869
Ο Ντάνι Αλβες στο δικαστήριο, τη Δευτέρα | D. Zorrakino/Pool via REUTERS

Βαρκελώνη: Ξεκίνησε η δίκη του Ντάνι Αλβες για βιασμό

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2024, 12:26
Ο Ντάνι Αλβες στο δικαστήριο, τη Δευτέρα
|D. Zorrakino/Pool via REUTERS

Βαρκελώνη: Ξεκίνησε η δίκη του Ντάνι Αλβες για βιασμό

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2024, 12:26

Ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Βραζιλίας, Ντάνι Αλβες, βρέθηκε σε δικαστήριο της Βαρκελώνης, τη Δευτέρα, όπου ξεκίνησε η δίκη του, ένα χρόνο αφότου συνελήφθη κατηγορούμενος για βιασμό μιας γυναίκας σε νυχτερινό κέντρο.

Ο 40χρονος βρίσκεται προφυλακισμένος για περισσότερο από ένα χρόνο από τότε που συνελήφθη για τη φερόμενη ως σεξουαλική επίθεση τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2022. Ο ίδιος αρνείται κάθε αδίκημα.

Οι κρατικοί εισαγγελείς επιδιώκουν ποινή φυλάκισης εννέα ετών για τον Αλβες σε περίπτωση καταδίκης, ενώ οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την κατήγορό του, θέλουν 12 χρόνια.

Οπως σημείωσε ο Guardian, το δικαστήριο διέταξε η κατάθεση της ενάγουσας τη Δευτέρα να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πρόσβαση στα ΜΜΕ και χωρίς τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών της για να προστατευθεί η ταυτότητά της.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την εμφάνιση ενός βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο μήνα, που φέρεται να αναγνώρισε τη γυναίκα.

Στο δικαστήριο τη Δευτέρα, μια οθόνη τοποθετήθηκε μεταξύ της γυναίκας και του Αλβες όταν κατέθεσε και η δικαστής διέταξε η βιντεοσκόπηση της κατάθεσής της και η φωνή της να παραμορφωθούν ως προληπτικά μέτρα για να διασφαλιστεί η ιδιωτική της ζωή σε περίπτωση διαρροής.

Τι κατέθεσε η γυναίκα

Στην κατάθεση που έδωσε πέρυσι στους κρατικούς εισαγγελείς, η γυναίκα είπε ότι συνάντησε τον Αλβες αργά μετά τα μεσάνυχτα στο νυχτερινό κέντρο Sutton σε μια από τις πλούσιες συνοικίες της Βαρκελώνης.

Τον συνόδευσε σε έναν χώρο VIP και σε μια ιδιωτική τουαλέτα, όπου φέρεται να την χαστούκισε, να χρησιμοποίησε προσβλητικές εκφράσεις και να την βίασε, σύμφωνα με την κατάθεσή της που δόθηκε στους εισαγγελείς.

«Η πελάτισσά μου μπόρεσε επιτέλους να καταθέσει και να βάλει ένα τέλος σε αυτό. Υπήρξε πολύ γενναία για να φτάσει ως εδώ», δήλωσε η δικηγόρος της γυναίκας, Εστερ Γκαρσία, στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο.

Η Γκαρσία πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της νομικής ομάδας του Αλβες να καταλήξει σε συμφωνία ώστε να αποφύγει τη δίκη, δεν ευδοκίμησε, καθώς η πελάτισσά της «δεν συμφωνούσε με την ποινή» που προτάθηκε για τον παίκτη.

Αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του τι προσέφερε η νομική ομάδα του Αλβες.

Δύο γυναίκες, μια φίλη και μια ξάδελφή της, που συνόδευσαν τη γυναίκα στο νυχτερινό κέντρο, κατέθεσαν ότι όταν βγήκε από την τουαλέτα, ήταν ταραγμένη και τους είπε ότι ο Αλβες την είχε «πληγώσει άσχημα». Οι εργαζόμενοι στο νυχτερινό κέντρο έδωσαν επίσης κατάθεση.

Ο ίδιος ο Αλβες θα καταθέσει την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της δίκης.

Πριν του απαγγελθούν κατηγορίες από ανακριτή τον Αύγουστο, οι δικηγόροι του προσπάθησαν ανεπιτυχώς να απαξιώσουν την κατάθεση της γυναίκας και άλλων μαρτύρων, παρουσιάζοντας υλικό από κάμερες ασφαλείας του νυχτερινού κέντρου.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι το όποιο υποτιθέμενο φλερτ δεν θα πρέπει «με κανέναν τρόπο να δικαιολογεί μια ενδεχόμενη σεξουαλική επίθεση».

