Οι αρχές της Αιγύπτου οικοδομούν έναν μεγάλο προσφυγικό καταυλισμό, που περιβάλλεται από ψηλά τείχη από μπετόν, στην έρημο του Σινά, αναμένοντας τη μαζική έξοδο Παλαιστινίων από τη Γάζα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο καταυλισμός έχει έκταση 20.700 στρεμμάτων.
Το Κάιρο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας όταν ο στρατός του Ισραήλ αρχίσει την αναμενόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Η WSJ, επικαλούμενη αιγύπτιους αξιωματούχους και ειδικούς, αναφέρει ότι περίπου 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να φιλοξενηθούν σε σκηνές στον καταυλισμό, που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Αίγυπτος διατηρεί κλειστά τα σύνορά της με τη Γάζα, καθώς δεν θέλει παλαιστίνιους πρόσφυγες στο έδαφός της. Ανοίγει το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα μόνο για την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια και για την έξοδο ορισμένων πολιτών άλλων χωρών, που φεύγουν από τον παλαιστινιακό θύλακα μετά από διπλωματικές συμφωνίες.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές της Αιγύπτου ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας, αναπτύσσοντας στρατεύματα, τεθωρακισμένα και στήνοντας ή ενισχύοντας φράκτες για να αποτρέψουν μαζική εισροή παλαιστινίων προσφύγων.
Ο καταυλισμός οικοδομείται προληπτικά, για το ενδεχόμενο μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων να περάσει τα σύνορα.
The @washingtonpost confirms that Egypt is preparing an isolated area on its border with Rafah for potential Palestinian refugees.
However, the report also confirmed my analysis; when I said the Egyptian logic is more to prepare for a scenario in which Palestinians escape the… pic.twitter.com/JegHard4jJ
— Khalil Sayegh (@KhalilJeries) February 15, 2024
Ο κυβερνήτης στην επαρχία του Βορείου Σινά αρνήθηκε ότι ο καταυλισμός οικοδομείται για Παλαιστίνιους, διαβεβαίωσε πως προορίζεται για Αιγύπτιους που εκτοπίστηκαν στο πλαίσιο πρόσφατων επιχειρήσεων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί για επίθεση στη Ράφα, το «τελευταίο οχυρό» της Χαμάς, όπως το αποκάλεσε. Η διεθνής κοινότητα πιέζει το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην επίθεση, ενώ ο Τζο Μπάιντεν ζητά από τον ισραηλινό πρωθυπουργό να μην επιτεθεί αν δεν έχει απομακρύνει πρώτα τους αμάχους.
Το σχέδιο του Ισραήλ είναι να μεταφέρει τους αμάχους σε 15 καταυλισμούς με σκηνές, κατά μήκος των μεσογειακών ακτών της Γάζας.
Κάπου 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, έχουν συρρεύσει στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου πήγαν αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές του θύλακα, για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που μαίνεται επί τέσσερις και πλέον μήνες.
Κατά το δημοσίευμα, η Αίγυπτος επιδιώκει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που θα υποδεχθεί, στους 50.000-60.000.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι θα τερματίσει τη διμερή συμφωνία ειρήνης (1979) αν υπάρξει μαζική εισροή προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News