694
O βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόσουα Χακ, στην καθιερωμένη ενημέρωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενόψει του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδα | State Department FPC, Sherry L Brukbacher

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αέρα, ξηρά και θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 10:34
O βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόσουα Χακ, στην καθιερωμένη ενημέρωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενόψει του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδα
| State Department FPC, Sherry L Brukbacher

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αέρα, ξηρά και θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 10:34

Την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ σηματοδοτεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, όπου και θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν (περισσότερα εδώ).

Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ, η περαιτέρω προώθηση της ελληνο-αμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας καθώς και τα ζητήματα Ασφάλειας και Αμυνας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Στρατηγικός Διάλογος διεξάγεται λίγες ημέρες μετά την επιστολή Μπλίνκεν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την προμήθεια των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 στην Ελλάδα και  τη διάθεση επιπλέον -δωρεάν- αμυντικού υλικού που τόσο ανάγκη έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Το θέμα της ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τέθηκε και στην καθιερωμένη ενημέρωση που έγινε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενόψει του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας.

Οπως ανέφερε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζόσουα Χακ, η προμήθεια των F-35 «είναι μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα όσον αφορά στις δυνατότητες της, αλλά είναι και μια θετική εξέλιξη για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και για το ΝΑΤΟ καθώς αυξάνει τη συνολική αμυντική ετοιμότητα και τις δυνατότητες της συμμαχίας».

«Δεν υπάρχει όμως μόνο ενίσχυση της Ελλάδος στον αέρα, αλλά υποστήριξη και στη θάλασσα και στην ξηρά. Επομένως, δεν μιλάμε μόνο για ενίσχυση της αεροπορικής δύναμης της Ελλάδας, αλλά για ένα ευρύτερο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αμυντικών δυνατοτήτων, κάτι που είναι μέρος μιας ήδη πολύ ισχυρής αμυντικής σχέσης», θέλησε να επισημάνει ο κ. Χακ.

Και όπως σημείωσε, το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών, δεν είναι τυχαίο, αλλά είναι αποτέλεσμα προσπάθειας τόσο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Ουάσιγκτον.

«Η Ελλάδα -τόνισε- δεν είναι απλώς ένας σταθερός εταίρος, αλλά είναι μια χώρα που προωθεί τη σταθερότητα στην περιοχή», κάνοντας αναφορά στον συνολικό εποικοδομητικό ρόλο της χώρας μας και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στην ευρύτερη περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτημα για την καθυστέρηση που υπήρξε στις ανακοινώσεις για τα F-35 και την διασύνδεση της προμήθειας με το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, ο βοηθός υφυπουργός των ΗΠΑ αρκέστηκε να πει  ότι «όλοι θα θέλαμε να είχαν εξελιχθεί τα πράγματα γρηγορότερα, όμως πρόκειται για πολύπλοκες συμφωνίες και είμαστε ικανοποιημένοι εδώ που βρισκόμαστε σήμερα».

Σε νέα ερώτηση για τα F-16 και συγκεκριμένα για το τι κάνει τις ΗΠΑ να πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν θα τα χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή εναντίον της Ελλάδας, ο κ. Χακ απάντησε λέγοντας:

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Βέβαια οι δυο κυβερνήσεις είναι αυτές που γνωρίζουν πως θα εξελιχθεί αυτή η σχέση, αλλά από την δική μας πλευρά αυτή είναι μια διαδικασία που στηρίζουμε. Οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών για να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες διαφωνίες και να αναζητηθεί μια νέα προσέγγιση, οφείλονται στον ηγετικό ρόλο και το όραμα των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν».

Ερωτηθείς για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν αυτό το κλίμα αλλάξει και η Τουρκία αρχίσει εκ νέου την επιθετικότητα της εναντίον της Ελλάδος, ο κ. Χακ παρατήρησε πως «αυτή είναι μια κλασική υποθετική κατάσταση, την οποία δεν θα σχολιάσω, δεν έχω πολλά να πω επ’ αυτού προτιμώ να εστιάσω στα θετικά δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή».

Σε σχέση με την επιστολή εγγυήσεων που απέστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο και σε ερώτημα γιατί υπάρχει αυτή η μυστικοπάθεια, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω ή να κάνει – όπως είπε-  εικασίες σχετικά με τις εσωτερικές επικοινωνίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, «τις επικοινωνίες που ένα μέρος της κυβέρνησης μπορεί να έχει ή να μην έχει με άλλο μέρος της κυβέρνησης, δεν μπορώ πραγματικά να πάω εκεί».

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δέχθηκε ερώτηση για το ενδεχόμενο να δοθούν κάποια στιγμή στην Τουρκία  F-35 αν τελικά  αποφασίσει να εγκαταλείψει τους ρωσικούς S-400 (που αποτέλεσαν και την αφορμή για την αποπομπή της Αγκυρας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35).

«H θέση μας για τα συστήματα S-400 δεν έχει αλλάξει: είναι ασύμβατα με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Καλούμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα. Εάν και όταν επιλύσουμε το ζήτημα των S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καλωσόριζαν μια συζήτηση με την Τουρκία για το πρόγραμμα των F-35, αλλά δεν έχω να κάνω καμία σχετική νέα ανακοίνωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...