664
| CreativeProtagon

Συμμορία κλέβει από βιβλιοθήκες σπάνιες εκδόσεις έργων του Πούσκιν

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2024, 23:00
|CreativeProtagon

Συμμορία κλέβει από βιβλιοθήκες σπάνιες εκδόσεις έργων του Πούσκιν

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2024, 23:00

Τα έργα του μεγάλου ρώσου συγγραφέα Αλεξάντερ Πούσκιν αποτελούν αναμφίβολα κόσμημα για τις συλλογές των πιο διάσημων βιβλιοθηκών της Ευρώπης. Τώρα, ωστόσο, οι βιβλιοθηκονόμοι σε όλη την ήπειρο ανακαλύπτουν έντρομοι ότι οι σπάνιες και πολύτιμες πρώτες εκδόσεις έργων του Πούσκιν και άλλων κλασικών ρώσων συγγραφέων του 19ου αιώνα έχουν αντικατασταθεί από αντίγραφα.

Γάλλοι αστυνομικοί θεωρούν ότι για τις κλοπές ευθύνεται δίκτυο γεωργιανών κακοποιών που είναι «δομημένο, οργανωμένο και κινείται διαρκώς». Το δίκτυο πιστεύεται ότι έκλεψε βιβλία αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ, τα οποία πούλησε στη Μόσχα.

Η μέθοδός τους είναι απλή αλλά πολύ αποτελεσματική. Ενα μέλος της συμμορίας ζητά συνήθως να δει ένα πολύτιμο ρωσικό βιβλίο σε κάποια μεγάλη βιβλιοθήκη ή πανεπιστήμιο, με την πρόφαση ότι το χρειάζεται για το ερευνητικό έργο του. Στη συνέχεια τα έργα αντικαθίστανται από αντίγραφα, ενώ τα πρωτότυπα κάνουν φτερά.

Τα βιβλία του Πούσκιν αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αξία στη Ρωσία, αφού ο πρόεδρος Πούτιν τον περιέγραψε ως μια από τις πιο αξιόλογες ιστορικές μορφές της χώρας, δίπλα στον Μέγα Πέτρο. Στην Ουκρανία, ωστόσο, ο Πούσκιν θεωρείται ευρέως σύμβολο του ρωσικού ιμπεριαλισμού.

Γάλλοι και πολωνοί ερευνητές υποψιάζονται ότι οι κλέφτες ενεργούν κατόπιν εντολών Ρώσων που ενδιαφέρονται όχι τόσο για το κέρδος, όσο για την παράδοση των έργων του Πούσκιν, ώστε να τροφοδοτήσουν τον πατριωτισμό του έθνους.

Το τελευταίο θύμα, αναφέρει το ρεπορτάζ των Times, υπήρξε η δημόσια βιβλιοθήκη του Βερολίνου: ανακοίνωσε ότι πέντε σπάνιες εκδόσεις κλασικής ρωσικής λογοτεχνίας είχαν αφαιρεθεί από το κτίριό της, που βρίσκεται δίπλα στην Οπερα της πόλης.

Μεταξύ αυτών, τρία έργα του Πούσκιν –«Οι αδελφοί ληστές», «Μπορίς Γουντούνοφ» και «Ο αιχμάλωτος του Καυκάσου»–, καθώς και πρώτες εκδόσεις φουτουριστικών βιβλίων της Αλεξάντρα Εκστερ και του ποιητή Αλεξέι Κρουτσόνικ. Η αξία των βιβλίων υπολογίζεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η κλοπή έγινε αντιληπτή μόνον αφότου η αστυνομία ενημέρωσε την Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου για τους τόμους που είχαν κλαπεί αλλού στην Ευρώπη. Λόγω της υψηλής οικονομικής και πολιτιστικής αξίας των βιβλίων, επιτρεπόταν στους επισκέπτες της βιβλιοθήκης να τα εξετάζουν μόνο σε ένα αναγνωστήριο. Η συμμορία πιστεύεται ότι είχε τραβήξει λεπτομερείς φωτογραφίες των σελίδων και τις χρησιμοποίησε για να φτιάξει πειστικά αντίγραφα, τα οποία στη συνέχεια αντάλλαξε κρυφά με τα πρωτότυπα.

«Τα αντίγραφα είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένα» είπε στο Der Tagesspiegel η εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης Μπάρμπαρα Χάιντλ. «Πρέπει να τα κοιτάξετε με μεγεθυντικό φακό για να αναγνωρίσετε τις αποκλίσεις, όπως λεπτά σημεία στην εκτύπωση, μια λανθασμένη σφραγίδα ή το διαφορετικό χαρτί».

Η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Βίλνιους στη Λιθουανία έχασε 17 βιβλία συνολικής αξίας περίπου 439.000 ευρώ, η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Τάρτου στην Εσθονία οκτώ έργα αξίας περίπου 158.000 ευρώ και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Λετονίας έχασε δύο πολύτιμα έργα το 2022, γράφουν οι Times.

Η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Βαρσοβίας, στην Πολωνία, ανακάλυψε επίσης ότι 79 έργα της σπάνιας ρωσικής συλλογής της έχουν χαθεί. Η αξία τους υπολογίζεται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

«Ηταν σαν να χάσαμε τα πετράδια του στέμματος» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου ο Ιερόνιμ Γκράλα, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Δήλωσε «συντετριμμένος» από την απώλεια.

Στη Γαλλία, τα ιδρύματα που στοχοποιήθηκαν από τους κλέφτες περιλαμβάνουν την Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι. Την επισκέφθηκε 40 φορές πέρυσι ένας 48χρονος Γεωργιανός. Ισχυριζόταν ότι έγραφε μια διατριβή για τη δημοκρατία στη ρωσική λογοτεχνία του 19ου αιώνα και χρειαζόταν να δει τις πρώτες εκδόσεις έργων του Πούσκιν και του Γκόγκολ, καθώς και των Μιχαήλ Λέρμοντοφ και Φιοντόρ Ντοστογέφσκι.

Οταν οι βιβλιοθηκονόμοι έκαναν έλεγχο, το φθινόπωρο, ανακάλυψαν ότι τα πρωτότυπα, αξίας περίπου 450.000 ευρώ, είχαν αντικατασταθεί από αντίγραφα. Υποψιάζονται ότι ο Γεωργιανός έβγαλε λαθραία τα βιβλία από τη βιβλιοθήκη κρύβοντάς τα με γύψο, τον οποίο δήλωσε ότι φορούσε επειδή είχε τραυματίσει το δεξί χέρι του. Η βιβλιοθήκη έχει ξεκινήσει μια επανεξέταση των διαδικασιών ασφαλείας της προκειμένου να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

Ενας ύποπτος από τη Γεωργία συνελήφθη τον Νοέμβριο στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών από τη βελγική αστυνομία βάσει λιθουανικού εντάλματος σύλληψης και άλλοι τρεις έχουν τεθεί υπό κράτηση στη Γαλλία. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και σύσταση συμμορίας. Αρνούνται τους ισχυρισμούς και υποστηρίζουν ότι ήθελαν απλώς να φωτοτυπήσουν τα έργα και να πουλήσουν τις φωτοτυπίες στη Γεωργία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...