728
Η Πάτι Ντέιβις, η οποία είδε την φθορά στην υγεία του πατέρα της από τη νόσο Αλτσχάιμερ, είπε ότι θα ήταν «μάλλον καλή ιδέα» για όσους αναζητούν το ανώτατο αξίωμα της Αμερικής να ελέγχεται η διανοητική τους οξύτητα | Reuters/YouTube/CreativeProtagon

Η κόρη του Ρίγκαν συνιστά… νοητικό τεστ για τους υποψηφίους προέδρους των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2024, 13:30
Η Πάτι Ντέιβις, η οποία είδε την φθορά στην υγεία του πατέρα της από τη νόσο Αλτσχάιμερ, είπε ότι θα ήταν «μάλλον καλή ιδέα» για όσους αναζητούν το ανώτατο αξίωμα της Αμερικής να ελέγχεται η διανοητική τους οξύτητα
|Reuters/YouTube/CreativeProtagon

Η κόρη του Ρίγκαν συνιστά… νοητικό τεστ για τους υποψηφίους προέδρους των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2024, 13:30

Η κόρη του Ρόναλντ Ρίγκαν, Πάτι Ντέιβις, υποστήριξε ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις για να αποσαφηνιστεί η νοητική τους ικανότητα. Ο Ρίγκαν ήταν ο γηραιότερος πρόεδρος που εξελέγη ποτέ, πριν καταρριφθεί το ρεκόρ του από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι είναι και πάλι οι επικρατέστεροι για τις προεδρικές υποψηφιότητες των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών.

Καθώς και οι δύο αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με την ηλικία και τη διανοητική τους ικανότητα, η 71χρονη Πάτι Ντέιβις είπε ότι «θα ήταν μάλλον καλή ιδέα» για όσους επιδιώκουν να βρεθούν στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ να κάνουν γνωστικά τεστ.

«Γνωρίζουμε τι ζητήματα μπορεί να προκύψουν με την πάροδο του χρόνου και μάλλον (τα τεστ) θα ήταν καλή ιδέα. Ο πατέρας μου ήταν 77 ετών όταν έφυγε από το Οβάλ Γραφείο έπειτα από δύο θητείες. Φαίνεται τόσο μικρή ηλικία σήμερα, έτσι δεν είναι;», αστειεύτηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο NBC News.

Ο Ρίγκαν ήταν 69 ετών όταν εξελέγη το 1980, ένα ρεκόρ που παρέμεινε μέχρι την εκλογή του Τραμπ το 2016 σε ηλικία 70 ετών. Ο Μπάιντεν έσπασε ξανά το ρεκόρ όταν νίκησε τον Τραμπ το 2020, σε ηλικία 78 ετών.

Με τον Τραμπ 77 ετών σήμερα και τον Μπάιντεν 81, οι οποίοι αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι ξανά στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου, το θέμα της ηλικίας και της νοητικής ικανότητας είναι κομβικό στην προεκλογική εκστρατεία του 2024, με τον επόμενο πρόεδρο να είναι πιθανότατα 80 ετών.

Ο Μπάιντεν θα είναι 86 ετών όταν αποχωρήσει από το αξίωμα, εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία τον Νοέμβριο. Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική μετά την αναφορά ενός ειδικού εισαγγελέα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο οποίος έθεσε ερωτήματα σχετικά με την «κακή μνήμη» του προέδρου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι οι αμερικανοί ψηφοφόροι δεν πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν είναι ψυχικά ή σωματικά ικανός να υπηρετήσει μια πλήρη δεύτερη θητεία, σχολιάζουν οι Times.

Ο Τραμπ έχει επίσης αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με την ηλικία του, ύστερα από μια σειρά από γκάφες που έκανε στην προεκλογική εκστρατεία. Ο μοναδικός άνθρωπος εκτός από τον ίδιο που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, η οποία είναι 52 ετών, έχει βάλει στο στόχαστρο τις στιγμές αυτές του Τραμπ και κάλεσε τους υποψηφίους άνω των 75 ετών να υποβληθούν σε γνωστικά τεστ.

 

Ο τότε κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Ρόναλντ Ρίγκαν με τη σύζυγό του Νάνσι (δεξιά) σε μια οικογενειακή πόζα πλάι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, μαζί με τα παιδιά τους, την Πάτι και τον Ρον Τζούνιορ, το 1970. (GETTY)

Ο Ρίγκαν ανακοίνωσε ότι είχε Αλτσχάιμερ το 1994, πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, και πέθανε δέκα χρόνια αργότερα. Οσα συνέβησαν κατά τα τελευταία χρόνια της προεδρίας του, όταν ξεχνούσε συχνά και τον έπαιρνε ο ύπνος δημόσια, έχουν εγείρει εικασίες ότι πάλευε ήδη με την ασθένεια όσο ήταν στο Οβάλ Γραφείο.

Η συζήτηση έχει διχάσει την οικογένεια του πρώην προέδρου. Ο γιος του, Ρον, ισχυρίστηκε σε ένα βιβλίο ότι ο πατέρας του παρουσίαζε ήδη συμπτώματα άνοιας όταν έθεσε υποψηφιότητα για επανεκλογή το 1984. Οι συνεργάτες στον Λευκό Οίκο λέγεται ότι συζήτησαν την πιθανότητα να επικαλεστούν την 25η Τροπολογία για την απομάκρυνση του Ρίγκαν από το αξίωμα το 1987, αλλά η ιδέα απορρίφθηκε από ανώτερα στελέχη.

Κάποιοι Ρεπουμπλικανοί έχουν ζητήσει την απομάκρυνση του Μπάιντεν από το αξίωμα μετά την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα. Οι νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι δεν υπάρχει βάση για τη χρήση της 25ης Τροπολογίας στην περίπτωσή του και οι Δημοκρατικοί έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον πρόεδρο. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο προσεχής ετήσιος ιατρικός έλεγχος του Μπάιντεν δεν θα περιλαμβάνει γνωστικό τεστ.

Η Ντέιβις επεσήμανε τον ρόλο του πατέρα της στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, επιμένοντας ότι ο Ρίγκαν «δεν ήταν ένας από εκείνους που είχαν προβλήματα λόγω ηλικίας».

«Μάλλον πίστευα ότι ήταν μεγάλος επειδή ήταν ο πατέρας μου – και το σκεφτόμαστε αυτό για τους γονείς μας. Αλλά όχι με τον τρόπο που το συζητάμε τώρα», συμπλήρωσε.

Η Ντέιβις, η οποία είναι Δημοκρατική, πρόσθεσε ότι ο πατέρας της θα «τρόμαζε» από την πολιτική κατάσταση στην Αμερική σήμερα και «πραγματικά θα φοβόταν για τη δημοκρατία μας» από την αρνητική ρητορική και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος.

«Δεν καταλάβαινε την έλλειψη ευγένειας. Δεν μπορούσε να επιτεθεί σε άλλο άτομο», είπε η Ντέιβις. «Δεν καταλάβαινε τη σκληρότητα και η σκληρότητα είναι αυτό με το οποίο έχουμε να κάνουμε τώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...