278
ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές στη Μόσχα, σε διαδήλωση το 2020 | EPA/YURI KOCHETKOV

Ρωσία: Καταδικάστηκε επειδή φορούσε σκουλαρίκι στα χρώματα του ουράνιου τόξου

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2024, 15:44
ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές στη Μόσχα, σε διαδήλωση το 2020
|EPA/YURI KOCHETKOV

Ρωσία: Καταδικάστηκε επειδή φορούσε σκουλαρίκι στα χρώματα του ουράνιου τόξου

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2024, 15:44

Δύο ρωσικά δικαστήρια εξέδωσαν αυτή την εβδομάδα τις πρώτες καταδίκες σε σχέση με αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «διεθνές κοινωνικό κίνημα ΛΟΑΤ», το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «εξτρεμιστικό» πέρυσι.

Την Πέμπτη, δικαστήριο στη νότια περιοχή του Βόλγογκραντ έκρινε ένοχο έναν άνδρα για «επίδειξη συμβόλων εξτρεμιστικής οργάνωσης», αφού ανήρτησε στο διαδίκτυο φωτογραφία μιας σημαίας με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Ο άνδρας, γνωστός ως Αρτιόμ Π. ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 1.000 ρούβλια (8,69 λίρες), παραδέχθηκε την ενοχή του και «μετανόησε», λέγοντας ότι είχε αναρτήσει την φωτογραφία «λόγω βλακείας», ανέφερε το δικαστήριο.

Τη Δευτέρα, ένα δικαστήριο στο Νίζνι Νόβγκοροντ, ανατολικά της Μόσχας, καταδίκασε μια γυναίκα σε πέντε ημέρες διοικητικής κράτησης επειδή φορούσε σκουλαρίκια σε σχήμα βατράχου στα χρώματα του ουράνιου τόξου, σύμφωνα με την Aegis, μια ομάδα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ.

Η γυναίκα κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα όταν ένας άνδρας την πλησίασε σε μία καφετέρια και απαίτησε να βγάλει τα σκουλαρίκια της, ενώ παράλληλα τράβηξε βίντεο με το κινητό του και το ανέβασε στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστεί η δίκη στο Σαράτοφ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, ενός φωτογράφου που δημοσίευσε εικόνες με σημαίες του ουράνιου τόξου στο Instagram, ανέφερε το ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mediazona.

Ο ρωσικός νόμος απαγορεύει σε οποιονδήποτε στη χώρα να «επιδεικνύει τα σύμβολα» οργανώσεων που θεωρεί εξτρεμιστικές, ένας κατάλογος στον οποίο περιλαμβάνεται και το Facebook.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας απαγόρευσε το «κίνημα ΛΟΑΤ» τον περασμένο Νοέμβριο, συνεχίζοντας τις απαγορεύσεις στις εκφράσεις του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

Ενας νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, έθεσε εκτός νόμου τις νομικές ή ιατρικές αλλαγές φύλου για τους τρανσέξουαλ, ενώ ένας νόμος που απαγορεύει την προώθηση «μη παραδοσιακών» σεξουαλικών σχέσεων ισχύει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...