967
Φωτοεπεξεργασμένοι Τραμπ, Σι Τζινπίνγκ, Πραμπόουο, Μόντι: πρωτοστατούν στο φαν κλαμπ του Πούτιν | CreativeProtagon

Ηγέτες-φαν του Πούτιν, ακόμη πιο φαν μετά τον Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2024, 13:10
Φωτοεπεξεργασμένοι Τραμπ, Σι Τζινπίνγκ, Πραμπόουο, Μόντι: πρωτοστατούν στο φαν κλαμπ του Πούτιν
|CreativeProtagon

Ηγέτες-φαν του Πούτιν, ακόμη πιο φαν μετά τον Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2024, 13:10

Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι θα μετατρέψει άραγε τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε διεθνή παρία; Οι περισσότεροι αναλυτές στη Δύση εκτιμούν ότι οι ηγέτες-φαν του Πούτιν έχουν ήδη δείξει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να του γυρίσουν την πλάτη.

O διακεκριμένος αρθρογράφος των Financial Times, Γκίντεον Ράχμαν, σημειώνει πως η πρόσφατη ιστορία και η τρέχουσα πολιτική δείχνουν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό «ακόμη και με θαυμασμό» σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Πιθανόν και μεγαλύτερο από όσο μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα, κανείς δεν περιμένει ότι ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα αδειάσει τον Πούτιν «απλώς και μόνο επειδή σημειώθηκε άλλος ένας ξαφνικός θάνατος στη Ρωσία», σχολιάζει δηκτικά ο Ράχμαν. Αλλωστε προσθέτει πως «ο ηγέτης της Κίνας μοιράζεται το μίσος του Πούτιν για τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας».

Τι γίνεται όμως με τις δημοκρατικές χώρες και τους ηγέτες τους; Και εκεί το φαν κλαμπ του Πούτιν είναι ρωμαλέο και ακλόνητο: δεν δείχνει καμία διάθεση να τον εγκαταλείψει μετά τον θάνατο του Ναβάλνι, τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απέδωσε ευθέως στο καθεστώς του ρώσου προέδρου.

O Πούτιν με τον  κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο τον Οκτώβριο του 2023. Οχι, ο Σι δεν αντέδρασε για τον Ναβάλνι |Sputnik/Sergei Savostyanov/Pool via REUTERS

O Ράχμαν, πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, σημειώνει πως οι τρεις μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου -η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Ινδονησία- είναι πιθανό να έχουν το 2024 ηγέτες που είναι θαυμαστές του Πούτιν. Ο Πραμπόουο Σουμπιάντο, εκλεγμένος εν αναμονή πρόεδρος της Ινδονησίας και ο Ναρέντα Μοντι, πρωθυπουργός της Ινδίας, απείχαν από τη διεθνή καταδίκη του Πούτιν. Και, φυσικά, ο τρίτος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος, που τήρησε μια περίεργη και κάπως σουρεαλιστική στάση.

Ο Τραμπ έμεινε αρχικά σιωπηλός παρά την κατακραυγή για τον Πούτιν μετά τον θάνατο του Ναβάλνι και όταν έσπασε τη σιωπή του, την Δευτέρα, διάλεξε να μιλήσει για τον εαυτό του χωρίς να αναφερθεί καθόλου στον ρώσο πρόεδρο. «Ο ξαφνικός θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι φέρνει όλο και περισσότερο στον νου μου αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας» ανέφερε σε ανάρτησή του και συνέχισε:

«Είναι μια αργή, σταθερή πορεία με ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ, Ριζοσπάστες Αριστερούς Πολιτικούς, Εισαγγελείς και Δικαστές που μας οδηγούν σε έναν δρόμο καταστροφής. Ανοικτά Σύνορα, Στημένες Εκλογές και Υπερβολικά Αδικες Δικαστικές Αποφάσεις ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ, ΕΝΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΘΝΟΣ! MAGA 2024».

Η στάση του ήταν μια αφορμή να θυμηθούν τα αμερικανικά ΜΜΕ πόσες φορές έχει αναφερθεί με θαυμασμό στον Πούτιν, από τότε που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική.

Στην Ινδονησία, ο Πραμπόουο Σουμπιάντο κέρδισε μια αποφασιστική νίκη στις προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας. Η εκλογή του στη θέση του προέδρου της χώρας καθιστά κατά τους Financial Times πολλούς υποστηρικτές της ινδονησιακής δημοκρατίας ιδιαίτερα σκεπτικούς. Φοβούνται ότι ως πρόεδρος μπορεί να κυβερνήσει με το αυταρχικό μοντέλο του Πούτιν και υπογραμμίζουν τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν υπηρετούσε στον ινδονησιακό στρατό.

