Δεν είναι λίγα τα καυτά θέματα που πρέπει να συζητήσουν οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι ανώτεροι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στην 60ή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο: ανησυχητικές αναφορές από το μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, τα σχέδια του Ισραήλ για μια δυνητικά καταστροφική επίθεση στη Ράφα και μια απροσδιόριστη «διαστημική απειλή» από τη Ρωσία, και όχι μόνο.
«Ωστόσο, ένα και μόνο ερώτημα φαίνεται να πλανάται πάνω από τη φετινή διάσκεψη: Τι, ακριβώς, συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες;», σημειώνει η Washington Post.
Εδώ και μήνες, οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν ανήσυχοι τον «πόλεμο» των Ρεπουμπλικανών ενάντια στον Τζο Μπάιντεν για την βοήθεια στην Ουκρανία.
Οι αμερικανοί συνομιλητές τους τους διαβεβαίωναν ότι, τελικά, το νομοσχέδιο θα περνούσε και τα χρήματα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός θα συνέχιζαν να ρέουν.
Ομως η παρατεταμένη μάχη για τη χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με την απίθανη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί στους συμμάχους των ΗΠΑ, αν αυτοί δεν δαπανούσαν επαρκώς για την άμυνα, ταρακούνησε την Ευρώπη, αναζωπυρώνοντας τα ερωτήματα σχετικά με το αν η ήπειρος μπορεί να βασίζεται στις ΗΠΑ και στο τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αλλάξει δραστικά την εξωτερική της πολιτική.
Στο Μόναχο, η Κάμαλα Χάρις και ο Αντονι Μπλίνκεν θα προσπαθήσουν να πείσουν τους ευρωπαίους συμμάχους ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ παραμένει ακλόνητη. Φαίνεται όμως ότι μπορούν να δώσουν λίγες υποσχέσεις για τους επόμενους μήνες, πόσο μάλλον για τα επόμενα χρόνια.
Τους συνοδεύει στη Γερμανία ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο οποίος «μόλις έγινε σύμβολο της πολιτικής δυσλειτουργίας των ΗΠΑ για κάποιους στην Ευρώπη», γράφει η Post, αναφερόμενη στην πρωτοφανή παραπομπή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αμερικανοί γερουσιαστές που έφτασαν στο Μόναχο, θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα των Ευρωπαίων -ανάμεσά τους και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που θα βρίσκεται στη διάσκεψη- γιατί οι Ρεπουμπλικανοί έχουν υιοθετήσει τη στάση του Τραμπ υπέρ της «εγκατάλειψης» της Ουκρανίας.
Η Ευρώπη, από την πλευρά της, θα κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει στους αξιωματούχους των ΗΠΑ και στον πρώην πρόεδρο ότι τηρεί τη δική τους πλευρά της διατλαντικής συμφωνίας.
Τους τελευταίους μήνες, ένα ρεύμα υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας και ανώτερων ευρωπαίων αξιωματούχων, επισημαίνει η Post, έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Ουάσινγκτον που ακολουθούν ένα προβλέψιμο δρομολόγιο: συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης συν όποιους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες του Κογκρέσου δέχονται να τους δουν.
«Στη συνέχεια πραγματοποιούν μια εκδήλωση σε μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης, όπως το Heritage Foundation ή το American Enterprise Institute, προσπαθώντας να επηρεάσουν τις απόψεις της ανερχόμενης σκληροπυρηνικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και να ενισχύσουν τα παραπαίοντα γεράκια της εξωτερικής πολιτικής του κόμματος», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Πολλοί διπλωμάτες της ΕΕ διατηρούν την ελπίδα ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα αλλάξουν γνώμη και θα συμφωνήσουν τελικά στη στήριξη της Ουκρανίας. «Πιστεύουμε ότι η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί κοινό συμφέρον», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ στους δημοσιογράφους.
«Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε από τους αμερικανούς συναδέλφους μας, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να εγκρίνει (τη βοήθεια) το Κογκρέσο», συνέχισε ο διπλωμάτης. «Το ελπίζουμε, η υποστήριξή τους θα παραμείνει πολύ αναγκαία κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News