663
Με αφορμή τα κυβερνητικά σχέδια για τα εξοπλιστικά προγράμματα η πιο πρόσφατη κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ | Menelaos Myrillas / SOOC

Ρήξη Κασσελάκη – Πολάκη: Διαψεύδει η Κουμουνδούρου, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2024, 19:16
Με αφορμή τα κυβερνητικά σχέδια για τα εξοπλιστικά προγράμματα η πιο πρόσφατη κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ρήξη Κασσελάκη – Πολάκη: Διαψεύδει η Κουμουνδούρου, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2024, 19:16

Στη σκιά των πληροφοριών περί σύγκρουσης μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπό την προεδρία του πρώτου.

Ο χανιώτης βουλευτής και πρώην υπουργός, ο οποίος μέχρι προσφάτως θεωρούνταν στενός σύμμαχος του νέου προέδρου, έφτασε καθυστερημένος στη συνεδρίαση, τροφοδοτώντας τη σχετική φημολογία, την οποία επιχείρησε εν συνεχεία να διαψεύσει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Πολάκης, με το γνωστό του ύφος είχε να πει τα ακόλουθα: «Γιατί πρέπει να απολογούμαι για οποιαδήποτε ιστορία επιστημονικής φαντασίας βγάζει ο οποιοσδήποτε συνάδελφός σας, που διεκδικεί μάλλον το Οσκαρ ηλιθιότητας;»

Προηγουμένως είχε μεταδοθεί η πληροφορία ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη είχε «σημαδευτεί» από την έντονη διαφωνία μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο Παύλος Πολάκης φέρεται, συγκεκριμένα, να εξέφρασε ενστάσεις για τις δαπάνες της κυβέρνησης στα εξοπλιστικά, με τον Στέφανο Κασσελάκη να του απαντά –σύμφωνα και με την ΕΡΤ– «Παύλο, αν δεν σου αρέσει μπορείς να φύγεις».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Protagon, πηγές της Κουμουνδούρου επίσης διέψευσαν τα περί κόντρας Κασσελάκη – Πολάκη, αν και σε πολύ ηπιότερο τόνο, παρά το γεγονός ότι στο ίδιο περιστατικό αναφέρθηκε πλήθος Μέσων Ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και ΜΜΕ φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ΕΦ.ΣΥΝ. πήγε ένα βήμα παραπέρα το ρεπορτάζ για την κόντρα του προηγούμενου 24ωρου. «Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επεισόδιο στο πλαίσιο της συνεδρίασης ήταν αρκετά πιο “άγριο”, καθώς φέρεται να ακούστηκαν πιο σκληρές εκφράσεις, με αποτέλεσμα ο Παύλος Πολάκης να αποχωρεί από τη συνεδρίαση και να πηγαίνει στο γραφείο του, ενώ ο Μανώλης Καπνισάκης, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να αναλάβει τον ρόλο του πυροσβέστη» ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Το ότι η ένταση έληξε με την αποχώρηση του Παύλου Πολάκη μετέδωσε και ο ΣΚΑΪ, επιμένοντας πως η πληροφορία έχει διασταυρωθεί.

Η διαφωνία σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στα εξοπλιστικά έχει, άλλωστε, διατυπωθεί ανοιχτά. Ενδεικτικά, τοποθετούμενος προ ημερών για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα θα πάρει θέση για τη συμφωνία για τα F-35, αφού την εξετάσει.

Ο Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του, έχει εκφράσει άλλη θέση, κατά τον προσφιλή του τρόπο, μέσω Facebook δηλαδή, όπου έγραψε ανάμεσα σε άλλα: «Λεφτά για γιατρούς στο Ρέθυμνο δεν έχει! Λεφτά για αποζημιώσεις από την πλημμύρα στους Θεσσαλούς αγρότες δεν έχει! 8,5 δισ. για F-35 έχει (…)».

Σε κάθε περίπτωση, το περιγραφόμενο περιστατικό μοιάζει πως έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων επεισοδίων ανάμεσα στα δύο μέρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που ο κ. Κασσελάκης τασσόταν ευθέως υπέρ του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο «αψύς Σφακιανός» εξέφραζε επιφυλάξεις.

Πιο πρόσφατα, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» τον Παύλο Πολάκη για την υβριστική ανάρτηση που έκανε σε βάρος του σκιτσογράφου της «Καθημερινής» Ηλία Μακρή.

«Επουδενί εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αντιδράσεις, ακόμη κι αν έρχονται ως απάντηση σε προσβλητικές αναφορές ή περιγραφές του Τύπου» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου τον Ιανουάριο.

Εναν χρόνο πριν…

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ –παρά τις διάφορες κατά καιρούς διαψεύσεις– είχε αναγκαστεί να αναγνωρίσει ότι υπάρχει «θέμα Πολάκη» στο κόμμα μόλις πριν έναν χρόνο.

Τον Φεβρουάριο του 2023 ο τότε πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας καθαίρεσε τον βουλευτή από τομεάρχη Διαφάνειας και τον παρέπεμψε στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος με αφορμή διαδικτυακά σχόλια που είχε κάνει κατά δημοσιογράφων, δικαστών, τραπεζιτών κ.ά., τα οποία είχαν προκαλέσει και εισαγγελική παρέμβαση.

Ακολούθησε ανακοίνωση του κόμματος η οποία έβαζε θέμα πιθανής απομάκρυνσης του κ. Πολάκη από τα ψηφοδέλτια. Το διαζύγιο Πολάκη – ΣΥΡΙΖΑ αποφεύχθηκε, ωστόσο, με απόφαση που ελήφθη λίγο αργότερα, τον Μάρτιο, αφότου ο νυν «υπερσυντονιστής» της ΚΟ έδωσε εξηγήσεις, αναγνώρισε «λάθη και αστοχίες» και επανεπιβεβαίωσε «τον απόλυτο σεβασμό του στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Η εξέλιξη αυτή είχε σχολιαστεί από την κυβέρνηση ως «μια από τις γνωστές κωλοτούμπες» του πρώην προέδρου του κόμματος.

Μένει να δούμε πώς θα χειριστεί το θέμα ο διάδοχός του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...