611
Ο Τζο Μπάιντεν στο μπαλκόνι του Λευκού Οίκου και πίσω του ο γιος του, Χάντερ τον χειροκροτεί, τον Ιούλιο του 2022 | EPA/Chris Kleponis / POOL

ΗΠΑ: Συνελήφθη πρώην πληροφοριοδότης του FBI – φέρεται να διέδωσε ψέματα σε βάρος των Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2024, 11:13
Ο Τζο Μπάιντεν στο μπαλκόνι του Λευκού Οίκου και πίσω του ο γιος του, Χάντερ τον χειροκροτεί, τον Ιούλιο του 2022
|EPA/Chris Kleponis / POOL

ΗΠΑ: Συνελήφθη πρώην πληροφοριοδότης του FBI – φέρεται να διέδωσε ψέματα σε βάρος των Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2024, 11:13

Η αμερικανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε την Πέμπτη τη σύλληψη και την άσκηση δίωξης σε βάρος πρώην πληροφοριοδότη του FBI διότι φέρεται να είπε ψέματα και να κατασκεύασε κατηγορίες για διαφθορά κατά του Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι Ρεπουμπλικανοί χρησιμοποίησαν τις δικές του πληροφορίες, ως επιχειρήματα στην προσπάθειά τους να παραπέμψουν σε δίκη τον αμερικανό πρόεδρο.

Οπως ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Γουάις, ειδικός εισαγγελέας που διενεργεί έρευνα για την υπόθεση του υιού Μπάιντεν, ο 43χρονος Αλεξάντερ Σμίρνοφ, πρώην πληροφοριοδότης, συνελήφθη την Πέμπτη στο Λας Βέγκας.

Φέρεται να είπε ψέματα όταν κατηγόρησε τον Τζο και τον Χάντερ Μπάιντεν πως έλαβαν ο καθένας πέντε εκατομμύρια δολάρια ως δωροδοκία για να βοηθήσουν την ουκρανική εταιρεία Burisma, στον κλάδο του φυσικού αερίου, να απαλλαγεί από διώξεις.

Ο πρώην πληροφοριοδότης φέρεται να έδωσε «ψευδείς πληροφορίες» στο FBI για τους Μπάιντεν, αναφέρει το κατηγορητήριο, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αν κριθεί ένοχος, ο Σμίρνοφ αντιμετωπίζει έως 25 χρόνια κάθειρξη.

Η νέα εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για τους Ρεπουμπλικανούς. Η αμερικανική Δεξιά κατηγορεί τον αμερικανό πρόεδρο, χωρίς να έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα πειστικές αποδείξεις, ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του όταν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017) για να διευκολύνει τον γιο του σε αμφίβολης νομιμότητας δοσοληψίες στην Ουκρανία και στην Κίνα.

Οσα είχε πει ο Σμίρνοφ, διέρρευσαν στον Τύπο από Ρεπουμπλικανούς και συνέβαλαν στο να τροφοδοτηθεί η ατμόσφαιρα υποψίας. Αλλά η ιστορία που αφηγήθηκε ήταν εντελώς κατασκευασμένη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, οι πληροφορίες που έδωσε ο Σμίρνοφ είναι προβληματικές από την άποψη των χρονολογιών.

Το 2020, ο πληροφοριοδότης είπε σε πράκτορα του FBI πως συναντήθηκε με στελέχη της Burisma, «το 2015 ή/και το 2016», δηλαδή επί των ημερών του Ομπάμα στην προεδρία και του Μπάιντεν στην αντιπροεδρία.

Μέλη της ουκρανικής εταιρείας, ισχυρίστηκε, του είχαν εμπιστευθεί τότε πως έβαλαν τον Χάντερ Μπάιντεν στο διοικητικό συμβούλιό της για να «προστατευθούν, μέσω του πατέρα του, από κάθε λογής προβλήματα». Για αυτό «πλήρωσαν πέντε εκατομμύρια δολάρια» τον καθένα τους.

Το σενάριο αυτό έμοιαζε να συνάδει με την καθαίρεση (το 2016) του ουκρανού γενικού εισαγγελέα, ο οποίος διενεργούσε έρευνα για την Burisma, απόφαση πίσω από την οποία οι Ρεπουμπλικανοί έβλεπαν τον Μπάιντεν.

Ομως, η έρευνα έδειξε πως ο Σμίρνοφ δεν ανέπτυξε σχέσεις με την Burisma παρά το 2017, αφού είχε αναλάβει την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ. Την εποχή εκείνη ο Τζο Μπάιντεν «δεν είχε κανέναν τρόπο να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική», πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο πληροφοριοδότης μεταμόρφωσε «επαφές ρουτίνας» με στελέχη της Μπουρίσμα «το 2017 (…) σε κατηγορίες για διαφθορά» σε βάρος του προέδρου Μπάιντεν, συνεχίζει το έγγραφο. Και περίμενε το 2020 για να το κάνει, αφού ο νυν πρόεδρος ήταν πλέον «υποψήφιος του ενός από τα δυο μεγάλα κόμματα» για την προεδρία.

Αφού έγινε γνωστή η άσκηση δίωξης στον πληροφοριοδότη του FBI, ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν κάλεσε να τερματιστεί η έρευνα σε βάρος του προέδρου.

Ο Τζέιμς Κόμερ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής Εποπτείας της Βουλής, το απέρριψε, διαβεβαιώνοντας το CNN ότι η έρευνα δεν βασίζεται στους ισχυρισμούς του Αλεξάντερ Σμίρνοφ.

Ο 53χρονος Χάντερ Μπάιντεν, αντιμέτωπος με δυο διώξεις από την ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη για φοροδιαφυγή και παράνομη οπλοκατοχή, βρίσκεται για καιρό στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών, ακόμα περισσότερο καθώς πλησιάζουν  οι προεδρικές εκλογές. Προσπαθούν να τροφοδοτήσουν τις υποψίες για τις δοσοληψίες του σε Ουκρανία και Κίνα την εποχή του Ομπάμα.

Ομως, η δικαστική έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει τεκμηριώσει κάτι για αυτές. Ο Χάντερ Μπάιντεν βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο της Burisma από το 2014 ως το 2019.

Η Burisma βρισκόταν στο επίκεντρο της παραπομπής του πρώην προέδρου Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία το 2019, εξαιτίας των φερόμενων προσπαθειών του να πιέσει το Κίεβο να διενεργήσει έρευνα για τους Μπάιντεν, ώστε να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί. Η Γερουσία, που έλεγχαν τότε οι Ρεπουμπλικανοί, τον αθώωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...