1222
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τη στεγαστική κρίση | Menelaos Myrillas / SOOC

Μητσοτάκης στη Βουλή: Αυξάνονται τα όρια για την golden visa – Μέχρι και €800.000 στα νησιά

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 11:22
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τη στεγαστική κρίση
|Menelaos Myrillas / SOOC

Μητσοτάκης στη Βουλή: Αυξάνονται τα όρια για την golden visa – Μέχρι και €800.000 στα νησιά

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 11:22

Αύξηση των ορίων για την αγορά ακινήτων μέσω Golden Visa, που μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 800.000 ευρώ σε μεγάλα αστικά κέντρα και νησιά και επανεξέταση –από ειδική ομάδα εργασίας– του αποτυπώματος που αφήνει σε ολόκληρες περιοχές η τάση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  απαντώντας στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για το πρόβλημα στέγης και τη στεγαστική  πολιτική της κυβέρνησης.

Στην πρωτολογία του από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε λάθος τον γενικό αφορισμό ότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση το ζήτημα της στεγαστικής ακρίβειας και αφού παρέθεσε όλα όσα έχουν ήδη γίνει, παρατήρησε πως αντί για προτάσεις copy paste –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε–, θα ήταν προτιμότερο να συνδιαμορφώσουμε λύσεις εφαρμόσιμες και σωστά κοστολογημένες εντός των δυνατοτήτων του κρατικού Προϋπολογισμού.

«Αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι πρώτα και πάνω όλα στέκεται στους πιο ευάλωτους. Δεν υπάρχουν πολίτες β’ κατηγορίας. Δεν είναι λίγα αυτά τα οποία έχουν γίνει με αιχμή το στεγαστικό και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει portal στεγαστικής πολιτικής με όλα τα προγράμματα. Ας μη κρυβόμαστε όμως, ένα σύνθετο πρόβλημα προϋποθέτει χρόνο, προσήλωση, ευελιξία στους χειρισμούς και συνείδηση του αποτυπώματος που θα αφήσει κάθε μέτρο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Νομίζω –είπε στην αρχή της απάντησής του– ότι αδικείτε την κυβέρνηση όταν λέτε πως δεν έχουμε ασχοληθεί με το θέμα των τιμών των ακινήτων και των ενοικίων. Η κυβέρνηση το 2019 αντιμετώπισε το πρόβλημα της φορολογίας μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ και καταργώντας τον φόρο στη γονική παροχή. Να θυμίζω ότι δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητα.

»Τρέχουν τα προγράμματα «Εξοικονομώ», «Ανακαινίζω». Υπάρχει έκπτωση φόρου έως 16.000 για σπίτια που ανακαινίζονται και οι πληρωμές είναι με ψηφιακό τρόπο.

»Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” έχει προκαλέσει ενδιαφέρον από νέες οικογένειες. Εχουν εγκριθεί πάνω από 9.000 αιτήσεις. Είναι ένα πολύ θετικό πρόγραμμα γιατί κάποιος παίρνει ένα επιδοτούμενο δάνειο και πληρώνει μία δόση σημαντικά χαμηλότερη για το δικό του σπίτι.

»Υπάρχει σήμερα επίδομα ενοικίου 210 ευρώ μηνιαίως σε 240.000 οικογένειες.

»Προχωρούμε και σε πολιτικές ειδικά για τους αστέγους: 400 κατοικίες που είχαν μισθωθεί για αλλοδαπούς αιτούντες άσυλο, δίνονται σε συμπολίτες μας δωρεάν».

«Ηδη σήμερα υπάρχει στήριξη ενοικίου για πολλές κατηγορίες: 46.000 φοιτητές παίρνουν στεγαστικό επίδομα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ενώ μέσω ΣΔΙΤ «προχωράμε στην κατασκευή πέντε σύγχρονων εστιών όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται 8.000 φοιτητές».

«Λάθος ο γενικός αφορισμός» και το «καρφί» για Δούκα

«Αυτή η κυβέρνηση –τόνισε– αποδεικνύει στην πράξη ότι πρώτα και πάνω όλα στέκεται στους πιο ευάλωτους. Δεν υπάρχουν πολίτες β’ κατηγορίας. Δεν είναι λίγα αυτά τα οποία έχουν γίνει με αιχμή το στεγαστικό και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει portal στεγαστικής πολιτικής με όλα τα προγράμματα. Ας μην κρυβόμαστε όμως, ένα σύνθετο πρόβλημα προϋποθέτει χρόνο, προσήλωση, ευελιξία στους χειρισμούς και συνείδηση του αποτυπώματος που θα αφήσει κάθε μέτρο.

»Πάνω από όλα έχει αξία να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Είναι λάθος ο γενικός αφορισμός ότι δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το ζήτημα της στεγαστικής ακρίβειας. Ολα τα μέτρα πρέπει να είναι κοστολογημένα. Και καλό είναι  να μην ακούγονται και απλοϊκά επιχειρήματα περί “πλαφόν στα ενοίκια”, πολιτικές που αποδεδειγμένα δεν έχουν δουλέψει πουθενά και τελικά διαστρεβλώνουν πλήρως την αγορά. Ούτε είναι το Ταμείο Ανάκαμψης το φάρμακο για πάσα νόσο».

«Και κάτι ακόμα, διότι το αναφέρατε και καλά κάνατε. Κλειστά ακίνητα τα οποία ανήκουν σε δήμους. Βεβαίως, αλλά να το πείτε και στον δήμαρχο της Αθήνας. Ας διαθέσει τα κλειστά του ακίνητα όχι σε συλλογικότητες, αλλά σε ευάλωτους πολίτες», ήταν το «καρφί» που επιφύλαξε ο κ. Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Χάρη Δούκα.

