1115
Ο Κιν Γκανγκ χαιρέτησε για τελευταία φορά δημοσίως ως υπουργός Εξωτερικών της Κίνας στις 25 Ιουλίου του 2023. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη του | EPA/MARK R. CRISTINO

Πώς εξαφανίστηκε ολόκληρος κινέζος υπουργός Εξωτερικών;

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2024, 12:20
Ο Κιν Γκανγκ χαιρέτησε για τελευταία φορά δημοσίως ως υπουργός Εξωτερικών της Κίνας στις 25 Ιουλίου του 2023. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη του
|EPA/MARK R. CRISTINO

Πώς εξαφανίστηκε ολόκληρος κινέζος υπουργός Εξωτερικών;

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2024, 12:20

Η θητεία του άρχισε με τις καλύτερες προοπτικές. Οταν, στις 30 Δεκεμβρίου του 2022, το κρατικό ραδιόφωνο της Κίνας ανακοίνωνε την τοποθέτηση του Κιν Γκανγκ στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, πολλοί θεώρησαν ότι η τοποθέτηση αυτή θα σηματοδοτούσε ένα θετικό βήμα στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο. Ο διπλωμάτης, 56 ετών τότε, που υπηρετούσε ως πρεσβευτής της χώρας του στις ΗΠΑ, γνώριζε καλά την αμερικανική πρωτεύουσα και θεωρείτο έμπιστος συνεργάτη του πανίσχυρου κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

O Κιν Γκανγκ εθεάθη τελευταία φορά δημοσίως ως ΥΠΕΞ στις 25 Ιουνίου, πριν αντικατασταθεί με συνοπτικές διαδικασίες τον Ιούλιο και η καρέκλα του επιστρέψει στον προκάτοχό του Γουάνγκ Γι. Σύμφωνα με όσα έγραψε το περιοδικό Time τον περασμένο Σεπτέμβριο, για τον Κιν αρχικά είχε ειπωθεί ότι αντιμετώπιζε απροσδιόριστα «προβλήματα υγείας» εν μέσω έντονων φημών για μια εξωσυζυγική σχέση.

Επίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Washington Post είχε γράψει πως ο Κιν τιμωρήθηκε από τον Σι Τζινπίνγκ επειδή στις ΗΠΑ διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση από την οποία προέκυψε και τέκνο μέσω παρένθετης μητέρας. Λέγεται ότι παρενέβη η Πειθαρχική Επιτροπή του Κόμματος, η οποία διερεύνησε «τον τρόπο ζωής του Κιν Γκανγκ».

Η γυναίκα που φέρεται να συνήψε δεσμό με τον Κιν είναι μια κινέζα ρεπόρτερ τηλεοπτικού μέσου του Χονγκ Κονγκ. Αυτή είναι σήμερα και η πέτρα του σκανδάλου που αγγίζει τις παρυφές της κατασκοπείας. Η ιστορία έχει και συνέχεια…

Αρχικά θεωρήθηκε ότι το Κόμμα (ένα είναι στην Κίνα), πάνω στο σκεπτικό της «διακινδύνευσης της εθνικής ασφάλειας», θεώρησε ότι αφού το εξώγαμο τέκνο γεννήθηκε στις ΗΠΑ και αυτοδικαίως είναι αμερικανός υπήκοος, δεν θα ήταν δυνατόν ο πατέρας του παιδιού να είναι υπουργός Εξωτερικών της Κίνας και να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της χώρας του απέναντι στις ΗΠΑ.

Αυτές τις μέρες, ωστόσο, ο διακεκριμένος αρθρογράφος της Washington Post Ντέιβιντ Ιγκνάτιους άρχισε να σκαλίζει την υπόθεση. Αρχικά σημειώνει το γεγονός ότι επί σχεδόν οκτώ μήνες διπλωμάτες σε όλον τον κόσμο αναζητούν το γιατί ο Γκανγκ εξαφανίστηκε εντελώς και τι μπορεί να του έχει συμβεί. «Οι σχολιαστές των τεκταινόμενων στην Κίνα έχουν μοιραστεί πολλές εικασίες, ωστόσο το Πεκίνο δεν έχει αναφέρει τίποτα επίσημα. Ενώ ακόμη και η CIA δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι συνέβη» γράφει.

