477
Ζελένσκι, Μπάιντεν και Γιέλεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εισάκουσε την υπουργό Οικονομικών του και αποφάσισε να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στον Πούτιν | EPA (JULIA NIKHINSON/POOL)

Ο Μπάιντεν θα δώσει τον «ρωσικό θησαυρό» στον Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2024, 18:40
Ζελένσκι, Μπάιντεν και Γιέλεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εισάκουσε την υπουργό Οικονομικών του και αποφάσισε να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στον Πούτιν
|EPA (JULIA NIKHINSON/POOL)

Ο Μπάιντεν θα δώσει τον «ρωσικό θησαυρό» στον Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2024, 18:40

Αυτή τη φορά η κλιμάκωση της έμμεσης σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας στην Ουκρανία είναι αμιγώς οικονομικού χαρακτήρα: οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να στείλουν στην κυβέρνηση του Κιέβου 67 δισ. δολάρια που ανήκουν στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και τα οποία σταθμεύουν στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία –δηλαδή υπερψήφισαν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί– τον νόμο «Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity (REPO) for Ukrainians Act» («Πράξη για την ανασυγκρότηση της οικονομικής ευημερίας των Ουκρανών»), ο οποίος επιτρέπει ιδιοποίηση των ρωσικών κεφαλαίων. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 20 υπέρ και μία ψήφος κατά (καταψήφισε ο Ρεπουμπλικανός Ραντ Πολ).

Η Corriere della Sera έγραψε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με κινήσεις αυτού του τύπου θέλει να αντιστρέψει το μελαγχολικό κλίμα που επικρατεί στην Ουκρανία όσον αφορά τον ίδιο τον πόλεμο και «να δώσει ισχυρό μήνυμα στον Πούτιν και σε όλον τον κόσμο».

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν αντιτάχθηκε επί μακρόν σε αυτή τη «λύση», εξηγώντας στον Μπάιντεν ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων άλλης χώρας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επιφέρει πλήγμα στην αξιοπιστία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο Μπάιντεν, όμως –και αυτή είναι η είδηση ​​των τελευταίων ημερών, υπογράμμισε το ιταλικό μέσο– αποφάσισε να τραβήξει το σχοινί.

Ετσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι έτοιμος να υπογράψει τον νόμο REPO μόλις αυτός εγκριθεί από τη Βουλή και τη Γερουσία, διότι δεν θέλει να εγκαταλείψει στην τύχη της την ουκρανική αντίσταση στους Ρώσους.

Ωστόσο, παρά τη διακομματική σύμπλευση στην παραπάνω επιτροπή της Γερουσίας όσον αφορά την ιδιοποίηση του «ρωσικού θησαυρού», οι Ρεπουμπλικανοί, «επηρεασμένοι από τον Τραμπ», εξακολουθούν να μπλοκάρουν το πακέτο των 61 δισ. δολαρίων, που θεωρείται απαραίτητο στον Ζελένσκι ώστε να συνεχίσει τον πόλεμο, θύμισε ο ιταλός ανταποκριτής.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ουκρανία θα χρειαστεί τουλάχιστον 400 δισ. δολάρια για να ορθοποδήσει μετά τον πόλεμο. Στο παιχνίδι οι Αμερικανοί θα βάλουν και τους Ευρωπαίους.

Τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι

Ως γνωστόν, αμέσως μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, τα Δυτικά κράτη μπλοκάρισαν καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία Ρώσων που βρίσκονται σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες. Η ίδια η ρωσική κεντρική τράπεζα παραδέχτηκε ότι περίπου 300 δισ. δολάρια (από τα συνολικά 612 δισ.) του εξωτερικού βρίσκονται σε «λανθάνουσα κατάσταση».

Μεγάλο μέρος του ρωσικού θησαυρού φυλάσσεται στην Ευρώπη, κάπου 207 δισ. ευρώ, ενώ στη Βρετανία περίπου 37 δισ. στερλίνες. Η λίστα των ρωσικών κεφαλαίων εξωτερικού συμπληρώνεται με μικρότερα ποσά στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία, στη Σιγκαπούρη και στην Ελβετία.

Προς το παρόν, κατέληξε το ιταλικό ρεπορτάζ, η κίνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από τον Καναδά, ο οποίος έχει ήδη ετοιμάσει ένα παρόμοιο με της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας νομοθετικό πλαίσιο. Επίσης, θετικά την είδαν και οι Βρετανοί. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει αντίθετη», μάλλον για τους λόγους που επικαλέστηκε η Γιέλεν και προαναφέραμε, τους οποίους όμως δεν έλαβε υπ’ όψιν του ο Μπάιντεν. «Το όλο θέμα θα συζητηθεί οπωσδήποτε στην εφετινή συνεδρίαση των G7».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...