Σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια χαρακτήρισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την έκρηξη της βόμβας απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, το βράδυ της Παρασκευής, και τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε την τρομοκρατία να αναβιώσει».
«Θα κάνουμε οτι είναι δυνατόν ώστε οι δράστες τέτοιων εγκληματικών ενεργειών να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση (της τρομοκρατίας) να αναβιώσει , δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε.
Ο υπουργός μίλησε για σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια στο κέντρο της πόλης, την ώρα που κυκλοφορούσαν πολλοί άνθρωποι για διασκέδαση.
«Κάποιοι θρασείς και επικίνδυνοι προχωρήσαν σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε υπερδιπλασιάσει κάποιες ομάδες κατά της εγκληματικότητας, τις ΟΠΚΕ, οι οποίες πλέον διατάσσονται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε όλα τα αστικά κέντρα ώστε να πολεμήσουμε τη μεσαία και βαριά εγκληματικότητα. Αυτή τη στιγμή, γίνονται έλεγχοι σε κρίσιμα σημεία από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς για να αντιμετωπίσουν το βαρύ έγκλημα», τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι «ήδη ενισχύονται οι περιπολίες γιατί ανασυντάσσονται οι ομάδες της ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης και θα πολλαπλασιαστούν με στόχο να εξαλειφθεί η εγκληματικότητα και να δημιουργήσουμε ένα καθεστώς κοινωνικής ειρήνης και ασφάλειας στο κέντρο των πόλεων. Είμαστε μία τουριστική χώρα, έχουμε ανάγκη από ένα περιβάλλον που θα παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας σε Έλληνες και αλλοδαπούς, τουρίστες, επισκέπτες, ότι η χώρα αυτή είναι απολύτως ασφαλής», πρόσθεσε.
Εφ’όλης της ύλης
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό για την ανασύνταξη των δυνάμεων της αστυνομίας και την αναδιαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ για την ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης, με έμφαση στην Τροχαία, στην ΟΠΚΕ, στη ΔΙΑΣ, τη ΔΡΑΣΗ, αλλά και στη χρήση τεχνολογίας που θα βοηθήσει στα καλύτερα αποτελέσματα, όπως και στη διασφάλιση της διαφάνειας στη σχέση αστυνομίας και πολιτών.
Παράλληλα, εξέφρασε την στήριξη του στους αστυνομικούς και δεσμεύτηκε ότι θα πάρουν επίδομα οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, θα γίνει προσπάθεια για την αύξηση του εισοδήματος όλων, ενώ θα συνεργαστεί στενά με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων για να εξαλειφθούν τα σημεία εγκληματικότητας στην πόλη.
Επίσης, θα επεκταθεί στις 52 αστυνομικές διευθύνσεις των νομών της χώρας η ίδρυση γραφείων ενδοοικογενειακής βίας καθώς και το «κουμπί πανικού» στα κινητά για τις κακοποιημένες γυναίκες και θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων.
«Αυτές τις μέρες, τετραπλασιάσαμε τις δυνάμεις της Τροχαίας. Δεν μπορούν ορισμένοι να θεωρούν ότι οι δρόμοι είναι πίστες. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική πολιτική ασφάλειας απέναντι στα τροχαία ατυχήματα. Και αυτή τη στιγμή, ο Πρωθυπουργός συντονίζει μια επιτροπή για την οδική ασφάλεια στη χώρα. Αποτελούν στίγμα στην Ευρώπη οι πρωτιές της χώρας μας αναφορικά με την κακή οδηγική συμπεριφορά», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για το επιχειρησιακό σχέδιο της τροχαίας, που έχει ως στόχο από τη μία, τον έλεγχο της παραβατικότητας και της οδηγικής συμπεριφοράς που οδηγεί σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα και από την άλλη, στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.
«Αν και η ΕΛ.ΑΣ δεν μπορεί να λύσει το κυκλοφοριακό ζήτημα καθολικά, πρέπει να κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Μπορεί να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών. Πρέπει να είμαστε στους δρόμους. Απαιτείται έλεγχος και η βοήθεια της τεχνολογίας, για τη βεβαίωση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για την ενίσχυση των υπηρεσιών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των κοινωνικών μορφών παραβατικότητας όπως η βία ανηλίκων και η ενδοοικογενειακή βία, τόνισε ότι υπάρχει «αόρατη» παρουσία μάχιμων στελεχών, που κάνουν εξαιρετική δουλειά.
Και ειδικότερα σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας, σημείωσε πως πρόκειται για το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί την σύγχρονη εποχή και πως γίνεται μια συνολική προσπάθεια από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος ολοκληρωμένα.
