466
Ο Γκερτ Βίλντερς προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης | EPA/REMKO DE WAAL

Ολλανδία: Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 13:14
Ο Γκερτ Βίλντερς προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης
|EPA/REMKO DE WAAL

Ολλανδία: Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 13:14

Οι πιθανότητες του ακροδεξιού λαϊκιστή Γκερτ Βίλντερς να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας στην Ολλανδία μειώθηκαν σημαντικά, αφού ένας από τους τρεις πιθανούς εταίρους του ακροδεξιού ηγέτη αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό συνασπισμού, επικαλούμενος ανησυχίες για τα δημοσιονομικά.

Ο Βίλντερς, του οποίου το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) κέρδισε τις ολλανδικές εκλογές τον Νοέμβριο, δήλωσε ότι ήταν «απίστευτα απογοητευμένος» από την απόφαση του Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου (NSC) να δηλώσει ότι «τελείωσε» με τον τρέχοντα γύρο των συνομιλιών.

Ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος, Πίτερ Ομτσίχ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει κοινοβουλευτική στήριξη σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά φάνηκε να έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα ένταξης στον δεξιό συνασπισμό, σημείωσε ο Guardian.

Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ομτσίχ, ένας πρώην βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών που ίδρυσε νέο κόμμα τον Αύγουστο, είχε «σοκαριστεί» από εμπιστευτικές ενημερώσεις του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με την κατάσταση των οικονομικών του κράτους.

«Το NSC δεν σκοπεύει να δώσει υποσχέσεις στον ολλανδικό λαό που ήδη γνωρίζει ότι είναι κενές και ότι δεν μπορούν να εκπληρωθούν από την επόμενη κυβέρνηση», ανέφερε σε επιστολή του προς τα μέλη του κόμματος. «Τα κάστρα στον αέρα δεν αποτελούν τη βάση για μια ασφαλή ύπαρξη».

Ο Ρόναλντ Πλάστερκ, ο πρώην υπουργός που ενεργεί ως μεσάζων στις συνομιλίες, είχε ήδη επισημάνει τα οικονομικά ως βασικό εμπόδιο, αφού οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι ο νέος συνασπισμός θα πρέπει να βρει 17 δισ. ευρώ από διαρθρωτικές περικοπές δαπανών.

Ο Πίτερ Ομτσίχ του Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις – EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Το κόμμα του Βίλντερς κέρδισε 37 έδρες στις εκλογές, αλλά απέχει πολύ από τις 76 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία. Ο προτιμώμενος συνασπισμός του ήταν με το NSC, το οποίο κέρδισε 20 έδρες, το αγροτικό κόμμα BBB (επτά έδρες) και το κεντροδεξιό κόμμα VVD (24 έδρες).

Ο ακροδεξιός ηγέτης είχε ήδη υποσχεθεί να εγκαταλείψει τα αντισυνταγματικά μέτρα στο μανιφέστο του, όπως η απαγόρευση των τζαμιών και του Κορανίου, καθώς και προτάσεις που απέρριψαν οι πιθανοί εταίροι του, όπως ένα δημοψήφισμα «Nexit» για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Χωρίς το NSC, ωστόσο, ο Βίλντερς δεν φαίνεται να έχει καμία πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

«Η Ολλανδία θέλει αυτό το υπουργικό συμβούλιο και τώρα ο Ομτσίχ πετάει λευκή πετσέτα, ενώ μέχρι σήμερα ήμασταν σε συζητήσεις. Δεν το καταλαβαίνω καθόλου», δήλωσε.

Η Ντιλάν Γεσιλγκόζ, η οποία διαδέχθηκε τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, στην ηγεσία του VVD, δήλωσε «έκπληκτη» από την απόφαση του Ομτσίχ, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι τα τέσσερα κόμματα θα μπορούσαν «να καθίσουν σύντομα μαζί για να ακούσουν τι ακριβώς συμβαίνει».

Εάν κανένας συνδυασμός κομμάτων δεν μπορέσει να συμφωνήσει να σχηματίσει συνασπισμό, οι νέες εκλογές είναι μια επιλογή -αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για το ακροδεξιό PVV έχει αυξηθεί από τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...