Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου ο «Οδυσσέας», γνωστός και ως «Odie» καθότι Αμερικανός, πέταξε για τη Σελήνη με έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα. Αν όλα πάνε καλά, ταξιδεύοντας με ταχύτητα 11 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο και με τα πάνελ του στραμμένα προς τον Ηλιο ώστε να επαναφορτίζονται οι μπαταρίες του, το ρομπότ που εκτελεί χρέη διαστημικού εξερευνητή θα προσεγγίσει τον δορυφόρο της Γης και θα προσεδαφιστεί σε κρατήρα του Νοτίου Πόλου στις 22 Φεβρουαρίου.
Τα αμερικανικά media χαρακτήρισαν την αποστολή του «Odie» ιστορική επειδή η προσεδάφισή του θα συνιστά την πρώτη προσελήνωση αμερικανικού διαστημικού σκάφους εδώ και πέντε δεκαετίες. Το ρομπότ είναι ένα προϊόν της εταιρείας του Τέξας Intuitive Machines η οποία συνεργάζεται με τη NASA μέσω του προγράμματος Commercial Lunar Payload Services. Το ενδιαφέρον της υπηρεσίας Διαστήματος των ΗΠΑ εστιάζεται στην αξιολόγηση του σεληνιακού περιβάλλοντος τόσο για μελλοντικά ταξίδια αστροναυτών όσο και για τυχόν πόρους (λόγου χάρη, νερό).
Σημειωτέον ότι η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο υπήρξε 12ωρη καθυστέρηση λόγω προβλήματος με τη θερμοκρασία του προωθητικού που τροφοδοτεί το σκάφος. Ο «Odie» είναι μικροκαμωμένος, αφού έχει μέγεθος τηλεφωνικού θαλάμου. Αν δεν τα καταφέρει, θα ενταχθεί και αυτός στη λίστα με τις αποτυχημένες προσπάθειες προσσελήνωσης: τον περασμένο μήνα ένα άλλο αμερικανικό ρομπότ, το «Peregrine», απέτυχε λόγω διαρροής καυσίμων, ακριβώς όπως το 1023 είχαν αποτύχει άλλες δύο αποστολές, μία ρωσική και μία ιαπωνική.
Η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία είναι μέχρι στιγμής οι μόνες χώρες που κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα έχουν προσεδαφίσει οχήματα στη Σελήνη. Ο Νότιος Πόλος της Σελήνης θεωρείται ότι διαθέτει νερό με μορφή πάγου. Αυτό το ενδεχόμενο εξάπτει την περιέργεια των Αμερικανών, καθώς σκοπεύουν να το μετατρέψουν σε πόσιμο για τους αστροναύτες τους, αν φυσικά καυαφέρουν το βρουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News