522
O Καρλ Γουέδερς, ως Απόλο Κριντ, με τον Σιλβέστερ Σταλόνε-Ρόκι Μπαλμπόα στο «Rocky» (1976) | Photo by United Artists/Courtesy of Getty Images

Ο Καρλ Γουέδερς, ο «Απόλο Κριντ» των «Rocky», έσβησε στα 76 του

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2024, 23:39
O Καρλ Γουέδερς, ως Απόλο Κριντ, με τον Σιλβέστερ Σταλόνε-Ρόκι Μπαλμπόα στο «Rocky» (1976)
|Photo by United Artists/Courtesy of Getty Images

Ο Καρλ Γουέδερς, ο «Απόλο Κριντ» των «Rocky», έσβησε στα 76 του

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2024, 23:39

Ο Απόλο Κριντ είχε πεθάνει στο ρινγκ από τα τρομακτικά χτυπήματα του σοβιετικού πρωτοπυγμάχου Ντράγκο —ήταν μέσα δεκαετίας του ’80, με τις γροθιές, την εντυπωσιακή σωματοδομή του και τα χορευτικά του στο κινηματογραφικό ταπί σαγήνευε κινηματογραφόφιλους λάτρεις του μποξ. Ο Καρλ Γουέδερς, ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Κριντ στην κινηματογραφική σειρά «Rocky», αρχικά απέναντι από τον Σιλβέστερ Σταλόνε και έπειτα στο πλευρό του, μια φιγούρα που έγραψε στο σινεμά των 80s και αγαπήθηκε από μια γενιά, αυτή των σημερινών πενηντάρηδων-εξηντάρηδων, πέθανε και αυτός. Στην πραγματικότητα. Στα 76 του.

Όπως ανέφερε το CNN, ο ατζέντης του Γουέδερς, ο Ματ Λούμπερ, επιβεβαίωσε τον θάνατο του πελάτη του. Ο Γουέδερς «πέθανε γαλήνια στο σπίτι του», ανέφερε, χωρίς να δώσει αιτία θανάτου. Κάπως έτσι έσβησε και αυτός, ένα ακόμη κομματάκι του 20ου αιώνα που μας αφήνει και αυτός σιγά σιγά.

Για την αμερικανική φιλμογραφία ο Γουέδερς ήταν ένας ακόμη πρώην αθλητής που έγινε χολιγουντιανός σταρ σε ταινίες δράσης: γεννημένος στη Νέα Ορλεάνη το 1948, υπήρξε πρώτα παίκτης του αμερικανικού φούτμπολ —καλός στο κολλέγιο, παίζοντας στην ομάδα του Σαν Ντιέγκο Στέιτ, πιο μέτριος στο NFL, όπου ως επαγγελματίας έπαιξε για τους Οκλαντ Ρέιντερς, προτού δοκιμάσε και στην αντίστοιχη επαγγελματική λίγκα του Καναδά—, αλλά στα μέσα της δεκαετίας αναζήτησε την τύχη του στην υποκριτική.

Αφού είχε ήδη κάποια περάσματα από την τηλεόραση, σε ρόλους αστυνομικού, έπαιξε σε δύο φιλμ του υποείδους του blaxploitation («Πιάστε την αν μπορείτε» και «Bucktown» και τα δύο το 1975), ώσπου τελικά συνάντησε την τύχη και τη δόξα, υποδυόμενος τον Απόλο Κριντ στο αναπάντεχα επιτυχημένο και οσκαρικό «Rocky» του Σιλβέστερ Σταλόνε το 1976 — και βέβαια στις άλλες τρεις συνέχειες της εμπορικής και εμβληματικής πια κινηματογραφικής σειράς.

O Γουέδερς ως Απόλο Κριντ στο «Rocky»

Το 1987 έπαιξε και στο φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Predator» στο πλευρό του άλλου σκληρού της εποχής, του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Με τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο «Predator», το οποίο στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Ο κυνηγός» (Photo by Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

Νωρίτερα, το 1978 στο μεσοδιάστημα των «Rocky», είχε παίξει στη συμπαθητική πολεμική περιπέτεια «Ομάδα κρούσεως 10 απ’ το Ναβαρόνε», μαζί με αστέρια όπως ο Χάρισον Φορντ, ο Ρόμπερτ Σο και ο Φράνκο Νέρο.

Το δε 1977 είχε μια μικρή αλλά χαρακτηριστική συμμετοχή στο «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Με τον Ρίτσαρντ Ντρέιφους στο «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» (Columbia Pictures)

Οι νεότερες γενιές έμαθαν τον Γουέδερς από τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά «The Mandalorian», μέρος του κινηματογραφικού σύμπαντος του «Πολέμου των Αστρων» του Τζορτζ Λούκας.

Ως Γκριφ Κάργκα στο «The Mandalorian» (Lucasfilm Ltd)

«Ο Καρλ ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος που έζησε μια εντυπωσιακή ζωή» ανέφερε η οικογένειά του σε μια ανακοίνωσή της προς το CNN. «Μέσα από τη συμμετοχή του στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τον αθλητισμό, άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι και είναι αναγνωρίσιμος σε όλον τον κόσμο και σε πολλές γενιές. Ηταν ένας αγαπημένος αδελφός, πατέρας, παππούς, σύντροφος και φίλος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...