1058
Φωτογραφία από το κλείσιμο της Τετάρτης στον Πλατύκαμπο | INTIMEnews

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Εκλεισε η Εθνική Οδός στη Λαμία

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2024, 12:38
Φωτογραφία από το κλείσιμο της Τετάρτης στον Πλατύκαμπο
|INTIMEnews

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Εκλεισε η Εθνική Οδός στη Λαμία

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2024, 12:38

Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προχώρησαν οι αγρότες στο 210ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στον κόμβο της Ανθήλης.

Η Τροχαία προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας, η οποία εξελίσσεται από τους παραδρόμους στο τμήμα μεταξύ της Λαμίας και των Θερμοπυλών.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 14.00 της Τετάρτης οι αγρότες του Δήμου Λοκρών προχώρησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα της Αθηνών-Λαμίας. Η διαμαρτυρία διήρκεσε μέχρι τις 16.00 και η κυκλοφορία διεξαγόταν και πάλι από παρακαμπτήριες οδούς.

Ενταση σημειώθηκε και στην Εγνατία Οδό, όταν οι αγρότες επιχείρησαν να κλείσουν τον δρομο και ήρθαν σε αντιπαράθεση με άνδρες της Τροχαίας.

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς μισής ώρας, από τη μία το μεσημέρι, προχώρησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών καθώς και σε άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερία, όπως μεταξύ άλλων στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, τα Γιαννιτσά και την Χαλκηδόνα.

Οι συμμετέχοντες στα αγροτικά μπλόκα των Μαλγάρων, επί της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν σε δίωρο αποκλεισμό το απόγευμα από τις έξι στο ένα ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, ενώ στον κόμβο Μουδανιών αντίστοιχη κινητοποίηση, και ακριβώς την ίδια ώρα, θα γίνει επί της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών και στα δύο ρεύματα.

Παρόμοια είναι η κατάσταση με το αγροτικό μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, όπου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προβούν και σήμερα σε τρίωρο αποκλεισμό από τις 19.00, όπως έπραξαν και χθες. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αργά το μεσημέρι.

Σε αποκλεισμούς σε κομβικά σημεία επί των εθνικών οδών, αλλά και της Εγνατίας οδού, προχωρούν και αγρότες στη Δυτική Μακεδονία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί το κλείσιμο του δρόμου από τις 3.30 ως τις 4.30 στα Γρεβενά στον κόμβο της Μυρσίνης και της επαρχιακής οδού Κοζάνης – Φλώρινας στον κόμβο Φιλώτα, από τις 4 ως τις 5.

Οπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή οι αγρότες προτίθενται να προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων Φλώρινας – Βόρειας Μακεδονίας για τέσσερις ώρες, με παύση της κυκλοφορίας κυρίως των διερχομένων φορτηγών. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός της ημέρας.

Το Σάββατο στις 7.30 το απόγευμα, τέλος, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Από την πλευρά του ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, απηύθυνε την Πέμπτη και νέα πρόσκληση  στους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα να συγκροτήσουν μια 20μελή αντιπροσωπεία και να προσέλθουν σε διάλογο για τα ζητήματα που θέτουν, κρατώντας όμως ανοιχτούς τους δρόμους.

Το ίδιο μήνυμα εξέπεψε ο υπουργός και κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στη συνέλευση του μπλόκου στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Μετά τη συνεδρίαση, στην οποία ελήφθησαν αποφάσεις για ουσιαστική ένταξη των πληγέντων της περιοχής σε μέτρα που αφορούν τους πληγέντες της Θεσσαλίας, ο κ. Αυγενακης ζήτησε από τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα να ορισθεί αντιπροσωπεία από το πανελλαδικό συντονιστικό των μπλόκων και να κανονίσουμε άμεσα συνάντηση», καθώς όπως σημείωσε, «τελικά όπως φάνηκε και σήμερα μέσα από τη συζήτηση προκύπτουν απαντήσεις. Απαντήσεις που είναι απολύτως ενισχυτικές και στην ουσία κλείνουν πληγές».