Ο Αλβες έχει τροποποιήσει αρκετές φορές την υπεράσπισή του. Αρχικά, αρνήθηκε ότι είδε ποτέ τη γυναίκα όταν πήγε στο κλαμπ.

Κατά τη σύλληψή του, αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή μαζί της, για να παραδεχτεί τρεις μήνες αργότερα μια σεξουαλική επαφή στην οποία, όπως είπε, η γυναίκα έδωσε τη συγκατάθεσή της. Ο ποδοσφαιριστής είπε ότι προσπαθούσε να σώσει τον γάμο του, μη παραδεχόμενος αρχικά τη σεξουαλική επαφή.

Στη μοναδική συνέντευξη που έδωσε ο Αλβες μετά τη σύλληψή του, δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia τον Ιούνιο ότι, «η συνείδησή μου είναι καθαρή για το τι συνέβη εκείνο το πρωινό… τι συνέβη και τι δεν συνέβη. Και αυτό που δεν συνέβη είναι ότι ανάγκασα εκείνη τη γυναίκα να κάνει αυτό που κάναμε».

Ο Αλβες έχει αλλάξει τρεις φορές δικηγόρο. Στη δίκη εκπροσωπείται από την Ινιές Γκουαρδιόλα, που προσλήφθηκε τον Οκτώβριο.

Ο βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής συνελήφθη στις 20 Ιανουαρίου 2023, αφού απάντησε σε κλήση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ισπανία. Το δικαστήριο διέταξε τη φυλάκισή του αφού ανέλυσε την αρχική αστυνομική έρευνα και άκουσε τις καταθέσεις του φερόμενου ως θύματος, των μαρτύρων και του ίδιου του παίκτη.

Τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή του, μεταφέρθηκε από αξιωματούχους για λόγους ασφαλείας περίπου 45 λεπτά βορειοδυτικά της Βαρκελώνης. Από τότε βρίσκεται εκεί.

Τα αιτήματά του για εγγύηση απορρίφθηκαν επειδή το δικαστήριο τον θεώρησε επικίνδυνο για διαφυγή, παρά την προσφορά του να παραδώσει το διαβατήριό του και να φορέσει συσκευή εντοπισμού (βραχιολάκι).

Η δίκη διεξάγεται ενώπιον τριμελούς δικαστηρίου υπό την προεδρία της δικαστού Ισαμπέλ Ντελγκάδο.

Είκοσι δύο μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κλήθηκαν από την υπεράσπιση, είχαν προγραμματιστεί για την Τρίτη, προτού το δικαστήριο ακούσει τον Αλβες, μαζί με εμπειρογνώμονες, την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων, από τη διαδικτυακή κακοποίηση και το ανεπιθύμητο άγγιγμα του θύματος μέχρι τον βιασμό, το καθένα με διαφορετικές πιθανές ποινές. Μια υπόθεση βιασμού μπορεί να επισύρει μέγιστη ποινή 15 ετών.

Ο Αλβες κλήθηκε επίσης να βάλει στην άκρη 150.000 ευρώ για να πληρώσει το φερόμενο ως θύμα του, αν κριθεί ένοχος και καταδικαστεί σε αποζημίωση.

Η πλούσια καριέρα του

Στην ποδοσφαιρική του καριέρα, ο Άλβες κατέκτησε σημαντικούς τίτλους με την Μπαρτσελόνα, τη Γιουβέντους και την Παρί Σεν Ζερμέν. Βοήθησε επίσης τη Βραζιλία να κατακτήσει δύο τρόπαια Copa América και ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Το 2022 έπαιξε στο τρίτο του Παγκόσμιο Κύπελλο, τον μοναδικό μεγάλο τίτλο που δεν έχει κατακτήσει. Ο δεξιός μπακ ήταν βασικό μέλος της χρυσής περιόδου της Μπαρτσελόνα, ενώ αγωνίστηκε από το 2008 έως το 2016. Κατέκτησε τρεις φορές το Champions League με τον σύλλογο, στον οποίο επανήλθε για λίγο το 2022.

Το συμβόλαιο του Αλβες με τη μεξικανική ομάδα Pumas UNAM λύθηκε αμέσως μετά τη σύλληψή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...