Ήδη, όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο της αστυνομίας με περιπολίες νεαρών αστυνομικών σε πλατείες όπου -από Παρασκευή έως Κυριακή – υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανηλίκων ώστε να παρέμβουν άμεσα όπου χρειαστεί. Παράλληλα, εξετάζεται η δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να δέχεται καταγγελίες, όπως και η δημιουργία αντίστοιχου, με αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, «panic button», όπου θα μπορούν οι γονείς ή τα παιδιά να ειδοποιούν άμεσα.
«Πρέπει να στηρίξουμε την αστυνομία. Να την αγαπήσουμε, να τη στηρίξουμε, να τη βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί της έτσι ώστε και αυτή να γίνει καλύτερη, να αντιλαμβάνεται καλύτερα τη σχέση της με τον πολίτη, αλλά ταυτόχρονα και όλοι μαζί να λύσουμε και τα κοινωνικά ζητήματα, γιατί δεν είναι μόνο αστυνομικά τα προβλήματα που προηγούνται της παραβατικής πράξης», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των περιστατικών της ενδοοικογενειακής βίας προανήγγειλε την επέκταση της εφαρμογής του «κουμπιού πανικού» σε όλη την Ελλάδα, με τη δημιουργία συνολικά 52 γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
«Θα φτιάξουμε ένα γραφείο σε κάθε νομό, σε κάθε αστυνομική διεύθυνση, έτσι ώστε οι πολίτες όλων των περιοχών, όλων των νομών της χώρας και της περιφέρειας, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας να μπορούν να απευθύνονται στο αρμόδιο γραφείο, το οποίο θα υποδέχεται και θα διαχειρίζεται αυτά τα περιστατικά. Να μπορέσουμε έτσι να δώσουμε τη δυνατότητα αποτροπής φαινομένων τα οποία πραγματικά ντροπιάζουν την εποχή μας και την κοινωνία μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. υπουργός.
Σε ότι αφορά στην ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης ώστε οι πολίτες να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη μεσαία και βαριά εγκληματικότητα, για αυτό υπερδιπλασιάσαμε τις ΟΠΚΕ. Θέλουμε να συγκροτήσουμε αξιόμαχες ομάδες, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλους όσοι τρομοκρατούν τους πολίτες. Σκοπός είναι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι χώρα της νομιμότητας», κατέληξε.
Και συνέχισε επισημαίνοντας πως «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας σε όλους, οι περιπολίες ήδη ενισχύονται. Ανασυντάσσονται οι ομάδες της ΔΙΑΣ και της Αμέσου Δράσεως, οι οποίες ενισχύονται και επίσης θα διπλασιαστούν. Το βασικό ζητούμενο είναι να συνεργασθούμε με τους Δήμους, ώστε με κοινές δράσεις να εξαλείψουμε τα σημεία παραβατικότητας και να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που διασφαλίζει ένα αίσθημα ασφάλειας σε όλους, κατοίκους, τουρίστες, επισκέπτες ότι η χώρα μας είναι απόλυτα ασφαλής», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε πως «όλα τα περιστατικά βρίσκονται στο μικροσκόπιο της αστυνομίας».
Μιλώντας για τα ζητήματα της οπαδικής βίας, είπε ότι υπάρχουν εγκληματικές ομάδες που δεν σχετίζονται αναγκαστικά με το ποδόσφαιρο, αλλά είναι εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες να προσπαθούν να συνδεθούν με τον αθλητισμό προκειμένου και εκεί να ασχημονούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, η αστυνομία έχει καθήκον να εξιχνιάσει αυτά τα εγκλήματα. Ενώ, επανέλαβε πως «η αστυνομία δεν πρέπει να βρίσκεται μέσα στα γήπεδα. Είναι ευθύνη των ΠΑΕ, των εταιρειών που διεξάγουν το ποδοσφαιρο και της Αρχής που οργανώνει το ποδόσφαιρο, τους αθλητικούς αγώνες. Εάν υπάρχουν γεγονότα έξω και γύρω από τον αθλητικό χώρο τότε η αστυνομία καλείται να επέμβει και θα επέμβει», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση των αστυνομικών σε «αλλότρια καθήκοντα» υπογράμμισε πως η «η αστυνομία δεν είναι ούτε για τους επίσημους, ούτε για τα κτίρια, ούτε για τα υπουργεία, ούτε για τους ιδιώτες. Η αστυνομία είναι για να υπάρχει στον δρόμο, να είναι κοντά στον πολίτη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News