730
Ρώσοι στρατιώτες χειρίζονται ένα πυραυλικό σύστημα Iskander. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε την αύξηση των αμυντικών δαπανών παγκοσμίως | REUTERS/Sergei Karpukhin

Ιλιγγο προκαλούν οι στρατιωτικές δαπάνες στον πλανήτη – $2,2 τρισ. το 2023

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2024, 16:32
Ρώσοι στρατιώτες χειρίζονται ένα πυραυλικό σύστημα Iskander. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε την αύξηση των αμυντικών δαπανών παγκοσμίως
|REUTERS/Sergei Karpukhin

Ιλιγγο προκαλούν οι στρατιωτικές δαπάνες στον πλανήτη – $2,2 τρισ. το 2023

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2024, 16:32

Oι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση το 2023 και έφτασαν το ποσό ρεκόρ των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι πολλαπλές συγκρούσεις προκαλούν παγκόσμια ανασφάλεια.

Αυτό αναφέρεται στη νέα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η έκθεση, η 65η ετήσια έκδοση του IISS με τίτλο «Στρατιωτική Ισορροπία», εκτιμά επίσης ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα σημειώσουν άλλο ένα ρεκόρ το 2024, καθώς οι συγκρούσεις αυτές συνεχίζονται, σημείωσε η Washington Post.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ο γενικός διευθυντής του IISS, Μπάστιαν Γκίγκεριχ, δήλωσε ότι υπάρχει «μια εικόνα στρατηγικής αστάθειας και μια νέα εποχή αμφισβητούμενης ισχύος» στον πλανήτη.

Ο ίδιος ανέφερε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας, τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τα στρατιωτικά πραξικοπήματα στην Αφρική.

Στην Ουκρανία, το IISS εκτίμησε ότι η Ρωσία έχει χάσει περίπου 3.000 άρματα μάχης από την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022. Οι απώλειες αυτές ξεπέρασαν το σύνολο των αρμάτων μάχης στο ενεργό απόθεμα της Ρωσίας πριν από τον πόλεμο, αναγκάζοντάς την να ανασύρει παλαιότερα οχήματα από τις αποθήκες.

Κατακόρυφη αύξηση των δαπανών στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί σε περίπου 50% του παγκόσμιου συνόλου, ανέφερε η έκθεση, ένα «εντυπωσιακό» ποσοστό για μια στρατιωτική συμμαχία της οποίας τα μέλη αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα όγδοο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το IISS, που εδρεύει στο Λονδίνο, διαπίστωσε ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός των ΗΠΑ, αύξησαν συλλογικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες κατά 32% κατά τη δεκαετία που μεσολάβησε από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να σημειώνεται τα τελευταία δύο χρόνια.

Πέρυσι, 10 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πέτυχαν τον διακηρυγμένο στόχο της Συμμαχίας να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, έναντι οκτώ το προηγούμενο έτος.

Εξάλλου, όλα τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ πέτυχαν τον στόχο αναφοράς να διαθέτουν το 20% των δαπανών τους για εξοπλισμό.

Το IISS προειδοποίησε επίσης ότι ο πληθωρισμός και οι οικονομικές διαταραχές έχουν απορροφήσει μέρος των αυξήσεων των αμυντικών δαπανών, ενώ η έξαρση της ζήτησης προσέκρουσε στην πραγματικότητα ότι «η ευρωπαϊκή παραγωγή όπλων δεν είναι προσανατολισμένη για πόλεμο».

Πόσα ξοδεύουν Ρωσία και Κίνα

Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών παρατηρείται ακόμα, στη Ρωσία και στην Κίνα, μάλιστα με χαμηλότερο κόστος από τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ και μεγάλη κρατική συμμετοχή στην αμυντική βιομηχανία, επισήμανε η Post.

Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30% πέρυσι, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία, ανέφερε το IISS, με το Κρεμλίνο να εκτιμάται ότι δαπανά τώρα περίπου το 7,5% του ΑΕΠ του για τον στρατό.

Η χώρα έχει αναθεωρήσει σημαντικά την αμυντική της βιομηχανία από τότε που έγινε εμφανές ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε η WP.

Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας εκτιμήθηκαν σε 108 δισ. δολάρια το 2023, υπερτριπλάσιες από τις δαπάνες της Ουκρανίας (31 δισ. δολάρια).

Σε αντίθεση με τη Ρωσία ωστόσο, η Ουκρανία ήταν συχνά σε θέση να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό που έχασε με καλύτερο, που προμηθευόταν από τη Δύση.

Πέρυσι, η Κίνα αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες για 29η συνεχή χρονιά, ανέφερε το IISS, αν και η χαμηλότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη βοήθησε να διασφαλιστεί ότι το μερίδιο των αμυντικών δαπανών της στο ΑΕΠ παρέμεινε κάτω από το 2%.

Το Πεκίνο βρίσκεται στη μέση ενός προγράμματος στρατιωτικού εκσυγχρονισμού που έχει σχεδιαστεί για τη δημιουργία ενός στρατού «παγκόσμιας κλάσης», που θα βασίζεται λιγότερο στην ξένη τεχνολογία μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, σημείωσε το IISS.

Οι φιλοδοξίες της Κίνας έχουν συμβάλει στην τόνωση των στρατιωτικών δαπανών μεταξύ των γειτόνων της, με την Ταϊβάν να ανακοινώνει τον μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό της, ύψους 19 δισ. δολαρίων -ή περίπου 2,6% του ΑΕΠ. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν επίσης αυξήσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες, ανέφερε το IISS, εν μέρει λόγω των απειλών από τη Βόρεια Κορέα.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να δαπανούν τα περισσότερα χρήματα από όλες τις χώρες του πλανήτη, σε όπλα: ο προϋπολογισμός τους ύψους 900 δισ. δολαρίων το 2023 ήταν μεγαλύτερος από των επόμενων 15 κορυφαίων χωρών μαζί.

Αλλά ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταπονήσει την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, το IISS διαπίστωσε ότι οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ -3,36% στις Ηνωμένες Πολιτείες- ήταν χαμηλότερες από ό,τι σε προηγούμενες εποχές.

«Αυτό συγκρίνεται με τις αμυντικές δαπάνες στον Ψυχρό Πόλεμο που έφταναν το 8% ενός πολύ μικρότερου ΑΕΠ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ντέινα Αλιν, συνεργάτης του IISS.

«Ετσι, προφανώς αυτό δεν αποτελεί μεγάλη επιβάρυνση για τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...