796
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μήπως ο Πρωθυπουργός πρέπει πρώτα να δει τους αγρότες της Θεσσαλίας;

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 09:55
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μήπως ο Πρωθυπουργός πρέπει πρώτα να δει τους αγρότες της Θεσσαλίας;

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 09:55

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστή την πρόθεση του Πρωθυπουργού να δει τη Δευτέρα τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ακούσει εκ του σύνεγγυς τα αιτήματά τους και να τους δώσει τις σχετικές απαντήσεις στο μέτρο, πάντα, του δημοσιονομικά δυνατού. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η συνάντηση θα γίνει «το αργότερο» ως την Τρίτη.

Το –κρίσιμο– θέμα, όμως, που μένει να διευκρινιστεί, είναι ποιους τελικά θα υποδεχθεί στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, το κυριότερο, ποιους θα εκπροσωπούν αυτοί που θα προσέλθουν στη συνάντηση.

Με άλλα λόγια, «ναι» στη συνάντηση με τους αγρότες, αρκεί όμως να εκπροσωπηθούν γνήσια και αντιπροσωπευτικά τα μπλόκα.

«Ο Πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να ενημερωθούμε ποιους θα συναντήσει και ποιους εκπροσωπούν αυτοί που θα συναντήσει. Ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι και αυτοί οι εκπρόσωποι ποιους θα εκπροσωπούν», παρατήρησε  συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ωστόσο, ίσως να ήταν και σοφότερο να υπήρχε και μία ακόμη πρόσθετη διευκρίνιση –κάποιοι θα μπορούσαν να την πουν ακόμη και διάκριση, σε κάθε περίπτωση όμως, απολύτως δικαιολογημένη: να έβλεπε ο Πρωθυπουργός πρώτα τους «ισοπεδωμένους» από τις θεομηνίες Daniel και Elias αγρότες της Θεσσαλίας –κύριο τροφοδότη της χώρας– που παρά τη στήριξη της Πρώτης Αρωγής, αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης (και παραμονής στον τόπο τους) και στη συνέχεια τους εκπροσώπους των υπόλοιπων μπλόκων.

Και ας διαμαρτύρονται κάποιοι, όπως οι π.χ. εκείνοι της Χαλκιδικής, ότι «δεν είναι μόνο οι αγρότες της Θεσσαλίας».

Ο αγροτικός κόσμος είναι βέβαιο ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω ΚΑΠ και εκτίναξης του κόστους παραγωγής (ενεργειακό κόστος), η περίπτωση όμως των αγροτών της Θεσσαλίας αγγίζει τα όρια της επιβίωσης και της διατήρησης της φυσιογνωμίας ολόκληρης της περιοχής.

Και όλα αυτά ανεξαρτήτως του αν η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός κλείνουν εξαρχής τα παράθυρα της άκρατης παροχολογίας («Δουλειά μας είναι –σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης από το Χαϊδάρι– να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα κοινωνικά αιτήματα με δικαιοσύνη και να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο ή να διαδηλώνει πιο έντονα»).

Διότι η βοήθεια και στήριξη των παραγωγών (αγροτών και κτηνοτρόφων) της Θεσσαλίας ξεπερνά την επικοινωνιακή διάσταση του θέματος που τις τελευταίες ημέρες τυγχάνει έντονης προβολής στα Μέσα Ενημέρωσης λόγω μπλόκων και αποκλεισμών του εθνικού οδικού δικτύου. Αφορά την ανασυγκρότηση μιας ολόκληρης περιοχής, χωρίς η σχετική συζήτηση να αναλώνεται στο πότε θα σβήσουν οι «ουλές» των πλημμυρών και θα είναι και πάλι έτοιμα τα χωράφια για σπορά.

Σε πρώτη –και κρίσιμη– φάση, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι του Κάμπου πρέπει να έχουν ένα εισόδημα για να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος ερήμωσης ολόκληρης της θεσσαλικής υπαίθρου.

Για να γίνει ανθεκτική η ευρύτερη περιοχή και να αποκτήσει μια βιώσιμη οικονομία σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πολυετές σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότησή της, έτσι ώστε σε πρώτη φάση οι κάτοικοι-παραγωγοί να παραμείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία, ανακάμπτοντας και πάλι ως κύριοι τροφοδότες αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της χώρας.

Και όπως υπογραμμίζεται και στην κοινή πρόταση πέντε ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, Νομική Σχολή ΑΠΘ, Εργαστήριο Στρατηγικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ομιλος Διοικητικών Επιστημόνων Ελλάδας «Διοικητικό Επιμελητήριο»), για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας απαιτείται ένας αξιόπιστος εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός που θα ξεπερνά σε ποιότητα και εύρος τις γνωστές –και αποτυχημένες– βραχύβιες εμβαλωματικές λύσεις.

Οσο για τις αστοχίες σε επίπεδο υποδομών και τις λοιπές θεσμικές αδυναμίες, αυτές είχαν επισημανθεί ήδη σε σχετική μελέτη από ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε με εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά τον «Ιανό», δίχως βέβαια να μετουσιωθούν σε έργα.

Ενα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ήταν οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού παρακολούθησης έργων και της δημόσια προσβάσιμης πλατφόρμας μέσω της οποίας θα παρέχεται λεπτομερής ενημέρωση για τα έργα τα οποία ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε περιφέρεια και δήμο.

Μέσα όμως από την εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής, η Θεσσαλία έχει την ευκαιρία –και πρέπει– να γίνει υπόδειγμα πολυεπίπεδης μεταρρύθμισης και μετάβασης σε ένα ποιοτικά νέο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης και διακυβέρνησης.

Οπως επισημαίνεται στην κοινή πρόταση των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων, η «επόμενη μέρα» δεν μπορεί πια να ταυτίζεται με επιστροφή στο παλιό αναπτυξιακό ή οργανωσιακό πρότυπο, εν είδει μιας απλής «αποκατάστασης», αλλά να σηματοδοτεί την επιλογή ενός νέου μοντέλου με ισχυρή κοινωνική γείωση, πολιτικές συναινέσεις και διακομματική συνεννόηση πάνω στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί εντός πενταετίας το πρώτο Ολιστικό Περιφερειακό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ως παράδειγμα πολιτικής προσαρμοσμένης στη συνθήκη της κλιματικής κρίσης.

Για να γίνει αυτό όμως, εκτός από σχέδιο, όραμα, task forces και διαρκή διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς του σχήματος που θα αναλάβει τον σχεδιασμό, ζητείται εντιμότητα, ευθύνη και πατριωτισμός. Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας αποτελεί εθνικό στοίχημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...