624
Ενα σπίτι κατρακύλησε στην πλαγιά, στο Λος Αντζελες, μετά από κατολίσθηση | REUTERS/Aude Guerrucci

Σφοδρή κακοκαιρία στην Καλιφόρνια: Τρεις νεκροί από πτώση δέντρων

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2024, 12:57
Ενα σπίτι κατρακύλησε στην πλαγιά, στο Λος Αντζελες, μετά από κατολίσθηση
|REUTERS/Aude Guerrucci

Σφοδρή κακοκαιρία στην Καλιφόρνια: Τρεις νεκροί από πτώση δέντρων

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2024, 12:57

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν μισό εκατομμύριο νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα στην Καλιφόρνια, εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας που εξακολουθεί να σφυροκοπά την πολιτεία.

Η κακοκαιρία, που οφείλεται σε ένα «ατμοσφαιρικό ποτάμι», το οποίο δημιουργείται από το πολύ ισχυρό Ελ Νίνιο των τελευταίων μηνών (το περιοδικό καιρικό φαινόμενο με παγκόσμια επιρροή, που εμφανίζεται αρχικά στις ακτές του Περού και εξαπλώνεται), έχει χαρακτηριστικά της τις εκτεταμένες πλημμύρες, τα τεράστια κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους από τον βορρά μέχρι τον νότο της πολιτείας.

Η σφοδρή βροχόπτωση συμπλήρωσε 24 ώρες και δεν υπήρχε πρόβλεψη ότι θα σταματούσε την Τρίτη ούτε την Τετάρτη.

Στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνιας, όπου πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, τρία άτομα σκοτώθηκαν από πτώση δέντρου σε ξεχωριστά περιστατικά, τα δύο μέσα στο σπίτι τους και το τρίτο στην πίσω αυλή.

«Είναι μια πολύ μεγάλη καταιγίδα, με επικίνδυνες συνέπειες που μπορούν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο ζωές», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, κηρύσσοντας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οκτώ από τις 58 κομητείες της πολιτείας του.

Πρόκειται κυρίως για κομητείες στο νότιο τμήμα: Λος Αντζελες, Όραντζ, Ρίβερσαϊντ, Σαν Μπερναρντίνο, Σαν Ντιέγκο και Σάντα Μπάρμπαρα.

Αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στη λάσπη, στο Στούντιο Σίτι της νότιας Καλιφόρνιας – REUTERS/Aude Guerrucci

Είχε προηγηθεί έντονη καταιγίδα την περασμένη εβδομάδα, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την απορρόφηση του νερού της βροχής από το έδαφος.

«Η αστική περιοχή του Λος Ατζελες, όπως και περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 80 χλμ προς τα ανατολικά και δυτικά, παραμένουν εκτεθειμένες σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών πλημμυρών, πτώσης συντριμμιών και κατολισθήσεων για τουλάχιστον τις επόμενες 24 ώρες», προειδοποίησε τη Δευτέρα, ο Ντάνιελ Σουέιν, ειδικός στα ακραία καιρικά φαινόμενα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες.

Όπως και η υπόλοιπη περιοχή, η πόλη του Λος Αντζελες βρίσκεται αντιμέτωπη με πλημμύρες που έχουν αποκλείσει κάποιους δρόμους ή διασταυρώσεις, όπως και επικίνδυνες κατολισθήσεις. Λόγω αυτού, οι αρχές εξέδωσαν εντολές εκκένωσης για τους λόφους του Χόλιγουντ και της Σάντα Μόνικα.

Σε αυτήν την πολυτελή περιοχή, ποτάμια λάσπης έθαψαν αυτοκίνητα και παρέσυραν ξεριζώνοντας από τα θεμέλιά του ένα σπίτι.

«Ακούστηκε σαν να χτύπησε κεραυνός», είπε ο Ντέιβ Κρίστενσεν, ένας γείτονας στο δίκτυο. «Όταν βγήκα για να δω τι συνέβη, είδα μόνον έναν θερμοσίφωνα εκεί που βρισκόταν το σπίτι και το σπίτι να έχει κυλήσει κάτω στην πλαγιά έως τον δρόμο», διευκρίνισε.

Τρία άτομα σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά περιστατικά πτώσης δέντρων από τους θυελλώδεις ανέμους – REUTERS/David Swanson

Για το Λος Αντζελες, «χθες ήταν η δέκατη πιο βροχερή μέρα από τότε που αρχίσαμε να καταγράφουμε τα επίπεδα βροχόπτωσης το 1877», υπογράμμισε η δήμαρχος, Κάρεν Μπας, σε συνέντευξη Τύπου.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ μείνετε ασφαλείς και αποφύγετε τους δρόμους. Μην βγαίνετε από τα σπίτια σας παρά μόνον αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη», τόνισε.

Πάνω από 300.000 νοικοκυριά και εμπορικά καταστήματα εξακολουθούσαν χθες το απόγευμα να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο PowerOutage.us. Αυτά βρίσκονταν κυρίως στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, όπου στο Σαν Φρανσίσκο καταγράφηκαν την Κυριακή άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα άνω των 160 χιλιομέτρων την ώρα.

Παράλληλα, δεκάδες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Λος Αντζελες ματαιώθηκαν ή αντιμετώπισαν καθυστερήσεις.

Όπως και η προηγούμενη, η τωρινή καταιγίδα οφείλεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ατμοσφαιρικό ποτάμι»: ένα γιγάντιο ρεύμα βροχής που μετατρέπει τους υδρατμούς που έχουν αποθηκευτεί στις τροπικές περιοχές γύρω από τη Χαβάη. Στην Καλιφόρνια, το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο το αποκαλούν με το προσωνύμιο «Ανανάς Εξπρές».

Η δυτική ακτή των ΗΠΑ αντιμετώπισε πέρυσι έναν αφύσικα βροχερό χειμώνα, εξαιτίας μιας σειράς καταιγίδων σε πολύ κοντινή απόσταση που προκάλεσαν σχεδόν ρεκόρ βροχοπτώσεων.

Πάνω από 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές, οι οποίες προκάλεσαν επίσης πολλές ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης. Ωστόσο επέτρεψαν στην Καλιφόρνια να αναπληρώσει ένα μέρος από τα αποθέματά της νερού έπειτα από χρόνια έντονης ξηρασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...