443
Η Καταλίν Νόβακ, παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος. | REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Ουγγαρία: Παραιτήθηκε η πρόεδρος εξαιτίας σεξουαλικού σκανδάλου

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2024, 19:54
Η Καταλίν Νόβακ, παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος.
|REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Ουγγαρία: Παραιτήθηκε η πρόεδρος εξαιτίας σεξουαλικού σκανδάλου

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2024, 19:54

Η πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ παραιτήθηκε το Σάββατο αφού δέχτηκε αυξανόμενες πιέσεις ως αποτέλεσμα της αμφιλεγόμενης απόφασής της να δώσει χάρη σε έναν άνδρα που εμπλέκεται σε σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης πέρυσι.

Η Νόβακ διέκοψε ένα ταξίδι στο Κατάρ για να επιστρέψει στη Βουδαπέστη, όπου έκανε την ανακοίνωση, όπως αναφέρει το Politico.

«Εδωσα μία χάρη που προκάλεσε σύγχυση και αναταραχή σε πολλούς ανθρώπους. Εκανα λάθος. Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που απευθύνομαι προς εσάς ως πρόεδρος», τόνισε σε τηλεοπτικό διάγγελμα το Σάββατο, ανακοινώνοντας ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός κράτους.

«Ζητώ συγγνώμη από αυτούς που πλήγωσα και από όλα τα θύματα που μπορεί να είχαν την εντύπωση ότι δεν τα υποστήριζα. Είμαι, ήμουν, και θα παραμείνω υπέρ της προστασίας των παιδιών και των οικογενειών», πρόσθεσε η 46χρονη πολιτικός.

Τον Μάρτιο του 2022, η Νόβακ έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτό το αξίωμα εθιμοτυπικού κυρίως χαρακτήρα.

Διαδηλώσεις

Πάνω από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βουδαπέστη την Παρασκευή για να απαιτήσουν την παραίτηση του Νόβακ, στενού συμμάχου και πρώην υπουργού Οικογένειας του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Τα ουγγρικά κόμματα της αντιπολίτευσης πέρασαν την εβδομάδα ζητώντας την αποπομπή της Νόβακ, καθώς και εκείνη της Τζούντιτ Βάγκρα, της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης που υπέγραψε τη χάρη και αναμένεται να ηγηθεί της λίστας του κυβερνώντος κόμματος Φιντέζ για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Λίγα λεπτά μετά την ομιλία της Νόβακ, η Τζούντιτ Βάργκα, ανακοίνωσε και αυτή ότι «αποσύρεται από την πολιτική». «Παραιτούμαι από βουλευτής και από επικεφαλής του ψηφοδελτίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε σε ανάρτησή της στο Facebook.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε γέφυρα της Βουδαπέστης, ζητώντας την παραίτηση της προέδρου της χώρας. (REUTERS/Bernadett Szabo)

Ενώ ήταν ευρέως γνωστό ότι η Νόβακ είχε δώσει χάρη σε καμιά δεκαριά άτομα πριν από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ουγγαρία τον Απρίλιο του 2023, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ένα από τα άτομα που επωφελήθηκαν από το μέτρο ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής ενός οίκου φροντίδας παιδιών που καταδικάστηκε για συγκάλυψη σεξουαλικού παραβάτη που είχε προβεί σε κακοποιήσεις οικοτρόφων.

Η Νόβακ αυτή την εβδομάδα αναγνώρισε ότι όλες οι απονομές χάρης ήταν διχαστικές, αλλά επέμεινε ότι δεν θα συγχωρούσε ποτέ έναν παιδεραστή.

Σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τη λαϊκή οργή που συνδέεται με την υπόθεση, το κόμμα Φίντεζ του Ορμπαν υπέβαλε την Πέμπτη μια συνταγματική τροποποίηση για να απαγορεύσει τη μελλοντική απονομή χάρης με οποιονδήποτε τρόπο προς όφελος ατόμων που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά παιδιών.

Στο Κατάρ

Η Νόβακ βρισκόταν στο Κατάρ για να παρακολουθήσει τον αγώνα Ουγγαρίας-Καζακστάν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης και είχε προγραμματίσει να παραμείνει στη χώρα του Κόλπου μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Ουγγρικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα το Σάββατο ότι το αεροπλάνο της είχε απογειωθεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και φαινόταν να επιστρέφει στη Βουδαπέστη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...