Μίλησε επίσης για τη δυνατότητα κατασκευής νέων κατοικιών από το κράτος, επισημαίνοντας όμως, πως αυτά είναι προγράμματα μακροχρόνιας ωρίμανσης τα οποία πρέπει να υλοποιήσουμε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και στο μέτρο της golden visa.

Oπως υπενθύμισε, με την τελευταία σχετική ρύθμιση, όσοι εκμεταλλεύονται πάνω από τρία ακίνητα λογίζονται ως ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα και υποχρεούνται σε αντίστοιχη φορολόγηση ως ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Οσο για την golden visa, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι είναι βολικό να υπάρχει ένας κακός, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό αγοραπωλησιών μέσω golden visa ήταν μόλις 7%.

Και στο σημείο αυτό γνωστοποίησε ότι εξετάζεται αύξηση των ορίων αγοράς ακινήτων μέσω golden visa που ειδικά στα νησιά όπου μπορεί να φτάσει ακόμη και στις 800.000 ευρώ.

Αυξήσαμε το όριο. Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε παραπέρα. Πράγματι ο διαχωρισμός των περιοχών στην Αττική σωστά επισημαίνετε ότι έχει δημιουργήσει πίεση προς τη Δυτική Αθήνα. Αυτό το οποίο συζητούμε με τον υπουργό Oικονομικών είναι περαιτέρω αύξηση του ορίου για επενδύσεις golden visa και θα αφορά όλες τις περιοχές που δέχονται πίεση στα ενοίκια. Μπορεί να πάει στις 800.000 ευρώ. Πρέπει να συζητήσουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε το χαμηλό όριο σε περιοχές που δεν υπάρχει πίεση. Πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης, όχι με πλήρη κατάργηση του μέτρου και ακούω και την πρότασή σας κατά πόσο όσοι έχουν ακίνητα golden visa να είναι υποχρεωμένοι να τα μισθώνουν μακροχρόνια», ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός.

Ομοίως, συμπλήρωσε και «το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων πρέπει να μελετηθεί περισσότερο. Είναι σωστό ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης ολόκληρων γειτονιών. Έχουμε συζητήσει να φτιάξουμε ομάδα εργασίας που θα συζητήσει το θέμα και θα προτείνει λύσεις ώστε να καταλάβουμε πόσο συνεισφέρει η βραχυχρόνια μίσθωση την αύξηση της τιμής των ακινήτων».

Aνδρουλάκης: Πρωτοφανής η κρίση – κάνετε ότι δεν βλέπετε

Προηγουμένως, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε την εκτόξευση του κόστους στέγασης, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για το στεγαστικό πρόβλημα στη χώρα.

INTIMEnews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κάτοικοι αναγκάζονται να μετακομίσουν, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, η golden visa οδηγεί στον αφελληνισμό ολόκληρων περιοχών, φανταστείτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές ειδικά σε τουριστικές περιοχές, πολλοί φθάνουν στο σημείο να κάνουν μηχανογραφικά με βάση το κόστος στέγασης και όχι με βάση τι θέλουν να σπουδάσουν, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να εστιάσει στη συνέχεια την κριτική του στην αναντίστοιχη της σοβαρότητας του προβλήματος, αντίδραση της κυβέρνησης.

Οι δημόσιες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, παρατήρησε, «είναι κυνικές, αδυνατώντας να κατανοήσουν τις ανάγκες των πολιτών στο δικαίωμα στέγασης. Το βλέπετε ως πολυτέλεια. Πρέπει να το αντιστρέψουμε».

Ηδη οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ασκούν πιέσεις για κοινωνική κατοικία στη Δυτική Αθήνα, τις λαϊκές περιοχές του Πειραιά και αλλού, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και απέδωσε σημαντικό μερίδιο για την κατάσταση που επικρατεί στο καθεστώς της golden visa, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από «φάρμακο την περίοδο της κρίσης έχει γίνει φαρμάκι σήμερα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την κατάργησή της ή τη ρητή απαγόρευση να χρησιμοποιούνται τα ακίνητα που αποκτώνται μέσω golden visa σε βραχυχρόνια μίσθωση.

«Η μόνη καθαρή λύση είναι: Αναστείλετε ή καταργήστε τα προγράμματα της golden visa. Ή δώστε golden visa στην έρευνα και στις επενδύσεις και όχι στα ακίνητα», υπογράμμισε στη σχετική αναφορά του.

Η στεγαστική κρίση είναι πρωτοφανής και εσείς κάνετε ότι δεν τη βλέπετε, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ο κ. Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πολλές προτάσεις που περιλαμβάνουν:

-Δεξαμενή κατοικιών με στόχο τις 150.000, με ένα μέρος, το μικρότερο, να είναι δημόσιες που θα ενοικιάζονται μακροχρόνια. Με την συνδρομή και των ακινήτων της Αυτοδιοίκησης.

-Να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών να τα ανοίξουν και να τα διαθέσουν για διάστημα τουλάχιστον 10 χρόνων.

-Μέτρα περιορισμού των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, ώστε να μη μετατρέπονται ολόκληρες περιοχές σε κατοικίες airbnb.

«Χρέος μας ως Πολιτεία είναι να κάνουμε το δικαίωμα της στέγασης προσιτό για όλους», κατέληξε στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...