225
Η χιονισμένη είσοδος της σωφρονιστικής αποικίας ΙΚ-3, στο Χαρπ, όπου πέθανε ο Ναβάλνι | REUTERS/Maxim Shemetov

Ο Πούτιν προήγαγε τον αξιωματούχο «που βασάνιζε» τον Ναβάλνι στη φυλακή

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2024, 15:52
Η χιονισμένη είσοδος της σωφρονιστικής αποικίας ΙΚ-3, στο Χαρπ, όπου πέθανε ο Ναβάλνι
|REUTERS/Maxim Shemetov

Ο Πούτιν προήγαγε τον αξιωματούχο «που βασάνιζε» τον Ναβάλνι στη φυλακή

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2024, 15:52

Ούτε πέντε ημέρες δεν περίμενε να περάσουν από τον «αιφνίδιο θάνατο» του Αλεξέι Ναβάλνι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και έδωσε προαγωγή σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του σωφρονιστικού συστήματος.

Ο Βαλέρι Μπογιαρίνοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της σωφρονιστικής υπηρεσίας FSIN, η οποία είναι υπεύθυνη για τις ρωσικές φυλακές, προήχθη σε στρατηγό του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς, το οποίο είχε ιδρυθεί από τον Ναβάλνι, έγραψε στο Telegram πως ο Μπογιαρίνοφ ήταν προσωπικά υπεύθυνος για «τον βασανισμό» του Ναβάλνι στη φυλακή.

«Αυτή πρέπει να γίνει κατανοητή ως η φανερή ανταμοιβή του εκ μέρους τον Πούτιν για τα βασανιστήρια», έγραψε ο Ιβάν Ζντάνοφ για την προαγωγή του Μπογιαρίνοφ.

Τον Ιούλιο 2023, η διαταγή του Μπογιαρίνοφ να περιοριστεί η δυνατότητα του ρώσου αρχηγού της αντιπολίτευσης να αγοράζει τρόφιμα και καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης, είχε γίνει γνωστή στη διάρκεια ακροματικής συνεδρίασης δικαστηρίου με κατηγορούμενο τον Ναβάλνι.

Στη Ρωσία, οι φυλακισμένοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα χρήματά τους για να συμπληρώνουν από το κατάστημα της φυλακής τις ισχνές μερίδες φαγητού που τους χορηγούνται.

Σύμφωνα με τον Ζντάνοφ, ο Μπογιαρίνοφ ήταν επίσης υπεύθυνος για περαιτέρω παρενοχλήσεις του Ναβάλνι.

Η προαγωγή του έγινε γνωστή τη Δευτέρα, όταν δημοσιεύθηκε το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Αλλοι τρεις αξιωματικοί των δυνάμεων επιβολής του νόμου προήχθησαν στο βαθμό του στρατηγού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, φυσικά αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στον θάνατο του Ναβάλνι και τις προαγωγές, κάνοντας λόγο για διαδικασία ρουτίνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...