Θα ήταν καλύτερη η δουλειά μας αν κάναμε όλοι ένα συλλογικό διάλειμμα για καφέ; Στη χώρα μας η έξοδος για καφέ είναι η εθνική διασκέδαση του ελεύθερου χρόνου μας, αλλά οι εργαζόμενοι στη Σουηδία πιστεύουν ότι μπορεί να αναζωογονήσει τη ρουτίνα του καθημερινού εργασιακού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, στη σκανδιναβική χώρα η επαγγελματική ζωή περιστρέφεται εδώ και πολύ καιρό γύρω από το «fika», ένα τελετουργικό μία ή δύο φορές την ημέρα, κατά τη διάρκεια του οποίου συνάδελφοι στο γραφείο αφήνουν μακριά τα τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές και κάθε επαγγελματική συζήτηση, για μια κουβέντα με καφέ, γλυκά ή άλλα σνακ.
Οι σουηδοί υπάλληλοι και οι διευθυντές τους ισχυρίζονται ότι αυτή η πολιτιστική παράδοση συμβάλλει στην ευημερία, στην παραγωγικότητα και στην καινοτομία των εργαζομένων, καθαρίζοντας το μυαλό και ενισχύοντας τη συναδελφική συνοχή. Τώρα, καθώς αφεντικά και εργαζόμενοι σε όλον τον Δυτικό Κόσμο επιχειρούν να αναζωογονήσουν τη ζωή στο γραφείο προβάλλοντας την εργασιακή ικανοποίηση, η γοητεία του «fika» εισχωρεί στους χώρους εργασίας.
Το Grand, μια πλατφόρμα οδηγιών καριέρας και ηγεσίας με έδρα τη Νέα Υόρκη, καλεί το δεκαμελές προσωπικό του κάθε δεύτερη Παρασκευή για καφέ και συνομιλία μέσω Zoom. Το Hubble, ένας ιστότοπος για την εύρεση ευέλικτων χώρων εργασίας, που εδρεύει στο Λονδίνο, υιοθέτησε την παράδοση, την οποία εισήγαγε ένα σουηδικής καταγωγής μέλος του προσωπικού.
Μια πρόσφατη προσφορά προϊόντων –για χώρους γραφείου μερικής απασχόλησης με νέους όρους συμβολαίου– προέκυψε από συζήτηση που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της «fika», λέει ο επικεφαλής του προσωπικού του Hubble, Τσάρλι Μπαστίερ. Είναι τώρα μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ροές εσόδων, αποκαλύπτει στην WSJ.
Η πίεση για αλλαγές στο καθημερινό τελετουργικό του γραφείου είναι ιδιαίτερα έντονη στις ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερο αφοσιωμένοι στις δουλειές τους από ό,τι κατά την προ πανδημίας εποχή, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Gallup.
Επιπλέον, το δέσιμο με τους συναδέλφους έχει γίνει πιο δύσκολο και αποτελεί χαμηλότερη προτεραιότητα για πολλούς εργαζομένους στο υβριδικό μοντέλο που περιλαμβάνει και εξ αποστάσεως εργασία. Ορισμένοι εργοδότες ανησυχούν ότι η έλλειψη κοινωνικής συνοχής βλάπτει την κουλτούρα και τις λειτουργίες των εταιρειών τους.
Στο προγραμματισμένο «fika» του Grand το προσωπικό αναλαμβάνει την οργάνωση εκ περιτροπής, ξεκινώντας με χαλαρή συζήτηση ή επιτραπέζια παιχνίδια ή διαγωνισμούς ζωγραφικής. Η συνιδρύτρια της εταιρείας, Ρέι Γουάνγκ, ισχυρίζεται ότι η «fika» τής επιτρέπει να περνάει χρόνο με τα μέλη του προσωπικού της και έτσι να εξοικειώνεται με τις δυνατότητες του καθενός – και αυτό την κάνει ικανότερη ηγέτιδα.
Η σουηδική κουλτούρα της διακοπής για καφέ περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από καφεΐνη και παιχνίδια. Αποτελεί σκόπιμη παύση εργασίας με στόχο να παρέχει στους εργαζομένους χώρο και χρόνο για να συνδεθούν. Πολλές σουηδικές εταιρείες θεσμοθετούν υποχρεωτικό «fika» σε κάθε εργάσιμη ημέρα, ενώ η πρεσβεία της Σουηδίας στην Ουάσινγκτον προσφέρει στο προσωπικό ένα κάθε εβδομάδα.
Η ΙΚΕΑ, προωθώντας την καφετιέρα της, Upphetta, στον εταιρικό της ιστότοπο, εξυμνεί τις αρετές του «fika»: «Οταν αποσυνδεόμαστε για σύντομο χρονικό διάστημα, η παραγωγικότητά μας αυξάνεται σημαντικά» γράφει. Το τελετουργικό βοηθά στον στόχο του «trivsel», ενός όρου που σημαίνει συνδυασμό απόλαυσης στον χώρο εργασίας και ευημερίας. Η ιδέα είναι τόσο θεμελιώδης για τους σουηδικούς χώρους εργασίας, που πολλές εταιρείες στη Σουηδία έχουν επιτροπές «trivsel».
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κοινά διαλείμματα για καφέ συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας. Σε μια μελέτη εργαζομένων στο τηλεφωνικό κέντρο της Bank of America, ερευνητές του MIT διαπίστωσαν ότι οι ομάδες που προγραμμάτιζαν 15λεπτα τακτικά διαλείμματα μαζί ήταν κατά 18% πιο επικοινωνιακές μεταξύ τους στη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας σε σύγκριση με τις ομάδες που ακολουθούσαν μεμονωμένα διαλείμματα.
Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της τράπεζας, επίσης, ήταν κατά 12% υψηλότερος μεταξύ των ομάδων που έκαναν συλλογικά διαλείμματα για καφέ, έναντι των υπολοίπων εργαζομένων. Συνολικά, η ομαδική εργασία που προωθήθηκε μέσω των διαλειμμάτων οδήγησε σε ετήσια αύξηση παραγωγικότητας ύψους περίπου 15 εκατ. δολαρίων (σχεδόν 14 εκατ. ευρώ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News