639
| CreativeProtagon / Reuter

Γαλλία: Η μυστική επίσκεψη του Μακρόν σε μια φάρμα – ήθελε να καταλάβει…

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 20:05
|CreativeProtagon / Reuter

Γαλλία: Η μυστική επίσκεψη του Μακρόν σε μια φάρμα – ήθελε να καταλάβει…

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 20:05

Ο έλληνας πρωθυπουργός προσκάλεσε τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου για να ακούσει τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Αντιθέτως ο πρόεδρος της Γαλλίας προτίμησε να συνομιλήσει μαζί τους σε μία… φάρμα.

«Κατάφερε να το κρατήσει μυστικό επί μέρες. Εν μέσω των διαμαρτυριών των αγροτών ο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να οργανώσει μια αιφνιδιαστική επίσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα, στην περιοχή της Μπεζανσόν (στην ανατολική Γαλλία), περνώντας τρεις ώρες σε μια φάρμα και καταφέρνοντας να παραπλανήσει φωτογράφους και κανάλια. Το Ελιζέ κατάφερε να οργανώσει το ταξίδι – το οποίο περιλαμβανόταν στην ατζέντα του αρχηγού του κράτους – χωρίς να αφήσει την είδηση να διαρρεύσει», συνοψίζει στην ανταπόκρισή της από το Παρίσι η Αναΐς Τζινόρι, ανταποκρίτρια της ιταλικής La Repubblica στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Η φάρμα που επέλεξε να επισκεφτεί με πλήρη μυστικότητα ο Εμανουέλ Μακρόν ανήκει σε έναν από τους ηγέτες του κινήματος των αγροτών, στον κτηνοτρόφο Αρνό Γκαλιό, ηλικίας 37 ετών, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου του συνδικάτου Jeunes Agriculteurs (Νέοι Αγρότες). Στο 1.400 στρεμμάτων αγρόκτημα του, όπου λειτουργεί και ένας συνεταιρισμός, εκτρέφονται αγελάδες που παράγουν 580.000 λίτρα γάλα ετησίως για την παρασκευή των διάσημων γαλλικών τυριών κομπτέ και μορμπιέ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να μεταβεί σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή της Γαλλίας, ούτως ώστε να διαπιστώσει προσωπικά εάν τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνησή του έχουν αποτέλεσμα, όσον αφορά τον κατευνασμό των εξεγερμένων αγροτών. Στη Γαλλία τα μπλόκα διαλύθηκαν και οι αποκλεισμοί τερματίστηκαν μετά πολυάριθμες παραχωρήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (αποδέσμευση μέρους των κεφαλαίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, έκτακτη βοήθεια για ορισμένες αλυσίδες εφοδιασμού, μορατόριουμ σε νέους φόρους στο ντίζελ) ενώ οι αγρότες εμφανίζονται ικανοποιημένοι και με τις πιέσεις της Γαλλίας στις Βρυξέλλες για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης και στήριξής τους.

Οπως, όμως, σημειώνει η ιταλίδα ανταποκρίτρια, ο γάλλος πρόεδρος γνωρίζει ότι η δυσαρέσκεια και η οργή των αγροτών μπορούν να φουντώσουν ξανά ανά πάσα στιγμή, εν όψει επίσης του παραδοσιακού Salon International de l’Agriculture, της μεγάλης διεθνούς έκθεσης του τομέα της γεωργίας, που διεξάγεται κάθε χρόνο τέλη Φεβρουαρίου/αρχές Μαρτίου στο Παρίσι (24/2-3/3 φέτος).

Ομοίωμα του προέδρου Μακρόν μπροστά σε τρακτέρ, σε αυτοκινητόδρομο λίγο έξω από το Παρίσι/ REUTERS/Benoit Tessier

«Oταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να σε δει, δεν μπορείς να αρνηθείς», εξήγησε ο Αρνό Γκαλιό, ο οποίος τον Ιανουάριο είχε συμμετάσχει σε κάποιους αποκλεισμούς αυτοκινητοδρόμων και είχε δώσει εκτενείς συνεντεύξεις σε διάφορα ΜΜΕ. «Ο Μακρόν ήθελε να πληροφορηθεί για τις αντιδράσεις και τις απόψεις των νέων αγροτών που εκπροσωπώ σε εθνικό επίπεδο. Αλλά και να αρχίσει να κοιτάζει το μέλλον», είπε ο γάλλος κτηνοτρόφος σχετικά με τη συνάντησή τους, η οποία ολοκληρώθηκε με τη δοκιμή τοπικών αλλαντικών και τυριών. «Στόχος του δεν ήταν να προβεί σε δηλώσεις αλλά να κάνουμε μια συζήτηση για το μετά των κινητοποιήσεων», πρόσθεσε.

Αφού έφυγε από το αγρόκτημα ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε επίσης να κάνει μια στάση σε ένα καφέ-μπαρ/καπνοπωλείο ενός μικρού χωριού ονόματι Ρουλάν. Ο Μαρσέλ Γκοφ, ιδιοκτήτης του καταστήματος, αφηγήθηκε τα καθέκαστα της συνάντησης στην τοπική εφημερίδα L’Est Républicain. «Καθόμουν στο γραφείο μου, όταν ήρθε ο υπάλληλος μου για να μου πει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν μόλις είχε καταφτάσει. Του είπα γελώντας: “Δεν έχεις άλλες μαλακίες να μας πεις;”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο γάλλος πρόεδρος εισήλθε διακριτικά, αν και συνοδευόταν από άνδρες της ασφάλειάς του, και σταμάτησε για χαιρετήσει τον ιδιοκτήτη και τους πελάτες του μπαρ και να συνομιλήσει μαζί τους, παραγγέλνοντας, μάλιστα, και δύο καφέδες. «Ηταν ανοιχτός στη συζήτηση, ιδιαίτερα φιλικός, έμεινε πάνω από μισή ώρα. Οι άνθρωποι τού μιλούσαν για τα καθημερινά τους προβλήματα και εκείνος τους άκουγε με μεγάλη υπομονή», σημείωσε ο ιδιοκτήτης, ο οποίος μάλλον δεν θα ξεχάσει ποτέ την ημέρα που τον επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας στο κατάστημά του. «Ηταν η έκπληξη της ημέρας, της χρονιάς ακόμα και του αιώνα», ανέφερε σχετικά.

Μέσω της σύντομης εξόρμησής του ο Μακρόν κατά πάσα πιθανότητα επιδίωξε να διαψεύσει όλους όσοι τον κατηγορούν ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και περιτριγυρίζεται κατά βάση από «παριζιάνους» πολιτικούς, και, επομένως, γνωρίζει ελάχιστα τα προβλήματα της πιο αγροτικής περιφερειακής Γαλλίας και όλων των αγροτών γενικότερα. Σύμφωνα με το περιβάλλον του προέδρου, ο γάλλος ηγέτης θα ήθελε να καθιερώσει αυτές τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...