577
Ρωσίδα αφήνει λουλούδια στον «Τοίχο του Πένθους», στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, στη Μόσχα | REUTERS/Stringer

Ναβάλνι: Η σορός του «εντοπίστηκε» σε νεκροτομείο του Αρκτικού Κύκλου

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2024, 17:05
Ρωσίδα αφήνει λουλούδια στον «Τοίχο του Πένθους», στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, στη Μόσχα
|REUTERS/Stringer

Ναβάλνι: Η σορός του «εντοπίστηκε» σε νεκροτομείο του Αρκτικού Κύκλου

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2024, 17:05

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι φέρεται να εντοπίστηκε, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, σε νεκροτομείο της Αρκτικής.

Σύμφωνα με ρώσο τραυματιοφορέα που μίλησε στην ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta Europe και αναδημοσίευσε η Telegraph, η σορός που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης Σάλεχαρντ έφερε μώλωπες, ιδίως στην περιοχή του κρανίου και του θώρακα.

«Τέτοιου είδους τραύματα, όπως τα περιγράφουν εκείνοι που τα είδαν, εμφανίζονται μετά από επιληπτικές κρίσεις» δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας μέλος του παραϊατρικού προσωπικού του νοσοκομείου. «Οταν κάποιος έχει σπασμούς, προσπαθούν να τον συγκρατήσουν και έτσι προκαλούνται μώλωπες. Είπαν επίσης ότι είχε μια μελανιά στο στήθος. Προφανώς, προσπάθησαν να τον επαναφέρουν και πέθανε, πιθανότατα από καρδιακή ανακοπή».

Υπάλληλοι της σωφρονιστικής αποικίας όπου ο Ναβάλνι εξέτιε ποινή εγκλεισμού 19 ετών δήλωσαν πως ο 47χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης πέθανε την Παρασκευή μετά από αδιαθεσία, κατά τη διάρκεια ενός σύντομου περιπάτου στο ΙΚ-3, μια από τις σκληρότερες φυλακές της ρωσικής Αρκτικής. Απέδωσαν, δε, τον θάνατό του σε «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», υπονοώντας καρδιακή ανακοπή.

Η μητέρα του, Λουντμίλα Ναβάλνιγια, που έφτασε στο νεκροτομείο του Σάλεχαρντ την επομένη του θανάτου του, το Σάββατο, δεν κατέστη δυνατό να δει τη σορό του, με τη νομική ομάδα του Ναβάλνι να καταγγέλλει τις ρωσικές αρχές ότι κρύβουν το πτώμα του για να καλύψουν «τη δολοφονία του».

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του ίδιου μέσου, δεν έχει ακόμα διενεργηθεί νεκροψία στο πτώμα. Οπως υποστηρίζουν, δύο έκτακτες πτήσεις από τη Μόσχα προσγειώθηκαν το Σάββατο στο Σάλεχαρντ, πιθανότατα μεταφέροντας ιατροδικαστές και ειδικούς για νεκροτομή.

«Το πρώτο αεροσκάφος προσγειώθηκε γύρω στις έξι το απόγευμα. Το περίμεναν αυτοκίνητα της Ερευνητικής Επιτροπής. Το δεύτερο έφτασε μιάμιση ώρα αργότερα» ανέφερε η Novaya Gazeta επικαλούμενη ανώνυμη πηγή.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο μνημείο για τον Ναβάλνι

Εν τω μεταξύ, ένα αυτοσχέδιο μνημείο στη Μόσχα, αφιερωμένο στον Ναβάλνι, επισκέφθηκε την Κυριακή η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία, Λιν Τρέισι.

«Σήμερα, στην πέτρα Σολοβέτσκι, κλαίμε για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι και άλλων θυμάτων της πολιτικής καταστολής στη Ρωσία» έγραψε η αμερικανική πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Telegram.

Το μήνυμα συνοδευόταν από μια φωτογραφία της πρέσβειρας, μπροστά από πολλά μπουκέτα λουλουδιών που είχαν τοποθετήσει στο μνημείο για τα θύματα της πολιτικής καταστολής, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Λουμπιάνκα, την έδρα της σοβιετικής KGB και κατόπιν της ρωσικής FSB.

«Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι. Η δύναμή του ήταν ένα παράδειγμα που εμπνέει. Τιμάμε τη μνήμη του» ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία.

Παρά την καταστολή και τις προειδοποιήσεις, εκατοντάδες Ρώσοι συμμετείχαν σε μικρές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του επικριτή του Κρεμλίνου.

Οι ρωσικές αρχές προχώρησαν σε περισσότερες από 400 συλλήψεις την Παρασκευή και το Σάββατο κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων που διοργανώθηκαν σε 36 πόλεις, με την πλειονότητα των συλλήψεων να γίνονται στην Αγία Πετρούπολη και στη Μόσχα, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ΜΚΟ OVD-Info.

Την Κυριακή, προστατευτικά κιγκλιδώματα τοποθετήθηκαν περιμετρικά ενός άλλου μνημείο της ρωσικής πρωτεύουσας, στον «Τοίχο του Πένθους», διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Δεκάδες αστυνομικοί βρίσκονται παραταγμένοι εκεί, ωστόσο σε ορισμένα άτομα επετράπη να προσεγγίσουν το μνημείο για να αφήσουν λουλούδια.

Ο Λεονίντ Βολκόφ, σύμμαχος του Ναβάλνι, δήλωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται «για έναν θάνατο, αλλά για μια δολοφονία» και κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην αποθαρρύνονται. «Αυτό περιμένουν από εμάς τώρα. Αυτό στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του πρέπει να κερδίσει».

Οσο για τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, εξακολουθεί να τηρεί σιγήν ιχθύς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...