338
Τα ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη της αμερικανικής εταιρείας Joby θα ξεκινήσουν να μεταφέρουν επιβάτες εντός του Ντουμπάι το 2025 | Joby Aviation

Ιπτάμενα ταξί στον ουρανό του Ντουμπάι

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2024, 16:12
Τα ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη της αμερικανικής εταιρείας Joby θα ξεκινήσουν να μεταφέρουν επιβάτες εντός του Ντουμπάι το 2025
|Joby Aviation

Ιπτάμενα ταξί στον ουρανό του Ντουμπάι

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2024, 16:12

Αφού το Ντουμπάι εδραιώθηκε ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός αλλά και οικονομικό κέντρο στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και οι Αρχές της πόλης αποφάσισαν να το καταστήσουν έναν τόπο εφαρμογής κάθε καινοτόμου ιδέας σε μια σειρά από τομείς, από την αρχιτεκτονική και την τεχνολογία μέχρι τις μεταφορές.

Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια υπηρεσία μεταφορών του Ντουμπάι (RTA) υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Joby Aviation για την έναρξη μιας υπηρεσίας χρήσης ιπτάμενων ταξί στην πόλη. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα Bussiness Wire, τα ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη της Joby θα ξεκινήσουν να μεταφέρουν επιβάτες εντός του Ντουμπάι το 2025. Τα σκάφη αυτά υπόσχονται γρήγορη, αθόρυβη και φιλική στο περιβάλλον μεταφορά επιβατών.

Τα αεροταξί της Joby δεν είναι αυτόνομα και εκτός από τον πιλότο μπορούν να φιλοξενήσουν τέσσερα άτομα. Πρόκειται για σκάφη τύπου VTOL (κάθετης απογείωσης/προσγείωσης), έχουν αυτονομία 160 χλμ. και η ταχύτητά τους μπορεί να φτάσει τα 320 χλμ. την ώρα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες από το αεροδρόμιο του Ντουμπάι στην πόλη ή στις τεχνητές νησίδες σε μορφή φοίνικα που έχουν κατασκευαστεί εκεί, σε χρονικό διάστημα μόλις δέκα λεπτών.

Η βρετανική εταιρεία Skysports έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία, αρχικά, τεσσάρων σταθμών παραλαβής/αποβίβασης επιβατών των αεροταξί εντός του Ντουμπάι. Οι επιβάτες θα μπορούν να κλείνουν μια διαδρομή με αεροταξί μέσω σχετικής εφαρμογής από το κινητό τους τηλέφωνο.

Οσοι προσγειώνονται στο Ντουμπάι θα μπορούν να καλούν από το κινητό τους τηλέφωνο ένα αεροταξί για να τους μεταφέρει μέσα σε λίγα λεπτά στην πόλη (Joby Aviation)

Η Joby δεν έχει κάνει ακόμη γνωστό το ποσό που θα χρεώνεται κάποιος για μια πτήση με σκάφος της, αλλά δηλώνει ότι καταβάλλει προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλό, έτσι ώστε να μην απευθύνεται μόνο σε άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και άνεση –  όπως συμβαίνει σήμερα με όσους χρησιμοποιούν ελικόπτερο για την εύκολη και γρήγορη μεταφορά τους.

Τους τελευταίους μήνες η Joby πραγματοποιεί συνεχείς δοκιμές των αεροταξί της, τα οποία πετούν στον ουρανό αμερικανικών πόλεων όπως η Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...