608
Η Μαρίν Λεπέν μιλά στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση | EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Η Λεπέν αψηφά τον Μακρόν – θα παραστεί σε τελετή για κομμουνιστή ήρωα της γαλλικής Αντίστασης

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2024, 11:13
Η Μαρίν Λεπέν μιλά στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση
|EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Η Λεπέν αψηφά τον Μακρόν – θα παραστεί σε τελετή για κομμουνιστή ήρωα της γαλλικής Αντίστασης

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2024, 11:13

Η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, θα αψηφήσει τη σύσταση του Εμανουέλ Μακρόν να μην παραστεί σε εθνική τελετή προς τιμήν ενός ήρωα της αντίστασης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την Τετάρτη.

Εκπρόσωπος της Λεπέν χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πρόταση του γάλλου προέδρου να μην παραστεί στην εκδήλωση.

Ο Μισάκ Μανουσιάν, ένας ήρωας της Αντίστασης αλλά και της γαλλικής Αριστεράς, θα εισέλθει στο Πανθεόν στο Παρίσι, το μαυσωλείο της Γαλλίας για τις σεβαστές ιστορικές προσωπικότητες, την υψηλότερη μεταθανάτια τιμή της χώρας.

Σε συνέντευξή του στην αριστερή εφημερίδα L’Humanité, ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι «προσωπικά αντίθετος» με την παρουσία εκπροσώπων του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση (RN) στην τελετή.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες του RN αποδέχθηκαν το αίτημα της οικογένειας του πρώην υπουργού και λαϊκιστή Ρομπέρ Μπαντιντέρ να μην παραστούν σε εθνική εκδήλωση προς τιμήν του ανθρώπου που κατάργησε τη θανατική ποινή στη Γαλλία.

Τοιχογραφία αφιερωμένη στον Μισάκ Μανουσιάν και την ομάδα του σε κτίριο του 20ού Διαμερίσματος του Παρισιού – EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

«Oσον αφορά τον φόρο τιμής στον Μπαντιντέρ, από τον οποίο απουσίαζαν οι βουλευτές του RN, το πνεύμα της ευπρέπειας και η εκτίμηση της Ιστορίας θα έπρεπε να τους υποχρεώσει να κάνουν μια επιλογή. Οι ακροδεξιές ομάδες καλό θα ήταν να μην είναι παρούσες, δεδομένης της φύσης του αγώνα του Μανουσιάν», δήλωσε ο Μακρόν στην εφημερίδα.

Είπε, ωστόσο, ότι το RN «δεν είναι πλέον ανοιχτά αντισημιτικό και αρνητικό», όπως ήταν «αποφασιστικά» ο προκάτοχός του, το Εθνικό Μέτωπο (FN), που ίδρυσε ο πατέρας της Λεπέν, Ζαν-Μαρί.

Ουρές έξω από το Πανθεόν στο Παρίσι (φωτογραφία αρχείου) – EPA

Σε απάντηση, η Λεπέν επιβεβαίωσε ότι θα είναι παρούσα στην τελετή Μανουσιάν. «Παρά την εξωφρενική υπόδειξη του προέδρου, η Μαρίν Λεπέν θα παραστεί στην επίσημη τελετή που σηματοδοτεί τον φόρο τιμής του έθνους», δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Αλλα μέλη του RN αναμένεται επίσης να παραστούν.

Ο Μανουσιάν, που γεννήθηκε το 1906 στη σημερινή Αρμενία, διέφυγε της Γενοκτονίας των Αρμενίων όταν ήταν εννέα ετών και ήρθε στη Γαλλία. Ήταν τορναδόρος στο εργοστάσιο της Citroën στο Παρίσι και εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1934.

Φωτογραφία του Μισάκ Μανουσιάν την εποχή της Αντίστασης, σε έκθεση στο Παρίσι – EPA/MOHAMMED BADRA

Οταν ξέσπασε ο πόλεμος, ηγήθηκε μιας μικρής ομάδας ξένων αντιστασιακών που πολέμησαν τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.

Η ομάδα, στην οποία συμμετείχαν μέλη από την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Αρμενία, πραγματοποίησε επιθέσεις και επιδρομές σαμποτάζ σε γερμανικές μονάδες.

Το 1943, 23 μέλη της ομάδας, μεταξύ των οποίων και ο Μανουσιάν, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο από γερμανικό στρατοδικείο. Εκτελέστηκαν από εκτελεστικό απόσπασμα στις 21 Φεβρουαρίου 1944. Ολοι οι εκτελεσθέντες θα ενταχθούν συμβολικά στο Πανθεόν.

Μια αφίσα που εκδόθηκε από τη δωσίλογη κυβέρνηση του Βισύ του στρατάρχη Πεταίν, δικαιολόγησε τις εκτελέσεις περιγράφοντας τους αντιστασιακούς ως «ξένους, κομμουνιστές και Εβραίους».

Η αφίσα για τους εκτελεσθέντες της «Ομάδας Μανουσιάν» που βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Γαλλικής Αντίστασης (EPA/YOAN VALAT)

Ο Μανουσιάν θα ταφεί στο Πανθεόν μαζί με τη σύζυγό του Μελινέ, η οποία διέφυγε τη σύλληψη το 1944, επέζησε του πολέμου και πέθανε το 1989.

Ο Ζαν-Πιέρ Σακούν, πρόεδρος της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για την είσοδο του Μανουσιάν στο Πανθεόν, δήλωσε ότι η παρουσία του RN δεν τον χαροποιεί, αλλά ως κοινοβουλευτικό κόμμα έχει το δικαίωμα να βρίσκεται εκεί.

«Υπάρχει μόνο ένα ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στην κυρία Λεπέν: “Είστε με οποιονδήποτε τρόπο κληρονόμοι ενός κόμματος (του FN) που ιδρύθηκε από ναζιστές και δωσίλογους;”. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι “ίσως”. Είναι “ναι” ή “όχι”», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...