431
Οι βίλες που «κρέμονται» στον γκρεμό στο Ντέινα Πόιντ | Allen J. Schaben / Los Angeles Times via Getty Images

Νότια Καλιφόρνια: Βίλες $16 εκατ. «κρέμονται» στον γκρεμό μετά από κατολίσθηση

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2024, 17:09
Οι βίλες που «κρέμονται» στον γκρεμό στο Ντέινα Πόιντ
|Allen J. Schaben / Los Angeles Times via Getty Images

Νότια Καλιφόρνια: Βίλες $16 εκατ. «κρέμονται» στον γκρεμό μετά από κατολίσθηση

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2024, 17:09

Οι τρεις βίλες που βρίσκονται σκαρφαλωμένες στον παραλιακό λόφο του Ντέινα Πόιντ, στις ακτές της νότιας Καλιφόρνιας, έχουν μία θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό την οποία θα ζήλευαν πολλοί.

Μέχρι που το Ελ Νίνιο όμως, τις έφερε πριν λίγες ημέρες στην άκρη του γκρεμού, ελάχιστα εκατοστά από την καταστροφή τους.

Η πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία, που προκλήθηκε από το ισχυρό «Θείο Βρέφος» (το Ελ Νίνιο στα ισπανικά, διότι σχηματίζεται τα Χριστούγεννα) -ένα καιρικό φαινόμενο που γεννιέται στα ανοιχτά των ακτών του Περού, στον Ειρηνικό, και επηρεάζει για δύο περίπου χρόνια όλο τον πλανήτη- δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην Καλιφόρνια, την περασμένη εβδομάδα.

Στην περιοχή, που βρίσκεται ανάμεσα στο Λος Αντζελες και το Σαν Ντιέγκο, σημειώθηκε κατολίσθηση και έτσι τα σπίτια, που κοστίζουν 12-16 εκατ. δολάρια το καθένα, έφτασαν στην άκρη του γκρεμού.

Παρόλα αυτά, όπως γράφουν οι Times, οι ιδιοκτήτες τους δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα. «Δεν υπάρχει κίνδυνος για το σπίτι αυτή τη στιγμή», δήλωσε την Τετάρτη ο Λούις Μπρούγκεμαν, γιατρός που ειδικεύεται στη διαγνωστική ακτινολογία. «Είμαστε απολύτως καλά».

Ο Μπρούγκεμαν δήλωσε ότι είχε επιβλέψει ο ίδιος την κατασκευή του σπιτιού, ένα συγκρότημα 9.700 τετραγωνικών μέτρων, το 2005 και είχε χρησιμοποιήσει ένα είδος βαθιάς θεμελίωσης στο βραχώδες υπόστρωμα, που το κάνει ασφαλές. Η οικογένειά του δεν ήταν στο σπίτι όταν συνέβη η κατολίσθηση.

Ο Τζέιμι Φεντερίκο, δήμαρχος του Ντέινα Πόιντ, προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους κατοίκους. «Οι μηχανικοί που ήδη εξέτασαν το σπίτι είπαν ότι δεν υπάρχουν ζημιές και ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή για τη δομή. Ειλικρινά, φαίνεται πολύ πιο τρομακτικό από ό,τι είναι στην πραγματικότητα», είπε στους Los Angeles Times.

Κίνδυνος φαίνεται να υπάρχει και για δύο διπλανές βίλες, η μία από τις οποίες έχει οκτώ υπνοδωμάτια και εκτιμώμενη τιμή 12,9 εκατομμύρια δολάρια.

Ο επιθεωρητής κτιρίων της πόλης έχει αξιολογήσει την κατάσταση και είναι καθησυχαστικός: «Σε αυτό το σημείο, η πόλη έκρινε ότι δεν είναι απαραίτητη καμία πρόσθετη ενέργεια και συνέστησε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου να συνάψει σύμβαση για επαγγελματική μηχανική αξιολόγηση του ακινήτου», δήλωσε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων, ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν για τον κίνδυνο από νέες βροχοπτώσεις που αναμένονται την Κυριακή έως την Τετάρτη.

Ο Στιβ Βιάνι, πολιτικός μηχανικός με εμπειρία σε κατολισθήσεις, δήλωσε στους Los Angeles Times ότι θα πρέπει τουλάχιστον να τοποθετηθούν ειδικοί προστατευτικοί μουσαμάδες μεγάλης αντοχής στο οικόπεδο και την γυμνή πλαγιά για να συγκρατήσουν την πτώση.

Την περασμένη εβδομάδα, στο Λος Αντζελες καταγράφηκαν περισσότερες από 500 κατολισθήσεις, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές σε περισσότερα από 45 οικίες και άλλα κτίρια.

Οι σφοδρές καταιγίδες άφησαν πίσω τους εννέα νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που χτυπήθηκαν από πεσμένα δέντρα λόγω των ισχυρών ανέμων, και προκάλεσαν ζημιές ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...