Bellingcat, αποδεικνύοντας πως οι αποδείξεις ξενοδοχείων που είχαν κυκλοφορήσει προς επίρρωση των παραπάνω ισχυρισμών είχαν παραποιηθεί.

Αλλά για τα ρωσικά κυβερνητικά ΜΜΕ αυτό δεν έχει καμία σημασία. Καταρχάς υπενθυμίζουν ότι η Γιούλια Ναβάλναγια ζει στο εξωτερικό εδώ και μία διετία και σφυροκοπούν το πειθήνιο ρωσικό τηλεοπτικό κοινό με φωτογραφίες της να ανταλλάσσει χειραψίες με ξένους, δυτικούς κατά βάση, ηγέτες στο Μονακό και στις Βρυξέλλες, για να υποστηρίξουν πως η απόφασή της να συνεχίσει τον αγώνα του άντρα της, ουσιαστικά αποτελεί μια «πρόκληση της Δύσης» με στόχο να σαμποτάρει τη ρωσική πολιτική.

«Σχέδιο εξετελέσθη. Η Τσιχανόφσακγια σε βελτιωμένη έκδοση», σχολίασε, για παράδειγμα, ο συγγραφέας και πρώην μαχητής στο Ντονμπάς, Ζαχάρ Πριλέπιν, αναφερόμενος στην εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Οπως εξήγησε η ρωσίδα πολιτικός επιστήμονας Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια και διευθύντρια της ανεξάρτητης διαδικτυακής πολιτικής επιθεώρησης R.Politik, «για το ρωσικό κοινό, το να είσαι φιλοδυτικός σημαίνει ότι είσαι προδότης, ότι εργάζεσαι για τον εχθρό» και η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Γιούλια Ναβάλναγια στην παρούσα φάση θα είναι να «απαλλαγεί από αυτό το στίγμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...