Οι θεωρίες σχετικά με την πτώση του Κιν από την εξουσία έχουν όντως επικεντρωθεί στη σχέση του με την κινέζα τηλεοπτική δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του Phoenix TV του Χονγκ Κονγκ, ονόματι Φου Σιαοτιάν. Η Washington Post σημειώνει ότι ο Κιν, αν και παντρεμένος με άλλη γυναίκα, συνδέθηκε από τα ΜΜΕ με τη Φου αφότου εκείνη απέκτησε παιδί με άγνωστο πατέρα μέσω αμερικανίδας παρένθετης μητέρας το 2022 – λίγο πριν ο Κιν επιστρέψει, από τη θέση του πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, στην πατρίδα.

Η ιστορία αυτή προκάλεσε θύελλα στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ηταν όμως αρκετή για να γκρεμίσει την καριέρα του υπουργού Εξωτερικών;» διερωτάται ο Ινγνάτιους.

Φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλες διαστάσεις. Ο Κιν είχε συγκεντρώσει τη δυσαρέσκεια των συναδέλφων του επειδή είχε ανεβεί πολύ γρήγορα στο υπουργείο Εξωτερικών, λένε αμερικανοί αξιωματούχοι στην WP. Θεωρήθηκε δημιούργημα του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, για τον οποίο είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής πρωτοκόλλου.

Υπάρχουν όμως και άλλες εικασίες, όπως ότι η δημοσιογράφος Φου Σιαοτιάν ήταν πράκτορας μιας ξένης υπηρεσίας πληροφοριών και ότι η κατασκοπεία από πλευράς της εξέθεσε τον Κιν Γκανγκ.

«Ενας αμερικανός διπλωμάτης μού είπε πως άκουσε ότι ο Κιν ήταν πράκτορας της Ρωσίας» σημειώνει ο Ινγκάτιους. Και θυμίζει ότι Πούτιν δεν πρέπει να υποτιμάται, ειδικά σε αυτά τα θέματα, παρότι η σχέση Κίνας-Ρωσίας είναι πια ετεροβαρής, με το Πεκίνο να έχει το πάνω χέρι λόγω οικονομικής ισχύος.

Ο ίδιος γράφει ότι, σύμφωνα με πρώην αμερικανό αξιωματούχο που διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με το Πεκίνο, «οι κινέζοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Φου υπηρέτησε ως πράκτορας της Βρετανίας για πάνω από μια δεκαετία». Ωστόσο ο αρθρογράφος παραδέχεται ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις κατασκοπευτικές ιστορίες.

«Μένουμε με το μυστήριο που υπογραμμίζει πόσο αδιαφανές παραμένει το μονοκομματικό κράτος της Κίνας και πόσο δύσκολο είναι για τη CIA, ίσως την κορυφαία υπηρεσία πληροφοριών στον κόσμο, να διαπεράσει τα τείχη της μυστικότητάς του» υπογραμμίζει ο Ιγκνάτιους.

«Ψάξαμε παντού για το τι συνέβη στον Κιν, αλλά είναι σαν να εξαφανίστηκε, με τη φωτογραφία του να έχει σβηστεί από την όλη εικόνα, όπως την εποχή του Στάλιν στη Σοβιετική Ενωση» δήλωσε στην Washington Post ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που παρακολουθεί στενά την Κίνα.

«Δεν έχουμε καμία σχετική πληροφορία να προσφέρουμε» δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον όταν ρωτήθηκε σχετικά με την εξαφάνιση του Κιν και τις φήμες περί κατασκόπων.

Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά, σύμφωνα πάντα με την WP, ότι οι Ρώσοι ειδοποίησαν τους Κινέζους ότι η Φου ήταν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας. Παράλληλα, δημοσιεύματα του Τύπου εικάζουν εδώ και μήνες ότι η Φου Σιαοτιάν θα μπορούσε να είναι κατάσκοπος και ορισμένοι ανέφεραν ότι η Βρετανία μπορεί να την είχε στρατολογήσει. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν άκουσε αυτές τις φήμες και πίεσε τόσο τη CIA όσο και τη Βρετανία, χωρίς να λάβει καμία επιβεβαίωση» δήλωσε στον Ιγκνάτιους ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την WP και τον Ιγκνάτιους, αμερικανός αξιωματούχος γνωρίζει ότι ο Κιν Γκανγκ συνελήφθη και ανακρίθηκε αμέσως μετά την εξαφάνισή του τον Ιούνιο από κινέζους αξιωματούχους. Φέρεται να είπε πως δεν γνώριζε για τους υποτιθέμενους δεσμούς της ερωμένης του με μυστικές υπηρεσίες και προσπάθησε να αυτοκτονήσει όταν ήρθε αντιμέτωπος με την πληροφορία. Μάλιστα, η ίδια πηγή είπε στο Ιγκνάτιους ότι ο Κιν νοσηλεύτηκε σε μια ειδική εγκατάσταση για ανώτερους κινέζους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, γνωστή ως «Νοσοκομείο 301». Είναι, ωστόσο, αδύνατο να επιβεβαιωθεί.

Ο 40χρονη Φου Σιαοτιάν επίσης εξαφανίστηκε, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι συνελήφθη και φυλακίστηκε, συνεχίζει το δημοσίευμα της WP. Η σχέση των δύο χρονολογείται από το 2010, αλλά καθώς ο Κιν ανέβαινε στην ιεραρχία, ίσως γινόταν προβληματική για οποιαδήποτε ξένη υπηρεσία πληροφοριών που ενδέχεται να είχε επαφή με τη Φου, εικάζει ο Ιγκνάτιους. Εξηγεί ότι στις κατασκοπευτικές υπηρεσίες αρέσει να έχουν καλά τοποθετημένους πράκτορες, αλλά όχι σε θέσεις τόσο περίοπτες ώστε να προκαλούν υποψίες.

Η Φου, μετά την επιστροφή του Κιν στην πατρίδα του, στις αρχές του 2023, για να γίνει υπουργός Εξωτερικών, άρχισε να αναρτά διάφορα σε κινεζικά και σε Δυτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αφορούσαν το μωρό της. Σε μια ανάρτησή της στο Twitter τον περασμένο Απρίλιο, καθώς πετούσε για τελευταία φορά από ΗΠΑ προς Κίνα, αναφέρθηκε στον «πολύτιμο μικρό γιο Ερ-Κιν». Είχε επίσης δημοσιεύσει ότι ο πατέρας του μωρού δεν ήταν Αμερικανός, και κοντά στα γενέθλια του Κιν Γκανγκ, στις 19 Μαρτίου, δημοσίευσε έναν χαιρετισμό γενεθλίων προς τον ανώνυμο πατέρα.

«Η πτώση του υπουργού Εξωτερικών και της τηλεοπτικής σταρ μάς υπενθυμίζει ότι ακόμη και σε ένα άκαμπτο, μονοκομματικό κράτος όπως η Κίνα, η πολιτική ζωή μπορεί να περιστραφεί γύρω από τις πολύ ανθρώπινες αδυναμίες των ατόμων» σχολιάζει ο Ιγκνάτιους. «Είναι επίσης μια προειδοποίηση για το πόσο δύσκολο είναι να διαπεράσει κανείς το παραπέτασμα μυστικότητας που περιβάλλει την κινεζική ηγεσία» τονίζει κλείνοντας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...