700
Η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη είναι προς το παρόν θεωρητικό ζήτημα, όμως τα πάρα πολλά λεφτά που ζητάει ο Αλτμαν είναι ρεαλιστικότατα και δεν χαρίζονται | Shutterstock

Ο Αλτμαν της OpenAI ονειρεύεται $5-7 τρισ. για να αλλάξει τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 15:34
Η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη είναι προς το παρόν θεωρητικό ζήτημα, όμως τα πάρα πολλά λεφτά που ζητάει ο Αλτμαν είναι ρεαλιστικότατα και δεν χαρίζονται
|Shutterstock

Ο Αλτμαν της OpenAI ονειρεύεται $5-7 τρισ. για να αλλάξει τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2024, 15:34

Ο 38χρονος Σαμ Αλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας που δημιούργησε το πρόγραμμα ChatGPT, έχει κατά νου μόνο την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) σε επίπεδο Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΓΤΝ). Ετσι, με την… περιορισμένη πλην φιλόδοξη ανθρώπινη σκέψη του, κάθισε και σκέφτηκε ότι η απαιτούμενη για τη ΓΤΝ βιομηχανία ημιαγωγών πρέπει να κατακτήσει το δικό της Εβερεστ, ώστε να ανταποκριθεί στην αποστολή της. Μόνο που η υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου απαιτεί περί τα 5-7 τρισ. δολάρια, δηλαδή κεφάλαια πολλαπλάσια του ΑΕΠ ανεπτυγμένων χωρών, τουτέστιν ποσά αστρονομικά.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πραγματικός ορισμός της ΓΤΝ, σχολίασε η Corriere della Sera, αφού πρόκειται μάλλον για θεωρητική έννοια. Σύμφωνα με την Open AI, πάντως, η ΓΤΝ είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που μπορεί να εκτελεί πολύτιμες εργασίες πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους.

Ως όρος η ΓΤΝ εμφανίστηκε το 1997. Πατέρας της είναι ο Μαρκ Γκούμπρουτ, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας. Κατόπιν τον όρο υιοθέτησαν δυο επενδυτές του χώρου της ΤΝ, οι αμερικανοί επιχειρηματίες Σέιν Λεγκ και Μπεν Γκέρτζελ. Ως ΓΤΝ νοείται η ΤΝ που μπορεί να επεξεργάζεται πληροφορίες όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος ή «καλύτερα» από αυτόν.

Θεωρητικώς, η ΓΝΤ μπορεί να εκτελεί ίδιας ποιότητας εργασίες με τον άνθρωπο, σε κάθε επίπεδο. Μπορεί να κατανοεί συναισθήματα, να προσαρμόζεται στις καταστάσεις και στα περιβάλλοντα. Η δημιουργία τέτοιας τεχνολογίας είναι μια διαδικασία εξέλιξης ανάλογη με την ωρίμαση ενός ανθρώπου.

Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει σύστημα ΤΝ με τέτοιες δυνατότητες. Είναι μια «φαεινή ιδέα» ερευνητικών κύκλων της ΤΝ, οι οποίοι φαντασιώνονται τις υπερβάσεις. Και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία του Αλτμαν, στην OpenAI, συμμερίζονται αναγκαστικώς ότι η ΓΤΝ επίκειται και θα είναι η κομβική στιγμή στην Ιστορία του Ανθρώπου. Θεωρούν τη ΓΤΝ σωτηρία της ανθρωπότητας.

Ο Αλτμαν ήδη επιδίδεται σε κυνήγι κεφαλαίων προς επίτευξη του ονείρου του και έχει έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη της ιαπωνικής επενδυτικής SoftBank, Μασαγιόσι Σον, όπως και με τη μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία των Εμιράτων, την ADIA. Τους ζητάει λεφτά, βέβαια.

Ο διεθνής Τύπος τον αντιμετώπισε σχεδόν με χλευασμό, γράφοντας ότι σήμερα το ακριβότερο εργοστάσιο τσιπ στον κόσμο αξίζει «μόνο» 30 δισ. δολάρια, όμως για τη μεγάλης κλίμακας ΓΤΝ θα απαιτηθούν δεκάδες εργοστάσια τσιπ, γιγάντια κέντρα δεδομένων και πολυάριθμοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας ώστε να τροφοδοτούνται εκατομμύρια υπολογιστές.

Ο Σαμ Αλτμαν πήγε και στο εφετινό Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (REUTERS/Denis Balibouse)

Η Wall Street Journal, επιδεικνύοντας αγγλοσαξονικό φλέγμα, έγραψε για σημαντικά εμπόδια στην πορεία που χάραξε ο Αλτμαν, διότι 7 τρισ. δολάρια είναι περισσότερα από την κεφαλαιοποίηση της Apple και της Microsoft μαζί και ισοδυναμούν με το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2023! Εχει νόημα αυτή η επιτάχυνση;

Η παρατήρηση της αγοράς ημιαγωγών δίνει στον Αλτμαν επιχειρήματα, αφού εδώ και αρκετά χρόνια οι πρωταθλητές της παραγωγής τσιπ έχουν αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις τους. Το 2023 οι δαπάνες για νέα εργοστάσια ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες σε σχέση με το 2013. Ωστόσο οι κεφαλαιούχοι δεν αρέσκονται στο να παίζουν ρουλέτα με τα λεφτά τους.

Το γαλλικό μέσο Les Echos παρατήρησε: «Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία και οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν θα κινητοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους μόνο και μόνο για να ευχαριστήσουν τον επικεφαλής του OpenAI». Διότι η βασική καπιταλιστική λογική (της αναπαραγωγής του κεφαλαίου) απαιτεί «να μην τοποθετούνται όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι», δηλαδή να γίνεται επενδυτική διασπορά των κεφαλαίων που οι καπιταλιστές θέλουν να αβγατίσουν.

Οι φιλοδοξίες του Αλτμαν προσκρούουν και σε άλλα αντικειμενικά προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων. Ωστόσο οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν ξεκινήσει ένα σχέδιο για νέα εργοστάσια ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος, το οποίο θα προστατεύει τον ταϊβανέζικο γίγαντα ημιαγωγών TSMC από την Κίνα, και ο Αλτμαν θέλει να πιέσει προς την ίδια κατεύθυνση.

Το Les Echos ήταν δηλητηριώδες: «Ο Αλτμαν δεν έχει την πολυτέλεια να σκέφτεται μικρά ποσά, διότι έχει έναν κόσμο να σώσει. Τον δικό μας κόσμο, ο οποίος δύσκολα εμπνέει εμπιστοσύνη σε αυτόν τον υποχόνδριο και τον οποίο βιάζεται να θεραπεύσει διά της ΓΝΤ στην υπηρεσία της ανθρωπότητας…»

Ο ίδιος ο Αλτμαν παραδέχεται τον κίνδυνο η «απλή» ΤΝ να καταλήξει να προκαλέσει την εξαφάνιση της ανθρώπινης φυλής, πόσο μάλλον η… ενισχυμένη της ΓΤΝ. Και κατέληξε η Corriere: «Τουλάχιστον τώρα οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παρασυρθούν από τον οραματιστή Αλτμαν, που είναι πεπεισμένος ότι μόνο αυτός γνωρίζει τι είναι καλύτερο για όλους μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...