Παρά τις προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να μην υπάρξουν πολλά «όχι» στο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για την ισότητα στον γάμο –ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει την αποχή από την ψηφοφορία σε όσους βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν και ο εισηγητής του νομοσχεδίου Ακης Σκέρτσος διαβεβαίωσε ότι «η συνοχή της Νέας Δημοκρατίας είναι αρραγής»– αρκετοί και αρκετά γνωστοί ήταν οι κυβερνητικοί βουλευτές που προεξόφλησαν, με ομιλίες τους στη Βουλή ότι θα το καταψηφίσουν.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος ήταν ότι 95 βουλευτές εγγράφηκαν να μιλήσουν και από αυτούς 29 ανήκουν στη ΝΔ –ο Πρωθυπουργός αναμενόταν να μιλήσει στη 1 το μεσημέρι, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η προαναγγελθείσα ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού και νυν βουλευτή Μεσσηνίας, Αντώνη Σαμαρά.
Η Εθνική Αντιπροσωπεία άκουσε τέσσερις βουλευτές της ΝΔ να ξεκαθαρίζουν ότι όχι μόνο διαφωνούν, αλλά θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μεταξύ αυτών και κάποιοι πρώην υπουργοί. Και άκουσαν και διάφορα περίεργα,
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, βουλευτής Λέσβου, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επικαλείται τα παιδιά ως πρόσχημα –«όλα τα προβαλλόμενα επιχειρήματα, ότι για την προστασία των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, απαιτείται γάμος, είναι χωρίς έρεισμα και συνεπώς προσχηματικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Μάριος Σαλμάς, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ και πρώην αν. υπουργός Υγείας, είπε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, διότι διαφωνεί στο δικαίωμα να θέλουν να έχουν και να υιοθετούν παιδιά ομόφυλα ζευγάρια –«οι κανόνες που αλλάζει αυτό το νομοσχέδιο, είναι κανόνες πάνω στους οποίους πατάει το κράτος, πατάει η ελληνική κοινωνία και γι’ αυτό ανησυχεί, είναι κανόνες που μένουν αναλλοίωτοι για περισσότερο από 2,5 χιλιάδες χρόνια, και που ερχόμαστε έτσι γρήγορα να τους αλλάξουμε και με επιπτώσεις που δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι», είπε, για να προσθέσει: «Εγώ, με νόμο του κράτους, να αλλάξω το νόμο της φύσης, δεν μπορώ, δεν θα το κάνω».
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης και πρώην υπουργός Παιδείας, Εσωτερικών και Μεταφορών, επίσης είπε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο διότι κατά την άποψή του «κλονίζει αναμφισβήτητα το επιτυχημένο μοντέλο της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας, απομακρύνει από τα ορθόδοξα χριστιανικά πρότυπα της ελληνικής παράδοσης και αποδυναμώνει την προσπάθεια δημογραφικής ενίσχυσης μιας χώρας που πλήττεται σφοδρά από την υπογεννητικότητα».
Η Αννα Καραμανλή, βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, ανέφερε από το βήμα της Βουλής: «Δεν ξέρω πότε η έννοια της οικογένειας έχασε την ιερότητά της και φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται οκ ένα παιδί να μην πει ποτέ μαμά, ούτε πότε ο βράχος των παιδικών μας χρόνων, ο πατέρας, έγινε ανώνυμο σπέρμα».
Ο Μίλτος Χρυσομάλλης, βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, είπε στην ομιλία του στο κοινοβούλιο: «Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που εκφράζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων. Αυτές τις ανησυχίες φωνάζω κι εγώ σήμερα με την αρνητική ψήφο μου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τοποθετούμαι όμως κατά συνείδηση και όχι απέχοντας. Δεν δύναμαι να φανταστώ μια κοινωνία, που ο πατέρας και η μητέρα θα αντικατασταθούν από τον γονέα 1 και τον γονέα 2 και τα παιδιά θα στερούνται τα οφέλη που ο πατέρας και η μητέρα από κοινού προσφέρουν. Κι αυτό για μένα είναι αξιακό. Γιατί έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε ότι κληρονομήσαμε, να προστατεύσουμε την κοινωνία και πάνω από όλα τα παιδιά μας».