Ο Ράχμαν θυμίζει ακόμη στους FT ότι ο Πραμπόουο πρότεινε έναν ειρηνευτικό διακανονισμό για την Ουκρανία, ο οποίος ήταν τόσο προσαρμοσμένος στις φιλοδοξίες του Πούτιν, που απορρίφθηκε από την Ουκρανία ως ρωσικό σχέδιο. Οι εφημερίδες της χώρας όπως η Jakarta Post μνημονεύουν τον «θαυμασμό» του για τον Πούτιν σχολιάζοντας ότι υπάρχουν ψηφοφόροι που υποστηρίζουν τον Πραμπόουο γιατί είναι φανατικοί οπαδοί του Πούτιν.

Δείτε (από το 00:27 στα αγγλικά) τη σειρά των επαινετικών τοποθετήσεων του Τραμπ για τον Πούτιν (Youtube/MSNBC):

Στην Ινδία, ο πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι είχε στις αρχές του έτους μια φιλική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, κατά την οποία ο ινδός και ο ρώσος ηγέτης ευχήθηκαν ο ένας στον άλλον καλή τύχη στις επερχόμενες εκλογές. «Ο Μόντι, σε αντίθεση με τον Πούτιν, θα κατέβει σε πραγματικές εκλογές, τις οποίες είναι πιθανό ότι θα κερδίσει εύκολα» σχολιάζει ο Ράχμαν.

Ινδοί διπλωμάτες είπαν ότι η σχέση του Μόντι με τον Πούτιν είναι θέμα πραγματισμού και εθνικού συμφέροντος. Η Ινδία έχει αγοράσει μεγάλο μέρος του στρατιωτικού της εξοπλισμού από τη Ρωσία και δεν μπορεί να διακόψει αυτή τη σχέση εν μία νυκτί. Η ινδική οικονομία έχει επίσης ωφεληθεί από το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο.

«Για να είμαστε δίκαιοι με τον Μόντι, το 2022 προέβη σε μια ήπια δημόσια επίπληξη του Πούτιν, λέγοντας στον ρώσο ηγέτη ότι “η σημερινή εποχή δεν είναι η εποχή του πολέμου”. Αλλά από τότε οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών έχουν αναθερμανθεί, με τον Πούτιν να χαιρετίζει πρόσφατα τον Μόντι ως “έναν πολύ σοφό άνθρωπο”», συνεχίζει ο αρθρογράφος των Financial Times.

Το ευρύτερο συμπέρασμά του είναι πως η αντιδυτική και αντιαποικιοκρατική ρητορική του Πούτιν έχει πολυπληθές ακροατήριο στην Ινδία, όπου ο Μόντι έχει επιλέξει να τονίσει την ταυτότητά του ως εθνικιστή, ισχυρού άνδρα που απελευθερώνει επιτέλους τη χώρα του από την κληρονομιά της αποικιοκρατίας.

Κλείνοντας με τον Τραμπ και τις εκλογές στις ΗΠΑ φέτος τον Νοέμβριο, ο Γκίντεον Ράχμαν θυμίζει ότι δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία κριτική για τον ρώσο ηγέτη. Αντιθέτως, έχει επαινέσει τον Πούτιν ως ισχυρό και έξυπνο. Ενώ ο ευρύτερος κύκλος των συμβούλων του Τραμπ περιλαμβάνει εδώ και καιρό απροκάλυπτους οπαδούς του Πούτιν.

Για παράδειγμα, λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, ο Ρούντι Τζουλιάνι, στενός σύμβουλος του Τραμπ, είπε για τον Πούτιν: «Αυτό είναι που αποκαλούμε ηγέτης». Επίσης, λίγο πριν από τον θάνατο του Ναβάλνι, ο Τάκερ Κάρλσον, ο σχολιαστής και υποστηρικτής του Τραμπ, εξακολουθούσε να δημοσιεύει βίντεο από την επίσκεψή του στη Ρωσία, θαμπωμένος από τα θαύματα του καθεστώτος του Πούτιν (από τον οποίο πήρε μια πολύ κακή συνέντευξη).

Κλείνοντας, ο Ράχμαν θυμίζει ότι «ο Ναβάλνι ειδικεύτηκε στην ανάδειξη και τη γελοιοποίηση της διαφθοράς και της βίας του Πούτιν και του στενού κύκλου του. Πλήρωσε τη γενναιότητά του με τη ζωή του». Και η πικρή διαπίστωση του διακεκριμένου αρθρογράφου είναι η εξής: «έχει περάσει προ πολλού η στιγμή ώστε το φαν κλαμπ του Πούτιν στο εξωτερικό να δώσει επιτέλους προσοχή στην τραγική πραγματικότητα που αποκάλυψε ο Ναβάλνι»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...