1178
| INTIMEnews

Μητσοτάκης στη Βουλή για τον γάμο ομοφύλων: Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 13:22
|INTIMEnews

Μητσοτάκης στη Βουλή για τον γάμο ομοφύλων: Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 13:22

Εστιάζοντας στα παιδιά που ήδη μεγαλώνουν σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών, τα οποία πλέον αποκτούν ίσα δικαιώματα και διασφαλίζονται σε περίπτωση που -ο μη γένοιτο- φύγει από τη ζωή ένας από τους γονείς του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγησε κατά την ομιλία του στη Βουλή, τον σκοπό και την αναγκαιότητα της προωθούμενης μεταρρύθμισης με το προς ψήφιση νομοσχέδιο.

Δεν καθιερώνουμε γονέα 1 και γονέα 2, ξεκαθάρισε εκ νέου  ο Πρωθυπουργός και ομοίως δεν αλλάζουμε σε τίποτα τα ισχύοντα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Και με αφορμή τη νέα -εκτός πεδίου της- παρέμβαση της Εκκλησίας, με το αίτημα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, έστειλε σαφές μήνυμα:

«Τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», ή ποιο λαϊκά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς»…

«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», ανέφερε στην αρχή της παρέμβασής του ο Πρωθυπουργός.

Με τη μεταρρύθμιση που φέρνει αυτή η κυβέρνηση, τόνισε,  κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς.

«Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα μας και απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα μας ώστε να καταστούν ορατοί γύρω μας άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν την θέση που τους ταιριάζει. Αυτά άλλωστε βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου καθώς και οι δύο γονείς δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτά που χρειάζονται. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο. Αυτό το κενό ερχόμαστε και καλύπτουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη»,υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως πρόκειται για κάτι που ισχύει ήδη σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Με τη μεταρρύμθση αυτή, επανέλαβε, επεκτείνουμε με το νομοσχέδιο τα δικαιώματα και στα παιδιά που μεγαλώνουν από ομόφυλα ζευγάρια. Διατηρούμε το ήδη αυστηρό πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα και δεν υιοθετούμε όρους γονέα 1 και 2. Εξισώνουμε το πλαίσιο του πολιτικού γάμου για ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια,

Ο  γάμος, συνέχισε ο Πρωθυπουργός,  δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν, γι’αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα, για να προσθέσει ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας της θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται.

Από την άλλη όμως, σχολίασε, «τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ, ή πιο για το πω πιο απλά, λαϊκά, ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς». «Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή , ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία», θέλησε να σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης σε μία έμμεση αλλά σαφή απάντησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις ενστάσεις που εκφράστηκαν ακόμη και εντός κυβερνώντος κόμματος, ο Πρωθυπουργός είπε:

«Η συγκυρία έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν πολλές απόψεις. Και κυρίως οι απόψεις και οι ιστορίες που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα. Είναι απόψεις και γνώμες και εμπειρίες που παρείχαν σε όλους μας χρήσιμες διευκρινήσεις και οδήγησαν σε πολλές συγκλίσεις. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν επιφυλάξεις οι οποίες διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα. Είναι καλό να εξηγηθούν για ακόμα μια φορά προβλέψεις του νομοσχεδίου και να απαντηθούν εύλογες ανησυχίες» – ανησυχίες τις οποίες και διαχώρισε από «τον λόγο της μισαλλοδοξίας» που ακούστηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας», εννοώντας τα «κηρύγματα» από τους επικεφαλής των κομμάτων της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης.

Μία από αυτές -σημείωσε ενδεικτικά- ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσα από το ισχύον σύμφωνο συμβίωσης.

Τότε, όμως, απάντησε, θα δημιουργούσαμε δύο παρεμφερείς θεσμούς με νέες ανισότητες.

«Το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ , αποτελεί χαλαρή σύμβαση η οποία λύνεται μονομερώς», ενώ για την τεκνοθεσία, επεσήμανε, το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθουμένη αναπαραγωγή και το καθεστώς μένει ίδιο και για την υιοθεσία.

Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε μελέτες επιστημόνων που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση γύρω από τα παιδιά:

«Κατανοώ όσους έχουν στο μυαλό τους τη παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και μπορεί να ανησυχούν. Τις διακρίσεις ερχόμαστε να άρουμε. Σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα τα οποία υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου»,  τόνισε εν μέσω χειροκροτημάτων από τους βουλευτές στα έδρανα της Ολομέλειας. Γιατί αυτό που κάνει τη διαφορά σε ένα σπίτι, είναι η αγάπη και η στοργή.

«Και σήμερα υπάρχουν μονογονεϊκες , διαζευγμένες οικογένειες. Σήμερα το διαζύγιο δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας. Διαφορετικά το μόνο που θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Δεν ταιριάζει στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας», θέλησε επίσης να συμπληρώσει ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας παράλληλα «να μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση» και υπενθυμίζοντας – κυρίως προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια  έρχεται και κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

«Θα ήταν πολύ εύκολο να αναλωθούμε σε μία ακόμα αντιπαράθεση. Τα θέματα δικαιωμάτων όμως είναι θέματα Αρχής. Δεν πρέπει να τίθενται στην κομματική διελκυστίνδα. Το ίδιο αντιπαραγωγικό θα ήταν να καυτηριάσω την αντίπαλη άποψη. Θέλησα εξ αρχής ο συγκεκριμένος διάλογος να μη φορτιστεί πολιτικά», συνέχισε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει την επιδίωξη να ενώσει και όχι να διχάσει. Νομίζω ότι οι πιο πολλοί πολίτες σε αυτή τη λογική εντάσσονται μακριά από εντάσεις που καταλήγουν γραφικές. Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα μάλλον δεν ταιριάζουν. Τέτοιες εκδηλώσεις κάνουν πολύ παράδοξη την παράδοση. Ευτυχώς η κοινωνία μας απείχε από τέτοιες ακρότητες. Υπήρξε ωριμότητα στη δημόσια συζήτηση. Μεγάλη πλειοψηφία πολιτών καταδίκασε και καταδικάζει τη μισαλλοδοξία», σημείωσε.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, προχωρά σε αυτή τη μεταρρύθμιση χωρίς χρονοτριβή και ως μια κίνηση που ενισχύει τελικά την εσωτερική συνοχή της κοινωνίας.

«Εχω δεχτεί αμέτρητα μηνύματα από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Αναγνωρίζω απόλυτα τι έχουν περάσει, τι πέρασαν και τι περνούν. Κρυμμένοι, καταπιεσμένοι, πολιορκημένοι. Ήταν τα παιδιά ενός κατώτεροι Θεού. Στη δεκαετία του ’80 το στίγμα τους έγινε διπλό με την κατάρα του AIDS για να γίνει διπλό και το περιθώριο της ζωής τους. Για όλους αυτούς η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς», τόνισε και έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος και «σε όσους ανησυχούν από το δικό μας χώρο για τον πυρήνα της ιδεολογίας μας»:

«Να μας θυμίσω τι έλεγε η δική μας ιδρυτική διακήρυξη. Να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες ίσους απέναντι στο νόμο και με ίσα δικαιώματα. Να συντηρεί μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα. Να προχωρά στις νέες συνθήκες. Μπορούμε να συναντηθούμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού με την τελική ψήφο μας να δίνει και το μέτρο της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η στάση μας αποκτά ένα βάρος ιστορικό και γι’ αυτό σας καλώ να τη μετατρέψουμε σε μήνυμα αλήθειας και κατανόησης στη θέση των μύθων και της παρανόησης», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...