Η Φωτεινή Αραμπατζή, βουλευτής Σερρών και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, εντάχθηκε και εκείνη με την ομιλία της, στον πυρήνα των πολέμιων του νομοσχεδίου. «Προς τι η βιασύνη λοιπόν να ακυρώσουμε διαχρονικές πολιτισμικές μας συνήθειες; Προς τι το ρίσκο να μη διασφαλίσουμε με σιγουριά το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού;», είπε από το βήμα της Εθνικής Αντπροσωπείας και πρόσθεσε: «Ποιος μπορεί, συλλήβδην και αξιωματικά, να στερεί από το παιδί τη ζωτική ανάγκη να έχει πατέρα και μητέρα, να του στερεί το σύμβολο, τον ρόλο, τον ακατάλυτο δεσμό με τη μητέρα, όταν αυτό θα τεκνοθετείται από δύο άνδρες, που μπορεί να το αγαπούν και να είναι πανάξιοι άνθρωποι, αλλά μάνα δεν θα είναι κανείς και τότε η σύγχυση και η θολή εικόνα του παιδιού, ως προς τα πρότυπα, δεν θα είναι… αόρατη».
Ο Στέλιος Πέτσας, βουλευτής Ανατ. Αττικής και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε στη Βουλή ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο, αλλά θα επιλέξει τη λύση της αποχής. «Για λόγους νομικούς, βιοηθικούς και πολιτικούς, πιστός στις αρχές και στις αξίες μου, ως σύζυγος, πατέρας και πολιτικός δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία. Επειδή όμως στηρίζω τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση που αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας, επειδή μια διαφωνία, έστω και σημαντική, δεν μπορεί να θολώσει τις λοιπές πολιτικές μας που κάνουν καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων, αλλά και επειδή επιθυμώ την ενότητα της παράταξης στην οποία ανήκω από μικρό παιδί, θα απέχω από την ονομαστική ψηφοφορία», τόνισε.
Ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, επίσης είπε ότι διαφωνεί και θα απέχει από την ψηφοφορία. Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Πλεύρης εξήρε την στάση του Πρωθυπουργού και του κόμματος της ΝΔ στο θέμα, αφού παρέχει την ελευθερία στους βουλευτές να διαφωνούν και να εκφράζουν ανοιχτά και εντός του κοινοβουλίου τη διαφωνία τους, απεναντίας των άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) που μεν έχουν διαφωνούντες βουλευτές στους κόλπους τους, δεν μιλάει ωστόσο ουδείς γι’ αυτό. Ο κ. Πλεύρης εξήγησε επίσης το σκεπτικό της αντίθεσής του στο νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εφορμάται από ομοφοβικά κίνητρα, αλλά είναι ξεκάθαρα αξιακή. «Είναι θέμα συνείδησης και συνείδηση σημαίνει πως αντέχεις και αναγνωρίζεις τον πολιτικό σου ρόλο. Συνεπώς δεν μπορώ να ψηφίσω τις συγκεκριμένες διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση αλλά θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί κανείς τη διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους» είπε χαρακτηριστικά.
Τα «όχι» και οι αποχές
Σύμφωνα πάντως, με το ρεπορτάζ, συνολικά 19 βουλευτές (!), μαζί με τον κ. Σαμαρά, είναι αυτοί που έχουν αποφασίσει να πάνε μέχρι τέλους καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Εκτός από τον κ. Χρυσομάλλη, τον κ. Αθανασίου, την κυρία Καραμανλή, την κυρία Αραμπατζή, τον κ. Στυλιανίδη και τον κ. Σαλμά, που μίλησαν την Τετάρτη στη Βουλή, τα «όχι» θα έρθουν και από τους: Ανδρέα Κατσανιώτη, Κώστα Καραγκούνη, Κώστα Γκιουλέκα, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Θανάση Δαβάκη, Θόδωρο Καράογλου, Βασίλη Γιόγιακα, Γιώργο Καρασμάνη, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Φώντα Μπαραλιάκο, Γιάννη Πασχαλίδη και Στέφανο Γκίκα.
Περισσότεροι, 32, είναι εκείνοι που επιλέγουν την αποχή. Εκτός του κ. Πέτσα και του κ. Πλεύρη που τα είπαν στη Βουλή, αναμένεται να απέχουν οι: Νότης Μηταράκης, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Οικονόμου, Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Αγγελος Συρίγος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Χρήστος Κέλλας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Γιάννης Τραγάκης, Γιώργος Βλάχος, Μάνος Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Σταύρος Παπασωτηρίου, Μιχάλης Λιβανός, Μάρκος Καφούρος, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Καλλιάνος, Διονύσης Ακτύπης, Σπύρος Κουλκουδίνας, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Θανάσης Καββαδάς και Γιάννης Γιάτσιος. Ως «αμφιταλαντευόμενοι» μεταξύ αποχής και υπερψήφισης εμφανίζονται τέσσερις: ο Λάκης Βασιλειάδης, ο Νίκος Βλαχάκος, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο Θανάσης Λιούτας.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής δύναμης της ΝΔ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά και ότι τα «ναι» αναμένεται να ξεπεράσουν το ψυχολογικό όριο του 100.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News