675
Ο Σουλτσμπέργκερ, εκδότης των ΝΥΤ, υπερασπίζεται την ανάγκη το Μέσο του να μην υποβαθμίζει τα προβλήματα του Μπάιντεν | Getty Images / CreativeProtagon

Οι αμερόληπτοι New York Times και η δυσφορία του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2024, 17:01
Ο Σουλτσμπέργκερ, εκδότης των ΝΥΤ, υπερασπίζεται την ανάγκη το Μέσο του να μην υποβαθμίζει τα προβλήματα του Μπάιντεν
|Getty Images / CreativeProtagon

Οι αμερόληπτοι New York Times και η δυσφορία του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2024, 17:01

Τουλάχιστον αναστατωμένος, εάν όχι οργισμένος, φαίνεται πως είναι ο Λευκός Οίκος με τους New York Times, λόγω της επιμονής της μεγαλύτερης εφημερίδας της Αμερικής, της «ναυαρχίδας» της προοδευτικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς, όχι μόνον να αναφέρεται εκτενώς αλλά και να προβάλλει – υπέρ το δέον σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο και άλλους – δύο ζητήματα που πλήττουν την εικόνα του Τζο Μπάιντεν λιγότερο από εννέα μήνες πριν από τις εξαιρετικά κρίσιμες προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου: καταρχάς την ομολογουμένως προχωρημένη του ηλικία και όλα όσα αυτή επιφέρει αλλά και την χαμηλή δημοτικότητά του, όπως αυτή καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Μάλιστα τη δυσφορία του Λευκού Οίκου την αποκάλυψε ο ίδιος o εκδότης των New York Times Αρθουρ Σουλτσμπέργκερ σε μια μακροσκελή συνέντευξή του στο Reuters Institute. Θέλοντας να καταδείξει τη δέσμευση της νεοϋορκέζικης εφημερίδας να διατηρεί αμερόληπτη στάση, επέλεξε να κοινοποιήσει τη δυσφορία του Λευκού Οίκου και των υπευθύνων της προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού προέδρου: «Θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε τις ειδήσεις πλήρως και δίκαια, όχι μόνο για τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Είναι ένας ιστορικά μη δημοφιλής εν ενεργεία πρόεδρος και ο γηραιότερος άνθρωπος που κατείχε ποτέ αυτό το αξίωμα. Εχουμε αναφερθεί εκτενώς σε αμφότερες αυτές τις πραγματικότητες και ο Λευκός Οίκος έχει αναστατωθεί εξαιρετικά για αυτό», είπε.

Ωστόσο είναι αλήθεια, όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή του από τις ΗΠΑ ο Μάσιμο Γκάτζι της Corriere della Sera πως η όντως μεγάλη έμφαση που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα στις εν λόγω «πραγματικότητες» από την εφημερίδα επικρίθηκε και από δημοσιογράφους και διανοούμενους της αμερικανικής Αριστεράς, όπως η Μάργκαρετ Σάλιβαν πρώην public editor (ένα είδος θεματοφύλακα της σωστής πληροφόρησης) των New York Times.

H Σάλιβαν χαρακτήρισε ως υπερβολική την προβολή των όποιων δυσκολιών αντιμετωπίζει ο Τζο Μπάιντεν και κάλεσε την εφημερίδα «να χαμηλώσει τον τόνο τόσο στις ειδήσεις όσο και στα σχόλια», με την αμερικανίδα δημοσιογράφο να αναφέρεται ξεκάθαρα σε πρόσφατο άρθρο της συντακτικής ομάδας που διαβάζεται σαν τελεσίγραφο προς τον Μπάιντεν, με τους New York Times να υποστηρίζουν πως, δεδομένου ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, πρέπει είτε να  αποπειραθεί να την ξανακερδίσει, εκθέτοντας τον εαυτό του καθημερινά στους δημοσιογράφους και δείχνοντας πειστικά ότι αντέχει την πίεση μιας σκληρής προεκλογικής εκστρατείας, είτε να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

«Δεν λέμε ότι αυτά (τα προβλήματα του Μπάιντεν) είναι συγκρίσιμα με τις πέντε δικαστικές υποθέσεις του Τραμπ ή εξίσου σημαντικά. Διαφέρουν», πρόσθεσε ο Σουλτσμπέργκερ. «Αλλά είναι και τα δύο αληθινά, και το κοινό πρέπει να τα γνωρίζει αμφότερα. Και εάν αναδεικνύεται η μία πλευρά ή υποβαθμίζεται η άλλη, καμία πλευρά δεν θα έχει λόγο να μας εμπιστεύεται μακροπρόθεσμα», εξήγησε.

Είναι αλήθεια επίσης πως οι New York Times σίγουρα δεν είναι το μοναδικό προοδευτικό ΜΜΕ των ΗΠΑ που έδωσε μεγάλη σημασία στο πόρισμα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Χουρ για τον Τζο Μπάιντεν και επέκρινε την οργισμένη αντίδρασή του, η οποία φάνηκε σε πολλούς ως επιβεβαίωση της επισφαλούς κατάστασής του. Εξηγώντας την απόφασή του να μην ασκήσει δίωξη στον αμερικανό πρόεδρο για μη εξουσιοδοτημένη κατοχή απορρήτων εγγράφων, ο Ρόμπερτ Χουρ σημείωσε επίσης πως σε περίπτωση δίκης του, ο Τζο Μπάιντεν θα εμφανιζόταν ενώπιον των ενόρκων και των δικαστών ως ένας «συμπαθητικός, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος κύριος με κακή μνήμη».

Το περιστατικό ανέδειξαν επίσης (ασκώντας κριτική στον Μπάιντεν) το CNN και έγκυρα έντυπα, μεταξύ των οποίων και το The Atlantic, γεγονός που ανάγκασε την ομάδα του Μπάιντεν να αναλάβει δράση, δίνοντας έναν πιο ενεργό και σύγχρονο τόνο στην εκστρατεία. Στην παρούσα φάση ο αμερικανός πρόεδρος ποντάρει στον λόγο για την Κατάσταση του Εθνους που θα εκφωνήσει την 7η Μαρτίου ενώπιον των μελών του Κογκρέσου, με τους σχολιαστές να σημειώνουν πως θα επιδιώξει να είναι ξεκάθαρος όσο και αποφασιστικός.

Πέρυσι τα κατάφερε και θα μπορούσε να τα καταφέρει και φέτος. Αλλά ακόμη και σε αυτήν  την περίπτωση, οι αμφιβολίες όσον αφορά τη γενικότερη κατάσταση του θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο προσκήνιο: την 12η Μαρτίου, ο ειδικός ανακριτής αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της αμερικανικής Βουλής και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη δηλώσει πως σκοπεύουν να τον σφυροκοπήσουν με ερωτήσεις όσον αφορά την εντύπωση που αποκόμισε από τον αμερικανό πρόεδρο, συνομιλώντας μαζί του τον περασμένο Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...