507
«Κλείδωσαν» όλα για τη συναντηση της Τρίτης | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες – 15μελής η αντιπροσωπεία τους

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 11:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/02/2024 16.25
«Κλείδωσαν» όλα για τη συναντηση της Τρίτης
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες – 15μελής η αντιπροσωπεία τους

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 11:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/02/2024 16.25

Την Τρίτη στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέφεραν το πρωί της Παρασκευής κυβερνητικές πηγές.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής έγινε γνωστό πως η αντιπροσωπεία που θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό θα είναι 15μελής και συγκεκριμένα στο Μαξίμου θα βρεθούν έξι εκπρόσωποι των αγροτών από την Μακεδονία και τον Εβρο, έξι από τη Θεσσαλία και τον Βόλο, δύο από  τη Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο.

«Εμείς  θέλουμε όσο πιο αντιπροσωπευτική, προφανώς, εκπροσώπηση», έλεγε νωρίτερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος  Μαρινάκης, επισημαίνοντας  ότι, όπως συμβαίνει και με όλες τις επαγγελματικές ομάδες, αποδεικνύεται ότι «η πόρτα του γραφείου του Πρωθυπουργού είναι ανοιχτή για ουσιαστικό διάλογο».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαρινάκης  αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των αγροτών, αρχής γενομένης από το αγροτικό πετρέλαιο:

«Γίνεται για τρίτη χρονιά η επιστροφή, μια σημαντική κίνηση από την κυβέρνηση. Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες τις αυξημένες και ειδικά μετά τον “Daniel”για τους αγρότες της Θεσσαλίας και λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, λόγω του αυξημένου κόστους. Είναι ένα μέτρο δημοσιονομικού κόστους 82 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το οποίο ζητούν οι αγρότες είναι να μην δοθεί στο τέλος, αλλά να δοθεί όσο γίνεται νωρίτερα, και αυτό πραγματικά το κοιτάμε και κυρίως το κοιτάει το υπουργείο Οικονομικών».

«Είμαστε μια κυβέρνηση η οποία έχει αποδείξει στην πράξη ότι μειώνει ή καταργεί φόρους. Είναι πάνω από 50 οι περιπτώσεις φορολογικών συντελεστών, που μειώθηκαν ή καταργήθηκαν την προηγούμενη 4ετία», επεσήμανε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να σημειώνει ότι η κυβέρνηση λέει στη συγκεκριμένη περίπτωση «ότι αυτός είναι ένας πιο ασφαλής τρόπος, δηλαδή όχι η μείωση στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Εχει αποδώσει τα προηγούμενα δύο χρόνια. Προφανώς, δεν εξαφάνισε τα προβλήματα των αγροτών, αλλά μείωσε πολύ την επιβάρυνση και απέδωσε τα προηγούμενα χρόνια».

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη που παρείχε το κράτος και στους αγρότες, και στα νοικοκυριά και στα κοινωνικά τιμολόγια, για τις αυξημένες τιμές στο ρεύμα:

«Ηταν η πρώτη στην Ευρώπη συναρτήσει του ΑΕΠ μας. Εχουμε δώσει πάνω από 13 δισεκατομμύρια ευρώ, πολλά εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί από τα υπερέσοδα των εταιρειών. Οι αγρότες έφτασαν να επιδοτούνται περίπου για δύο χρόνια για το 80%-90% των αυξήσεων και είναι λογικό αυτό, γιατί είχαν και αυξημένες ανάγκες. Τώρα, έχουμε τη μείωση 10%, έχουμε και άλλα μέτρα τα οποία ειδικά για τους αγρότες, οι οποίοι είναι σε συνεταιριστικά σχήματα, αλλά και όχι μόνο, θα έχουν μεσοσταθμικά μειώσεις…

Μακάρι να καταφέρουμε με την πολιτική μας να έχουμε όλο και φτηνότερο ρεύμα. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι, αλλά πρώτον υπάρχουν συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα. ‘Αρα, αυτή τη στιγμή, αυτό που έχουμε πει ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα εξαντλήθηκαν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι ακριβές. Πάντοτε κοιτάμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και σε επίπεδο διευκολύνσεων, διευθετήσεων ως προς τον τρόπο αποπληρωμής. Αυτό το οποίο εξήγγειλε ο κ. Σκυλακάκης δεν έχει να κάνει μόνο με τις εκπτώσεις, όπως το εξειδίκευσε στη συνέχεια στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός. Εχει να κάνει και με την μη διακοπή ρεύματος και έναν τρόπο διακανονισμού για πολλά χρόνια», διευκρίνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...