1366
Νεκρή φύση με «στρείδια» (1862), ένας από τους πολλούς πίνακες με στρείδια που ζωγράφισε ο Εντουάρ Μανέ | Wikimedia Commons

Αληθεύει ότι τα στρείδια είναι αφροδισιακά;

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2024, 10:47
Νεκρή φύση με «στρείδια» (1862), ένας από τους πολλούς πίνακες με στρείδια που ζωγράφισε ο Εντουάρ Μανέ
|Wikimedia Commons

Αληθεύει ότι τα στρείδια είναι αφροδισιακά;

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2024, 10:47

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι αναζητούν τρόφιμα και φυτά που θα μπορούσαν να κάνουν τη λίμπιντό τους να χτυπήσει …κόκκινο. Η επιστήμη δεν συμφωνεί. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, τίποτα δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αφροδισιακό, δηλαδή ουσία που διεγείρει σεξουαλικά. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι όσοι γκουγκλάρουν για να τη βρουν και πιστεύουν διάφορες θεωρίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (και όχι μόνο).

Τα στρείδια, για παράδειγμα, θεωρούνταν αφροδιασιακά από τους ρωμαϊκούς χρόνους και ακόμα το ίδιο πιστεύεται σε όλο τον κόσμο. Στην ελληνική μυθολογία η Αφροδίτη, θεά του έρωτα και της γονιμότητας, αναδύθηκε από τη θάλασσα -το ίδιο και η ομόλογή της ρωμαία θεά Βένους- και ο Μποτιτσέλι την απεικόνισε να βγαίνει μέσα από ένα όστρακο. Ο Τζάκομο Καζανόβα, εξάλλου, ήταν  θρυλικός εραστής των στρειδιών. Ο διάσημος βενετσιάνος καρδιοκατακτητής φέρεται να απέδιδε τις τερατώδεις σεξουαλικές του επιδόσεις στην κατανάλωση πολλών δεκάδων στρειδιών καθημερινά.

Ειδικοί λένε ότι αυτά ta οστρακοειδή δίθυρα μαλάκια περιέχουν στοιχεία που μπορεί να ενισχύσουν τη σεξουαλική ορμή, ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, που να δείχνουν άμεση σχέση με μια πιο ισχυρή λίμπιντο, γράφει στην εφημερίδα The Washington Post, η συντάκτρια Yγείας Λίντσεϊ Μπίβερ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oyster (@oyster_cagliari)

Ο θρυλικός Καζανόβα απέδιδε στα στρείδια την ακατάπαυστη σεξουαλική του ορμή 

Σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων Θρεπτικών Ουσιών των ΗΠΑ (USDA), τα ωμά στρείδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο:  μια μερίδα 100 γρ περιέχει περισσότερο από την πενταπλάσια συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ψευδαργύρου σε ενήλικες άνδρες και περισσότερο από την επταπλάσια για μια ενήλικη γυναίκα. Ο ψευδάργυρος σχετίζεται με βελτιωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία επηρεάζει τις σεξουαλικές ορμές ανδρών και γυναικών και είναι απαραίτητος για την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με έρευνα.

Ο ψευδάργυρος ενισχύει επίσης την ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται σε συμπεριφορές ευχαρίστησης και ανταπόκρισης και μπορεί να επηρεάσει τις σεξουαλικές αντιδράσεις ανδρών και γυναικών, δήλωσε η Τζούλια Ζουμπάνο, διαιτολόγος στο Κέντρο Διατροφής του Ανθρώπου στην Κλινική του Κλίβελαντ.

Τα στρείδια, προσθέτει η Μπίβερ στο άρθρο της στην Washington Post, περιέχουν επίσης D-ασπαρτικό οξύ, ένα αμινοξύ, το οποίο, σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή τεστοστερόνης, τουλάχιστον στα ζώα. Μια ανασκόπηση 23 μελετών σε ζώα και τεσσάρων μελετών σε ανθρώπους έδειξε ότι το D-ασπαρτικό οξύ ενίσχυσε τα επίπεδα τεστοστερόνης σε αρσενικά ζώα, όχι όμως και σε ανθρώπους.

Κι αν στην πραγματικότητα η επίδραση των στρειδιών στη λίμπιντο δεν είναι παρά ένα φαινόμενο πλασίμπο (εικονικό φάρμακο, που νομίζεις ότι βοηθάει);  Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Βάγκουι Γουίλιαμ ΙσΧακ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, ο οποίος επιμελήθηκε ένα εγχειρίδιο για τη σεξουαλική ιατρική και συνυπογράφει ένα κεφάλαιο για τα αφροδισιακά τρόφιμα.

Μέτα-αναλύσεις σε θεραπείες με εικονικά φάρμακα για τη σεξουαλική δυσλειτουργία ανδρών και γυναικών έχουν δείξει ότι τα άτομα που έλαβαν πλασίμπο ανέφεραν βελτίωση στη σεξουαλική λειτουργία, σε ορισμένες μελέτες, σε ποσοστό έως και 50%.

Μην το υποτιμάτε, λοιπόν! Το φαινόμενο πλασίμπο είναι σημαντικό και «πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη στη σεξουαλική λειτουργία», τονίζει ο ΙσΧακ.

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζετε

  • Δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός στρειδιών που απαιτούνται για να παραχθεί δυνητικά ένα αφροδισιακό αποτέλεσμα, αλλά για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την ιδέα, οι ειδικοί συνιστούν περίπου τέσσερα έως έξι…
  • Η άποψη των ειδικών διαφέρει σχετικά με το αν τα στρείδια θα πρέπει να τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι η κατανάλωση ωμών θαλασσινών μπορεί να οδηγήσει σε μια σπάνια αλλά σοβαρή λοίμωξη από το vibrio vulnificus, ένα παθογόνο που μεταφέρεται από το μολυσμένο νερό στα τρόφιμα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Le Foodgasm (@lefoodgasm)

Με τη ρέγουλα στρείδια και αλκοόλ, εντάξει;

Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική επιθυμία ή την απόδοσή σας, είπε στη Washington Post η Ντεμπ Λάινο, πιστοποιημένη θεραπεύτρια σεξουαλικών δυσλειτουργιών και σύμβουλος σχέσεων, και προτείνει:

  • Το καρπούζι, τα παντζάρια και οι φράουλες μπορεί επίσης να είναι αφροδισιακά, λόγω των αμινοξέων, των βιταμινών και των μετάλλων που περιέχουν.
  • Φάτε ελαφρά πριν από μια ερωτική συνεύρεση. Ενα βαρύ γεύμα, ιδιαίτερα με πολλούς υδατάνθρακες, μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία και να σκοτώσει την ερωτική επιθυμία.
  • Μην πίνετε πολύ αλκοόλ. Αρκούν ένα ή δύο ποτήρια κρασί ή σάκε, τονίζει η αμερικανίδα θεραπεύτρια.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα στρείδια αυξάνουν τη σεξουαλική διάθεση στους ανθρώπους. Αλλά ορισμένοι ειδικοί υποθέτουν ότι το συγκεκριμένο μαλάκιο περιέχει ουσίες οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργικότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...