Η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής και της ενεργειακής κρίσης με αποτέλεσμα να εντείνεται και η αγωνία των αγροτών και η αβεβαιότητα για το αύριο. «Ο κόσμος έχει ανασφάλεια και αγωνία για την επόμενη μέρα. Και εμείς είμαστε εδώ, με εντολή του Πρωθυπουργού, για να βάλουμε πλάτη με όλες μας τις δυνάμεις. Ξέρουμε πολύ καλά τι περνάνε, δεν είναι εύκολο αυτό που συμβαίνει, όμως δεν είναι μόνοι τους. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουμε αποδείξει ότι είμαστε διαχρονικά και θα παραμείνουμε στο πλευρό των αγροτών», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

Εκτός του υπουργού, τα μπλόκα επισκέφθηκαν και οι υφυπουργοί που συναντήθηκαν με αντιπροσωπείες αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης επισκέφθηκε τον Αλμυρό Βόλου και τη Λάρισα όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγών. Στις συζητήσεις που διεξήχθησαν μέσα σε ειλικρινή βάση και εποικοδομητικό κλίμα, ο υφυπουργός τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να συνεχιστεί ο διάλογος με ανοιχτούς δρόμους προκειμένου να εξευρεθούν ρεαλιστικές λύσεις.

Απαντώντας στις ανησυχίες και στα αιτήματα των παραγωγών, ο κ.Σταμενίτης σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν για την ενέργεια ανοίγουν τον δρόμο για οριστική μείωση του κόστους παραγωγής, αποσυνδέοντας το από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως αυτή της ενεργειακής κρίσης που εκτίναξε τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.

Όσον αφορά την εφαρμογή της ΚΑΠ, είπε ότι το υπουργείο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα και για αυτό τον λόγο άλλωστε ο υπουργός προχώρησε άμεσα σε κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων ενώ βρίσκεται και σε στενή συνεργασία με τους ομολόγους του των εννέα χωρών του Νότου προκειμένου τα αιτήματα να εκφραστούν συλλογικά.

Οπως είπε ο κ. Σταμενίτης η τρέχουσα χρονιά είναι μια μεταβατική περίοδος από τη μια προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ στην άλλη και πολλά από τα μέτρα θα αξιολογηθούν στην πράξη ώστε, όπου είναι απαραίτητο αλλά και επιτρεπτό, να γίνουν και διορθωτικές παρεμβάσεις.

«Στρατηγική επιλογή μας -τόνισε- είναι ο διάλογος και επιμένουμε σε αυτή τη θέση, ώστε μέσα από αυτόν να καταλήξουμε σε ρεαλιστικές λύσεις και να προχωρήσουμε, όλοι μαζί, κυβέρνηση, υπουργείο, παραγωγοί, στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας του πρωτογενούς τομέα».

Ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των πτηνοτρόφων και με μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, επαναλαμβάνοντας ότι οι πόρτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντα ανοιχτές . «Δεν κόψαμε ποτέ την επικοινωνία και τον διάλογο μαζί τους. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Στο υπουργείο εργαζόμαστε σκληρά κάθε μέρα για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ανάλογες συναντήσεις είχαν και οι γενικοί γραμματείς Γιώργος Στρατάκος και Κώστας Μπαγινέτας οι οποίοι μετέβησαν στη Βόρεια Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, δίνοντας το παρών στη συνέλευση των αγροτών του τοπικού μπλόκου.

Κατά την παρουσία τους εκεί, πριν και μετά τη συνέλευση και τη συζήτηση που διεξήχθη, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν και μεμονωμένα με παραγωγούς της περιοχής, αλλά και με γεωπόνους, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, λόγω της κακοκαιρίας Daniel και Elias.

Ο Γιώργος Στρατάκος είχε επίσης συναντήσεις με αντιπροσωπείες αγροτών σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...