544
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ σε εκδήλωση της NRA στην Πενσιλβάνια. | REUTERS/Leah Millis

Ο Τραμπ θα άρει τους περιορισμούς οπλοκατοχής, αν εκλεγεί

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2024, 13:38
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ σε εκδήλωση της NRA στην Πενσιλβάνια.
|REUTERS/Leah Millis

Ο Τραμπ θα άρει τους περιορισμούς οπλοκατοχής, αν εκλεγεί

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2024, 13:38

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, δεσμεύτηκε χθες Παρασκευή ότι εφόσον επανεκλεγεί θα άρει όλους τους περιορισμούς στην οπλοκατοχή που εισήγαγε η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής (National Rifle Association – NRA) στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνιας, ο Τραμπ τόνισε: «Κανείς δεν θα απλώσει χέρι στα όπλα σας. Κάθε επίθεση Μπάιντεν σε ιδιοκτήτες και κατασκευαστές όπλων θα τερματιστεί την πρώτη εβδομάδα που θα επιστρέψω στην εξουσία, ίσως την πρώτη μου μέρα».

Ο τέως πρόεδρος είπε συγκεκριμένα ότι θα ανακαλέσει την πολιτική «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης Μπάιντεν που ανακαλεί τις ομοσπονδιακές άδειες από εμπόρους πυροβόλων όπλων όταν παραβιάζουν τους νόμους περί όπλων. Και είπε ότι θα ακυρώσει τους κανονισμούς για τα τρίποδα όπλων ή τις συσκευές σταθεροποίησης που έχουν χρησιμοποιηθεί σε μαζικά χτυπήματα, αναφέρει το Politico.

Πυρά κατά Μπάιντεν

Ο Τραμπ απάντησε επίσης στην έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ σχετικά με τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι  εάν ο Μπάιντεν δεν πρόκειται να κατηγορηθεί, τότε ούτε αυτός θα έπρεπε να κατηγορηθεί.

«Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από επιλεκτική δίωξη του πολιτικού αντιπάλου του Μπάιντεν, δηλαδή εμού», είπε ο Τραμπ, προτού τονίσει ότι δεν κατηγορεί τον Μπάιντεν «επειδή δεν νομίζω πως ξέρει ότι είναι ζωντανός».

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι συνεργάστηκε με τους ομοσπονδιακούς ερευνητές «πολύ περισσότερο από ό,τι ο Μπάιντεν», αν και η έκθεση του Χουρ το αντικρούει, λέγοντας ότι ο Τραμπ φέρεται να αρνούνταν να επιστρέψει απόρρητα έγγραφα για μήνες και ζήτησε από άλλους ανθρώπους «να καταστρέψουν στοιχεία και μετά να πουν ψέματα γι’ αυτό».

Οι δηλώσεις του Τραμπ ήρθαν μια ημέρα αφότου ο ειδικός σύμβουλος που διερευνά τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Μπάιντεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν δικαιολογούνται ποινικές κατηγορίες εν μέρει επειδή η κριτική επιτροπή θα τον αντιλαμβανόταν ως «καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη».

Η NRA και οι εκτελεστικοί ηγέτες της ενάγονται επί του παρόντος από τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Τις Τζέιμς για εκτεταμένες κατηγορίες διαφθοράς πολιτών. Και τον περασμένο μήνα, ο Γουίνι ΛαΠιέρ, για χρόνια ηγέτης της πανίσχυρης ομάδας για τα δικαιώματα των όπλων, παραιτήθηκε μετά τις κατηγορίες ότι διαχειρίστηκε λάθος εκατομμύρια για να χρηματοδοτήσει τον δικό του πλούσιο τρόπο ζωής. Ο ΛαΠιέρ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και παραιτήθηκε λόγω προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της NRA,

«Σε κίνδυνο η ασφάλεια»

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε πριν από την ομιλία του Τραμπ, ο Τζον Φάινμπλατ, πρόεδρος της Everytown for Gun Safety είπε: «Με τον Τραμπ να λέει πρόσφατα στους Αμερικανούς να “ξεπεράσουν” τους πυροβολισμούς στα σχολεία, ξέρουμε πώς θα ήταν μια δεύτερη θητεία του: Η NRA θα χειραγωγεί πάλι τον Λευκό Οίκο, σαν να ήταν η λέσχη του, και η δικομματική, σωτήρια πρόοδος που έχουμε κάνει στην ασφάλεια απέναντι στην οπλοκατοχή θα κινδυνέψει σοβαρά».

H NRA υποστήριξε με ενθουσιασμό τον Τραμπ στην προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος το 2016. Ακολούθως επικρότησε τον διορισμό τριών συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς και την εξαίρεση που επέτρεψε στα οπλοπωλεία να παραμείνουν ανοικτά την περίοδο της πανδημίας Covid-19.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και καυχήθηκε πως δεν υπέκυψε στις πιέσεις που δεχόταν κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο (2017-2021). «Στην τετραετία μου δεν έγινε το παραμικρό, παρότι δέχθηκα μεγάλες πιέσεις αναφορικά με την οπλοκατοχή. Δεν έγινε τίποτα, δεν υποκύψαμε!», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...