815
| Shutterstock

Ποιος (ποια) και γιατί μας θέλγει; Η επιστήμη μίλησε

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2024, 10:00
|Shutterstock

Ποιος (ποια) και γιατί μας θέλγει; Η επιστήμη μίλησε

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2024, 10:00

Σεξαπίλ. Είναι η σεξουαλική έλξη που μπορεί να εκπέμπει ένας άνδρας ή μια γυναίκα σε άτομα του άλλου ή του ίδιου φύλου, και σίγουρα υπερβαίνει τη θηλυκότητα ή την αρρενωπότητα. Πρόκειται για μια έννοια πολύπλοκη και εντελώς υποκειμενική, η οποία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αφού αυτό που βρίσκει κάποιος ελκυστικό σε κάποιον άλλον μπορεί να απωθεί έναν τρίτο.

Ποιος και γιατί μας θέλγει; Το ερώτημα, γράφει ο Μπεν Χίλι στο περιοδικό The Atlantic, έχει απασχολήσει εδώ και καιρό τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της ανθρωπότητας, επιστήμονες, ακόμη και διαγωνιζόμενους σε ριάλιτι, και τους έχει μπερδέψει, δυσκολεύοντάς τους να δώσουν απάντηση.

Πολλές μελέτες υποδηλώνουν ότι όσοι από εμάς ψάχνουμε για τον κατάλληλο άνθρωπο μπορεί στην πραγματικότητα να ψάχνουμε για έναν άνδρα με συμμετρικά χαρακτηριστικά προσώπου ή μια γυναίκα με ιδανική αναλογία μέσης – γοφών, περίπου 0,7. Στα ανδρικά μάτια, δηλαδή, η περίμετρος της γυναικείας μέσης θα πρέπει είναι ιδανικά 70% μικρότερη από εκείνη των γοφών της. Θέλετε παραδείγματα; Καλλονές όπως οι ηθοποιοί Μέριλιν Μονρόε, Σοφία Λόρεν, Τζέσικα Αλμπα και το μοντέλο της Victoria’s Secret Αλεσάντρα Αμπρόσιο παίρνουν άριστα στα μαθηματικά της ομορφιάς χάρη στις σέξι καμπύλες τους.

Αλλες έρευνες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το κατά πόσο ένα χαρακτηριστικό είναι ελκυστικό εξαρτάται από τον τύπο της σχέσης που αναζητάτε. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που συμμετείχαν σε μια μελέτη βρήκαν τους άνδρες με σημάδια στο πρόσωπο πιο ελκυστικούς από άλλους άνδρες για βραχυπρόθεσμες σχέσεις, αλλά όχι για μακροχρόνιες. Σε άλλη μελέτη (2016), οι άνδρες με γένια είχαν ένα προβάδισμα μεταξύ των γυναικών που αναζητούσαν μακροχρόνιες σχέσεις.

Αυτό είναι ένα εύρημα, επισημαίνει ο Χίλι στο Atlantic, που θα μπορούσε να δώσει στους ξυρισμένους άνδρες με ουλές μια ιδέα για το πώς θα μπορούσαν να μετατρέψουν το σεξ της μιας βραδιάς (one night stand) σε σχέση διαρκείας, διευκρινίζοντας ότι σχεδόν όλη η έρευνα για την έλξη περιλαμβάνει στρέιτ άτομα.

Εάν δύο άτομα αναζητούν ευτυχία που διαρκεί, μπορεί να θέλουν να ορίσουν τη σχέση, ειδικά αν είναι ήδη φίλοι. Οπως μπορεί να σας πει οποιοσδήποτε Χάρι και οποιαδήποτε Σάλι (εφόσον έχετε δει την κωμωδία «Οταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι», του 1989), αλλά και έρευνες όπως αυτές των Μονς Μπέντιξεν στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, Μάρτι Χέιζελτον στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και Εϊπριλ Μπλέσκε-Ρέτσεκ στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν κ.ά., οι γυναίκες συχνά μπερδεύουν τα μηνύματα σεξουαλικού ενδιαφέροντος των ανδρών με εκφράσεις φιλικότητας, ενώ οι άνδρες μπερδεύουν συνεχώς τις εκφράσεις φιλικότητας των γυναικών με το σεξουαλικό ενδιαφέρον. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν έλξη προς φίλες τους παρά προς  γυναίκες τις οποίες δεν γνωρίζουν τόσο καλά.

Περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ερευνητές των πανεπιστημίων της Βιρτζίνια και του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες έλκονταν περισσότερο από άνδρες των οποίων το επίπεδο ενδιαφέροντος για αυτές ήταν διφορούμενο («Μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της μελέτης).

Στο μεταξύ, όσοι από εσάς έχετε κάνει «παιχνίδι», ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι άνδρες έχουν πιο προβλέψιμους (σωματικούς) ορισμούς για το τι κάνει μια γυναίκα ελκυστική από ό,τι οι γυναίκες για τους άνδρες, όπως αναφέρει και η έρευνα των Ντάστιν Γουντ και Κλόντια Κλόι Μπράμποου. Σε άλλη μελέτη, οι άνθρωποι έτειναν να κοιτάζουν πρόσωπα αν αναζητούσαν αγάπη και σώματα αν τους κινητοποιούσε η σεξουαλική επιθυμία. Και σε μια τρίτη έτειναν να τσεκάρουν το κεφάλι και στο στήθος σε περίπτωση ερωτικού ενδιαφέροντος, ενώ εστίαζαν στα πόδια και στις γάμπες αν το ενδιαφέρον ήταν φιλικό.

Εάν δύο άτομα κανονίσουν να βγουν, είναι πιθανό να φορέσουν κόκκινα ή μαύρα ρούχα, ιδιαίτερα κοινές επιλογές στο πρώτο ραντεβού. Δεν είναι περίεργο, γράφει ο Μπεν Χίλι στο Atlantic: με τα κόκκινα όλοι φαίνονται πιο ελκυστικοί, τόσο κοιτάζοντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη όσο και στα μάτια των άλλων. Το τι παραγγέλνουν έχει επίσης σημασία. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να βρει έναν άνδρα ελκυστικό εάν παραγγείλει κάτι πικάντικο, παρά κάτι γλυκό.

Ενα ποτό μπορεί, επίσης, να βοηθήσει. Αλλά προσέξτε, μόνο ένα. Σε ένα πείραμα, τα άτομα που έπιναν αλκοόλ ισοδύναμο με ένα ποτήρι κρασί βαθμολογήθηκαν πιο ελκυστικά από όσα δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ ή έπιναν πάνω από ένα ποτήρι – ίσως επειδή το πρόσωπό τους έδειχνε πιο χαλαρό ή επειδή ήταν ελκυστικά κοκκινισμένο.

Φυσικά, τονίζει ο Χίλι στο άρθρο του στο The Atlantic, η αληθινή ζεστασιά κρύβεται μέσα μας. Πώς, όμως, θα κάνετε το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει να ανακαλύψει την εσωτερική σας φλόγα εάν σας λείπουν οι σέξι καμπύλες ή τα συμμετρικά μάτια και το διαπεραστικό βλέμμα; Ενα κόκκινο πουκάμισο, ένα ποτήρι κρασί και λίγο κάρι θα μπορούσαν να είναι μια καλή αρχή, υποστηρίζει η επιστήμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...